15 tips για να χάσετε βάρος
15 tips για να χάσετε βάρος


Επειδή το αδυνάτισμα μπορεί να είναι και πιο εύκολο από ότι νομίζετε! 

1. Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα Βάζοντας το φαγητό σας σε ένα μικρό πιάτο θα νιώστε χορτασμένοι με την ίδια ποσότητα που εάν τη βλέπατε σερβιρισμένοι σε ένα από αυτά τα τεράστια πιάτα που μοιάζουν με πιατέλες δεν θα σας γέμιζε καν το μάτι. Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συνδέσει τον άδειο χώρο στο πιάτο με έλλειψη τροφής κι έτσι να αναζητήσει περισσότερη.  

2. Κλείστε την τηλεόραση Έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι όσοι τρώνε ενώ παράλληλα βλέπουν κάτι στην τηλεόραση από τη μία τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες και από την άλλη να επιλέγουν πιο ανθυγιεινές τροφές. Όταν έχουμε απορροφηθεί από αυτό που παρακολουθούμε είναι δύσκολο να κρατάμε λογαριασμό του πόσο έχουμε φάει, ενώ το διάλειμμα για διαφημίσεις είναι συνήθως γεμάτο εικόνες από λαχταριστές, συχνά «απαγορευμένες» τροφές, που εγγυημένα θα μας ανοίξουν κι άλλο την όρεξη. 

3. Μην στερείστε τα σνακ Το πρώτο πράγμα που αποφασίζουν πολλοί άνθρωποι να αποφύγουν, όταν θέλουν να χάσουν κιλά, είναι τα σνακ που καταναλώνουν ανάμεσα στα γεύματα. Όμως αυτό μπορεί στην πράξη να επιβραδύνει το μεταβολισμό, κάνοντας το αδυνάτισμα ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση. Το ιδανικό είναι να τρώτε πέντε μικρά γεύματα την ημέρα (τρία κυρίως και δύο σνακ). 

4. Τακτοποιήστε έξυπνα τα ντουλάπια σας Τοποθετήστε τα αλμυρά σνακ και τις σοκολάτες που έχετε για τα παιδιά στο πίσω μέρος και βάλτε μπροστά τις πιο υγιεινές τροφές, όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης, όσπρια και μούσλι. Δεν σημαίνει βέβαια ότι βλέποντας μπροστά τις φακές θα ξεχάσετε τα πατατάκια που κρύβονται από πίσω, όμως όπως έχουν δείξει έρευνες, όταν ο «απαγορευμένες» τροφές μένουν έξω από το οπτικό πεδίο μας μένουν και έξω από το μυαλό μας, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να τις αναζητήσουμε. 

5. Ετοιμάστε μόνοι το φαγητό σας Δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε κάτι περίπλοκο, χρονοβόρο ή επιτηδευμένο. Όμως όταν τρώτε κάτι που έχετε μαγειρέψει μόνοι σας είναι πιθανότερο να φάτε πιο λίγο (οι μερίδες των έτοιμων φαγητών είναι συνήθως μεγαλύτερες από το κανονικό). 

6. Βρείτε εναλλακτικές λύσεις Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορέ. Αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και, αντί για μαγιονέζα, στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά. Τέλος, αντί για τον αγαπημένο σας καπουτσίνο πιείτε έναν καφέ φίλτρου με λίγο γάλα. 

7. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό Το νερό σας βοηθάει να νιώθετε το στομάχι σας γεμάτο και, κατά συνέπεια, να τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό (δηλαδή, τις θερμίδες που θα καίγατε εάν μέναμε καθιστοί και δεν κάναμε τίποτα όλη τη μέρα).Η ελλιπής κατανάλωση νερού συνδέεται όχι μόνο με την αφυδάτωση αλλά και με περισσότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. 

8. Χρησιμοποιήστε ποικιλία μπαχαρικών Όχι μόνο κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο αλλά κάποια, όπως το πιπέρι καγιέν, έχει παρατηρηθεί σε έρευνες ότι αυξάνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την επιθυμία για λιπαρές, παχυντικές τροφές. 

9. Γεμίστε το ψυγείο σας Φροντίστε να προμηθεύεστε τακτικά φρέσκα λαχανικά, φρούτα, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά. Εάν έχετε ήδη ό,τι χρειάζεστε για να ετοιμάσετε ένα εύκολο, γρήγορο, υγιεινό και οικονομικό πιάτο, είναι λιγότερο πιθανό να παραγγείλετε πίτσα ή σουβλάκια για βραδινό.

10. Αγοράστε μπλε πιάτα Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μπλε σκεύη έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο –πιθανόν επειδή το συγκεκριμένο χρώμα κάνει άσχημο συνδυασμό με το χρώμα των περισσότερων τροφών. Γενικά, προτιμήστε οποιοδήποτε πιάτο δεν κάνει το φαγητό να δείχνει ακόμα πιο ελκυστικό (όπως π.χ. θα φαινόταν ένα κομμάτι πίτσα σε ένα λευκό ή κίτρινο φόντο). 

 11. Πίνετε πράσινο τσάι Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό και, όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με τη γυμναστική, συμβάλλει στην απώλεια λίπους. 

12. Μασήστε τσίχλα Ένα κουφετάκι τσίχλας χωρίς ζάχαρη σας δίνει μόνο πέντε θερμίδες και κρατάει το στόμα σας απασχολημένο, κυρίως τις στιγμές που είναι πιθανό να αρχίσετε το τσιμπολόγημα, όπως την ώρα που μαγειρεύετε ή μιλάτε με μια φίλη σας μπροστά στο μπουφέ μιας κοινωνικής εκδήλωσης. 

13. Παραγγείλτε το ποτό σας σε ψηλό ποτήρι Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ρίχνουν λιγότερο υγρό σε ένα ψηλό, λεπτό ποτήρι, σε σχέση με ένα χαμηλό να μεγάλο στόμιο. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός όταν πίνετε αλκοολούχο ποτό για να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα –και κατά συνέπεια λιγότερες θερμίδες.  

14. Πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα Όχι μόνο είναι καλό για την υγεία των δοντιών και των ούλων σας, αλλά επιπλέον μειώνει τις πιθανότητες να τσιμπήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη ένα μπισκοτάκι από αυτά που τρώει το παιδί ή να τσιμπήσετε μια πιρουνιά ακόμη, καθώς βάζετε το υπόλοιπο φαγητό στο ψυγείο. 

15. Ενδώστε στις «αδυναμίες» σας Αντί να απαγορεύσετε εντελώς στον ευατό σας τη σοκολάτα, για παράδειγμα, κάνοντας πιο πιθανό να τσακίσετε μία ολόκληρη όταν νιώσετε τις αντιστάσεις σας να κάμπτονται, προτιμήστε να απολαμβάνετε λίγη πού και πού. Η αυστηρή απαγόρευση μπορεί να κάνει μια τροφή ακόμα πιο ελκυστική από όσο είναι. 

 Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!