Μικρότερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού για τους παντρεμένους
Μικρότερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού για τους παντρεμένους


Ο γάμος φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Οι ανύπαντροι, οι διαζευγμένοι και οι χήροι διατρέχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους γι' αυτόν τον λόγο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάμα Μάμα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κιλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό Heart, αξιολόγησαν 34 δημοσιευμένες έρευνες της περιόδου 1963-2015, που αφορούσαν συνολικά πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 42 έως 77 ετών από όλο τον κόσμο.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι, οι χήροι και οι διαζευγμένοι διατρέχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 16% ειδικότερα για στεφανιαία νόσο. Επίσης, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο και 55% από εγκεφαλικό.

Το διαζύγιο σχετίζεται με αυξημένο κατά 35% κίνδυνο καρδιοπάθειας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ η χηρεία με 16% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού και στα δύο φύλα. Μετά από ένα έμφραγμα, και ο κίνδυνος θανάτου φάνηκε να είναι σημαντικά μεγαλύτερος (42%) για τους μη παντρεμένους.

Ύστερα από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η οικογενειακή κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται πλέον ανεξάρτητος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Περίπου το 80% αυτού του κινδύνου μπορεί να αποδοθεί σε γνωστούς παράγοντες (ηλικία, φύλο, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα, διαβήτης κ.ά.), ενώ για το υπόλοιπο 20% επικρατεί μεγαλύτερη ασάφεια.

Η νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει τη σημασία της έλλειψης μόνιμου συντρόφου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η «προστατευτική δράση» του γάμου μπορεί να οφείλεται στο ότι οι παντρεμένοι αναγνωρίζουν πιο έγκαιρα ένα πιθανό πρόβλημα υγείας και κάνουν κάτι γι' αυτό, τηρούν πιο πιστά τη φαρμακευτική αγωγή τους, έχουν μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα, νιώθουν λιγότερη μοναξιά και απολαμβάνουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!