Πόσα αυγά μπορεί να φάει ένα παιδί;
Πόσα αυγά μπορεί να φάει ένα παιδί;


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Πάσχα είναι φυσικά τα βαμμένα αυγά, που τσουγκρίζουμε παραδοσιακά το βράδυ της Ανάστασης, αλλά και την Κυριακή του… οβελία!

Αυτό, μάλιστα, ίσως να είναι και το πιο ευχάριστο σημείο για τα παιδιά, μιας και από τη μία απολαμβάνουν τις… αυγουλομαχίες, ενώ από την άλλη τα αυγά είναι ανάμεσα στις αγαπημένες τους τροφές! Πόσα, όμως, αυγά επιτρέπεται να φάει ένα παιδί; Πόσο ωφέλιμα είναι και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σύγχυση γύρω από το αυγό και κατά πόσο η κατανάλωσή του ωφελεί ή βλάπτει, αλλά και ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα για ένα παιδί. Η αλήθεια είναι πως τα αυγά θεωρούνται άριστη τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας και όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του σε λογικά πλαίσια μπορεί να ωφελήσει την υγεία των παιδιών.

Το αυγό είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και τη μνήμη των μαθητών, ενώ προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα. Μάλιστα, ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.

Επιπλέον, η λεκιθίνη που περιέχεται στο αυγό βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και στις πνευματικές λειτουργίες, ενώ η χολίνη που επίσης συναντάμε στη σύστασή του βοηθάει στην αύξηση της μνήμης και στη δυνατότητα συγκέντρωσης.

 Όπως είναι γνωστό, το αυγό είναι μία πρωτεϊνούχα τροφή και στο ασπράδι του περιέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία χρειάζεται το παιδί για να αναπτύξει ισχυρό μυικό ιστό, να δημιουργεί νέα κύτταρα, αλλά και να αναπλάθει τα κατεστραμμένα που προέκυψαν από αρρώστιες, κόπωση κλπ. Τέλος, τα αμινοξέα δημιουργούν πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες, τα αντισώματα κ.ά.

Τα αυγά περιέχουν τις πιο σημαντικές βιταμίνες, όπως είναι η Α (πολύτιμη για τα μάτια), η D (για τα οστά), η Ε (για την άμυνα) και η ομάδα Β (για το νευρικό σύστημα), αλλά και φυλικό οξύ για τις αναιμίες. Επίσης, παρέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως κάλιο, φώσφορο, και ψευδάργυρο, που είναι πολύτιμα για τη λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά αλλάζουν τον φαινότυπο της “κακής” χοληστερίνης σε λιγότερο αθηρογόνα μόρια “καλής” χοληστερίνης.

 
♦ Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να τρώνε αυγό;
Γενικά, επικρατεί η άποψη ότι όσο πιο αργά ξεκινάει το αυγό, τόσο περισσότερο αποφεύγονται οι πιθανές αλλεργικές εκδηλώσεις. Έτσι, μετά το δέκατο μήνα, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να τρώει τον κρόκο, ενώ μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι. Το αυγό πρέπει να είναι πάντα σφιχτό και όχι μελάτο για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση από το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το εντάσσουμε αργά στη διατροφή του παιδιού και σταδιακά αυξάνουμε (από μισό κουταλάκι), ώστε αν παρουσιάσει αλλεργία να μην είναι πολύ έντονη.

♦ Πόσα αυγά μπορεί να τρώει το παιδί;
Θα ακούσετε διάφορες συστάσεις. Γενικά, όμως, καταλήγουμε ότι τρία έως πέντε αυγά την εβδομάδα είναι λογική ποσότητα. Χρειάζεται προσοχή στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά (και η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά στα παχύσαρκα παιδιά), διότι η συχνή κατανάλωση αυγού μπορεί να ανεβάσει το λιπιδαιμικό προφίλ του λόγω χοληστερίνης.

♦ Αυγά στην εγκυμοσύνη
Ακόμα και οι εγκυμονούσες πρέπει να καταναλώνουν αυγά. Η χολίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και η βιταμίνη Β12 προστατεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου από ατροφία.

Συμπερασματικά, το αυγό πρέπει να καταναλώνεται από όλα τα παιδιά και ειδικά από μαθητές, καθώς βοηθάει την εγκεφαλική λειτουργία και συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πηγή: tlife.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!