4+1 «μαγικές» τροφές που σου κόβουν την πείνα!
4+1 «μαγικές» τροφές που σου κόβουν την πείνα!


Αμυγδαλάκι κανείς;

Είτε βρίσκεσαι στο γραφείο είτε στο σπίτι είτε οπουδήποτε αλλού, σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στη μέρα σε πιάνει μια ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό ακόμη κι αν δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από το τελευταίο σου γεύμα.

Αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν παίρνεις από τα γεύματά σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αντέξεις χωρίς να πεινάσεις και αυτά δεν είναι άλλα από τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες και δευτερευόντως από τα υγιεινά λιπαρά.

Χορταστική θεωρείται μια τροφή όταν τα συστατικά της διασπώνται με αργό ρυθμό κατά την πέψη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν μεταβολίζονται και δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές, οι πρωτεΐνες (βλέπε αυγό, κοτόπουλο) διασπώνται με πιο αργό ρυθμό από τους υδατάνθρακες (βλέπε μακαρόνια, γλυκά), από μόνες τους όμως δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να κρατήσεις μακριά την πείνα για πολλές ώρες. Θα πρέπει να τις συνδυάζεις και με φυτικές ίνες αλλά και με καλά λιπαρά για να έχεις ένα ισορροπημένο και χορταστικό σνακ.

1. Φιστίκια Αιγίνης: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά και φυτικές πρωτεΐνες, επομένως το «χτύπημα» ενάντια στην πείνα σου είναι τριπλό! Μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα ως σνακ ή να τα προσθέσεις στη σαλάτα ή στο smoothie σου. Περίπου ¼ του φλιτζανιού φιστίκια θα σου δώσουν 3 γρ. φυτικές ίνες, 14 γρ. λιπαρά και 6 γρ. πρωτεΐνες.

2. Βρόμη: Είναι ιδανική για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια αλλά και σαν μικρό μεσημεριανό ή απογευματινό σνακ. Σου παρέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη κι έτσι σε βοηθούν να μην πεινάσεις μέσα σε λίγη ώρα αφού φας.

3. Φακές: Συνήθως τις τρώμε σαν σούπα τις κρύες μέρες του χειμώνα, είναι όμως εξίσου νόστιμες ως κρύα σαλάτα αν τις συνδυάσεις με λίγο φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό. Οι φακές, όπως και όλα τα όσπρια, παρέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, γι’ αυτό και κρατούν μακριά την πείνα για πολλές ώρες.

4. Αβοκάντο & κρακεράκια: Τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την καρδιά. Συνδυάζοντας το κρεμώδες φρούτο με μερικά κρακεράκια ολικής άλεσης θα πάρεις επίσης μια καλή δόση χορταστικών φυτικών ινών.

5. Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα παρέχουν περισσότερα λιπαρά παρά πρωτεΐνες. Σε ποσότητα περίπου ¼ του φλιτζανιού θα σου δώσουν και 5 γρ. φυτικές ίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης στον οργανισμό σου, επομένως είναι και ευεργετικά για την καρδιά.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!