Επικίνδυνο το λίπος στην κοιλιά! Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε;
Επικίνδυνο το λίπος στην κοιλιά! Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε;


Κι όμως το λίπος στην κοιλιά μας είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ' όσο νομίζουμε για την υγεία μας. 

Η αύξηση του λίπους της κοιλιάς, είναι πολύ πιο σοβαρό από τη δυσκολία να κουμπώσουμε το φερμουάρ του τζιν μας, μια που όπως μας λέει πρόσφατη έρευνα, κρύβει και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. 

Γιατί συσσωρεύουμε λίπος στην κοιλιά;
Το βάρος σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξισορροπήσετε τις θερμίδες που τρώτε με την ενέργεια που καίτε. Εάν τρώτε πάρα πολύ και κάνετε πολύ λίγη άσκηση, είναι πιθανό να συσσωρεύσετε περιττά κιλά, συμπεριλαμβανομένου του λίπους της κοιλιάς.

Η ηλικία διαδραματίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο. Η μυϊκή μάζα συνήθως μειώνεται με την ηλικία, ενώ αυξάνεται το λίπος. Η απώλεια της μυϊκής μάζας μειώνει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες κι έτσι είναι πιο δύσκολο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης μια αύξηση του λίπους της κοιλιάς, καθώς μεγαλώνουν ακόμα κι αν δεν κερδίζουν βάρος. Αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται σε μια μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων, που φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το λίπος διανέμεται στο σώμα.

Η τάση που έχουν οι γυναίκες να συγκεντρώνουν το βάρος γύρω από τη μέση είναι και μια γενετική συνιστώσα.

Γιατί το λίπος της κοιλιάς είναι επικίνδυνο;
Το πρόβλημα με το λίπος της κοιλιάς είναι ότι δεν περιορίζεται στο επιπλέον στρώμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος). Περιλαμβάνει, επίσης, το σπλαχνικό λίπος, το οποίο βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά σας, πέριξ των εσωτερικών οργάνων σας. Γι' αυτό και είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το λίπος που συγκεντρώνεται στους γοφούς.

Και παρά το γεγονός ότι το υποδόριο λίπος δημιουργεί αισθητικές ανησυχίες, το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με πολύ πιο επικίνδυνα προβλήματα υγείας, όπως: Καρδιαγγειακή νόσο, Διαβήτη τύπου 2, Καρκίνο του παχέος εντέρου

Και αν το βάρος μου είναι φυσιολογικό;
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν   οι γυναίκες έχουν φυσιολογικό βάρος, αν έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης, αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους. 

Πώς θα ξέρετε εάν έχετε περιττό λίπος στην κοιλιά;
Απλά μετρήσετε τη μέση σας: Τοποθετήστε μια μεζούρα γύρω από το γυμνό στομάχι σας, ακριβώς πάνω από το οστό του ισχίου σας.

Τραβήξτε τη μεζούρα μέχρι να ταιριάζει άνετα γύρω σας, αλλά χωρίς να πιέζει το δέρμα σας.

Βεβαιωθείτε ότι η μεζούρα είναι επίπεδη σε όλη τη διαδρομή της γύρω-γύρω.

Χαλαρώστε, εκπνεύστε και μετρήστε τη μέση σας. 

Αντισταθείτε στον πειρασμό να ρουφήξετε το στομάχι σας.

Για τις γυναίκες, μια μέτρηση της μέσης που είναι μεγαλύτερη από 89 εκατοστά δείχνει μια νοσηρή συγκέντρωση του λίπους της κοιλιάς. 

Πώς να περιορίσουμε το λίπος σε μέση και κοιλιά
Μπορείτε να τονώσετε τους κοιλιακούς μύες με στοχευμένες ασκήσεις κοιλιακών. Ωστόσο, το σπλαχνικό λίπος δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες στρατηγικές δίαιτας και άσκησης που μπορεί να σας βοηθήσουν να ρίξετε τα περιττά κιλά και να μειώσετε το συνολικό λίπος του σώματός σας. Θέλει στοχευμένη διατροφή και άσκηση. Γι' αυτό: 

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Δώστε έμφαση στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, και επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεϊνών και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το τυρί και το βούτυρο. 

Επιλέξτε μέτριες ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα φυτικά έλαια.

Κρατήστε το μέγεθος των μερίδων σε έλεγχο. Ακόμα και όταν κάνετε υγιεινές επιλογές, οι θερμίδες προσθέτουν κιλά. Στο σπίτι, μειώστε το μέγεθος των μερίδων σας. Στα εστιατόρια, μοιραστείτε τα γεύματα με κάποιον άλλον, ή φάτε το μισό γεύμα σας και πάρτε το άλλο στο σπίτι για την υπόλοιπη μέρα.

Βάλτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα σας. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι ειδικοί συστήνουν μέτρια αερόβια δραστηριότητα, όπως το ζωηρό περπάτημα, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη αερόβια δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, βοηθούν επίσης πολύ. 

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!