Επιτρέπεται το αλκοόλ στη δίαιτα;
Επιτρέπεται το αλκοόλ στη δίαιτα;


Αν έχετε αποφασίσει να κάνετε κετογονική δίαιτα, γνωρίζετε ότι πρέπει να παραιτηθείτε από πολλές τροφές, όπως το ψωμί και η ζάχαρη. Τι ισχύει όμως για το αλκοόλ;

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε αυξημένα λίπη, χαμηλές πρωτεΐνες και χαμηλούς έως μηδενικούς υδατάνθρακες, έτσι ώστε το ήπαρ να παράγει κετόνες ως «καύσιμη ύλη» –αντί για γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υδατάνθρακες– προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τα διάφορα όργανα του σώματος και ιδίως τον εγκέφαλο (μια διαδικασία που λέγεται κέτωση).

Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος για πολλούς λόγους: έχει πολλές θερμίδες, ανοίγει την όρεξη και σας κάνει πιο παρορμητικούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ενδώσετε σε απαγορευμένες τροφές.

Είναι ωστόσο κατανοητό, όταν είστε αυστηροί με τη διατροφή σας, να θέλετε να πιείτε ένα ποτό αραιά και που.

Από τεχνικής άποψης, το αλκοόλ δεν αποτελεί μέρος της κετογονικής διατροφής, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η επιληψία.

Ωστόσο, η αιθανόλη, δηλαδή το αλκοόλ, διασπάται στο σώμα σας σε τριγλυκερίδια (ένα από τα κύρια συστατικά του λίπους) και όχι σε γλυκόζη, δηλαδή ζάχαρη. Συνεπώς, μόνο η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα καταστρέψει την κετογονική δίαιτα.

Ποια ποτά μπορείτε να πίνετε
Κάποια αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και της μπύρας, έχουν υδατάνθρακες, γι’ αυτό πρέπει να τα αποφεύγετε αν κάνετε κετογονική διατροφή.

Το κόλπο είναι να πίνετε καθαρό αλκοόλ με πάγο και να αποφεύγετε τα κοκτέιλ, που έχουν ζάχαρη, τα κρασί και τη μπύρα.

Κατάλληλα ποτά είναι:

- Βότκα

- Τεκίλα

- Τζιν

- Ουίσκι

Αν κάνετε κετογονική δίαιτα, είναι πιθανό να αισθανθείτε τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος σε συντομότερο χρονικό διάστημα, καθώς οι υδατάνθρακες επιβραδύνουν το ρυθμό που το σώμα σας μεταβολίζει το αλκοόλ.

Τέλος, το αλκοόλ ισοδυναμεί με κενές θερμίδες, δεν έχει δηλαδή καμιά απολύτως διατροφική αξία, γι’ αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε όσο μπορείτε όταν κάνετε δίαιτα.

Πηγή: womenshealthmag.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!