Καρπούζι VS Πεπόνι. Ποιος κερδίζει; γράφει η διατροφολόγος Αρετή Ζαντή
Καρπούζι VS Πεπόνι. Ποιος κερδίζει; γράφει η διατροφολόγος Αρετή Ζαντή


Είναι αλήθεια ότι με το που μπει για τα καλά το καλοκαίρι η διάθεση αλλάζει, η όρεξη μειώνεται, το φαγητό λιγοστεύει και έχουμε συνεχώς την επιθυμία για κάτι παγωμένο με σκοπό να μας δροσίσει. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι μετά το νερό και τα διάφορα ροφήματα που επιλέγουν αρκετοί (καφέ, παγωμένο τσάι, λεμονάδες, σόδα, αναψυκτικά) το καρπούζι και το πεπόνι έρχονται να κατακτήσουν την τρίτη θέση.

…και κάπου εδώ ξεκινούν τα αιώνια ερωτήματα-ισχυρισμοί .

Το καρπούζι παχαίνει; Μπορώ να  καταναλώνω κάθε βράδυ καρπούζι; Είναι καλύτερο το πεπόνι από το καρπούζι σωστά; Το καρπούζι είναι όλο ζάχαρη. Πόσο καρπούζι/πεπόνι μπορώ να καταναλώσω; 

Τελικά ποιο θα επικρατήσει?

Πάμε λοιπόν να δούμε την διατροφική αξία του καθενός και ποια είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. 

 

Καρπούζι  (100γρ)

Πεπόνι (100γρ)

30Kcal Θερμίδες

34Kcal Θερμίδες

91γρ  Νερό

90 γρ Νερό

0.61γρ Πρωτεΐνη

0.84γρ Πρωτεΐνη

0.15γρ Λίπος

0.19γρ Λίπος

7.55γρ Υδατάνθρακες

8.16γρ Υδατάνθρακες

0.4γρ Φυτικές ίνες

0.9γρ Φυτικές ίνες

6.2γρ Σάκχαρα

7.86γρ Σάκχαρα

112mg Kάλιο

267mg Kάλιο

8.1 mg Bιταμίνη C

38 mg Bιταμίνη C

28μg Βιταμίνη A

169μg Βιταμίνη A

0.03mg  Θειαμίνη (Β1)

0.04mg  Θειαμίνη (Β1)

0.178mg Νιασίνη (Β3)

0.734mg Νιασίνη (Β3)

0.045mg  Βιταμίνη Β6

0.072mg  Βιταμίνη Β6

 

Συμπερασματικά οι διαφορές τους στα 100γρ είναι ελάχιστες. Και τα δύο φρούτα είναι πολύ πλούσιες πηγές νερού και αποδίδουν λίγες θερμίδες. Το κυριότερο μάκροθρεπτικο τους είναι οι υδατάνθρακες-τα φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη). Αποτελούν πηγές καλίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Α και Β1, Β3, Β6.

Ενδεικτικά στην καθημερινότητα του ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει μια μικρότερη ποσότητα των συγκεκριμένων φρούτων ως σνακ (περίπου 190γρ καρπούζι και 180γρ πεπόνι είναι η μερίδα για το ένα φρούτο) συνδυάζοντας τα με κάποιο ξηρό καρπό ή λίγο τυρί αλλά και σε μεγαλύτερη ποσότητα ως κύριο γεύμα πάντοτε σε συνδυασμό με κάποια πηγή πρωτεΐνης (χαλούμι, τυρί, φέτα) και κάποια πηγή αμύλου(ψωμί, κράκερ, παξιμάδι).

Προσοχή όμως, τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν να μας ξεγελάσουν εύκολα αφού λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε νερό καταλήγουν να μας φουσκώνουν παρά να μας χορταίνουν με αποτέλεσμα να τρώμε πολύ περισσότερη ποσότητα και  τελικά μετά να πεινάμε και πάλι. Οπότε για να αποφύγουμε τυχόν τσιμπολογήματα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα από την κατανάλωση τους πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε να τα συνδυάζουμε με κάποιο άλλο τρόφιμο.

Κλείνοντας κράτησε αυτό!!!

 Κατανάλωσε όποιο από τα δύο εσύ προτιμάς γιατί τελικά μικρή είναι η διαφορά τους και σημασία έχει να επιλέγουμε αυτό που μας ευχαριστεί περισσότερο χωρίς όμως να κάνουμε κατάχρηση.

Προσωπικά επιλέγω καρπούζι γιατί γευστικά είναι αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο. Εσύ;

 

Βιβλιογραφία : usda.gov