Μήπως το παιδί σας ζητάει να του πάρετε ένα κατοικίδιο γιατί κάπου είδε ή άκουσε;Γιατί να μην πείτε αμέσως όχι.
Μήπως το παιδί σας ζητάει να του πάρετε ένα κατοικίδιο γιατί κάπου είδε ή άκουσε;Γιατί να μην πείτε αμέσως όχι.


Οι ανησυχίες σας είναι απόλυτα κατανοητές. Και φυσικά πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι το σκυλάκι δεν θα παραμείνει για πάντα μικρό. Και ότι δε θα περάσει κάποια μέρα που δε θα θέλει φαγητό ή νερό. Πρέπει να είναι έτοιμο να κατανοήσει την ευθύνη. Τα οφέλη όμως είναι πολλά. Οπόταν μην πείτε αμέσως όχι.

Τα κατοικίδια αποτελούν μια εξαιρετικά πολύτιμη και διδακτική εμπειρία για τα παιδιά. Και μην ξεχνάτε ότι η ευθύνη μπορεί να διαμοιράζεται ίσα σ’ όλη την οικογένεια. Για να δούμε λίγα από τα ψυχολογικά οφέλη:

Τα οφέλη μπορεί να είναι:

  • Να μάθουν πως να συμπεριφέρονται στα ζώα.
  • Μαθαίνουν την αξία της φιλοζωίας.
  • Μέσω ευχάριστου και ποιοτικού χρόνου με το ζώο μαθαίνουν από πρώτο χέρι πως κτίζονται οι σχέσεις. Με κόπο και συνεχής σεβασμό προς τον άλλο. Το παιδί μπορεί να εξασκηθεί σε βασικές δεξιότητες που μαθαίνουν μέσα από τη σχέση τους με το κατοικίδιο.
  • Μέσα από την σχέση μπορεί να επιτευχθεί η έκφραση συναισθήματος προς το ζώο μέσω της αγκαλιάς και του παιχνιδιού. Φαίνεται ότι παιδιά που έχουν κατοικίδιο ανακαλύπτουν δικά τους συναισθήματα και αυτό βοηθά στις σχέσεις που αναπτύσσουν κοινωνικά με συνομήλικες.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν ευθύνες και να κατανοούν τις ανάγκες του ζώου. Οι γονείς μπορούν να υπενθυμίζουν τις ευθύνες και να επιβραβεύουν την έγνοια του παιδιού ως μία σημαντική δυνατότητα και δεξιότητα του παιδιού.
  • Ακόμη, το κατοικίδιο και η σχέση παιδιού – κατοικίδιου μπορεί να αποτελέσει μία επιπλέον παρέμβαση για καταπολέμηση του στρες.
  • Μπορεί να βοηθήσει στο οικογενειακό δέσιμο. Π.χ. κοινές οικογενειακές βόλτες με το κατοικίδιο.
  • Μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση του παιδιού μέσω παιχνιδιού και βόλτας.

Από την άλλη μην πάρετε μία τέτοια απόφαση χωρίς να είστε σίγουροι (ενεργείστε χωρίς παρορμητικότητα).

Προπαντός θα πρέπει εσείς να είστε έτοιμοι για μια τέτοια απόφαση. Το παιδί σας θα έχει ευθύνες αλλά εσείς θα εποπτεύεται διακριτικά (αναλόγως και με την ηλικία του παιδιού). Με λίγα λόγια… Μαζί με τη ευθύνη του παιδιού είναι και η ευθύνη του γονιού στις ανάγκες του ζώου οι οποίες δεν πρέπει να αγνοούνται.

Τέλος, ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σημαντικός. Για το παιδί είναι μία καινούργια εμπειρία. Επομένως, το παιδί θα μάθει μέσα από τις δικές σας συμπεριφορές που θα έχετε προς το κατοικίδιο. Ως εκ τούτου, σας συστήνουμε να μην συμπεριφέρεστε σαν να είναι μία ανιαρή και κοπιαστική διαδικασία να ταΐσετε ή να καθαρίσετε το κατοικίδιο. Θα πρέπει λοιπόν να είναι μια σοβαρή και συλλογική απόφαση και αφού εκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες.

 

Στέφανη Ναζίρη

Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, T: (+357) 95-963720