Πώς η εξουθένωση των γονιών προκαλεί ψυχική ανισορροπία στα παιδιά- γράφει η ψυχολόγος Στέφανη Ναζίρη
Πώς η εξουθένωση των γονιών προκαλεί ψυχική ανισορροπία στα παιδιά- γράφει η ψυχολόγος Στέφανη Ναζίρη


Ψυχική υγεία σημαίνει αγάπη και αποδοχή του εαυτού μας. Είναι κάτι που είτε το έχει είτε όχι; Ασφαλώς και όχι! Χρειάζεται ατομική προσπάθεια και συλλογική στήριξη. Και πως αποκτάται η ψυχική υγεία; Αυτό γίνεται σταδιακά. Μαθαίνουμε σιγά σιγά να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, όπως αποδεχόμαστε και την πραγματικότητα, όποια κι αν είναι αυτή.

Όντως, η καθημερινότητα σας είναι γεμάτη με διάφορες υποχρεώσεις και πολλές φορές δεν έχετε χρόνο να απολαύσετε μικρές ευχάριστες στιγμές με τα παιδιά σας ή με φίλους. Η ενέργεια σας τις πλείστες ώρες αναλώνεται σε άσκοπα θέματα και μικρές δυσκολίες οι οποίες σας φαίνονται υπερβολικά μεγάλες.

Η εργασιακή εξάντληση σας μαζί με την κούραση του σπιτιού (δουλείες, φροντιστήρια παιδιών κα.) προκαλεί και μια απροσδόκητη συνέπεια για τα παιδιά σας την οποία οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η γονική εξάντληση μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για σχολική εξάντληση των παιδιών. Δηλαδή, μπορεί να εκδηλώσουν στρες στο σχολείο το οποίο θα εκδηλώνεται με κούραση, βαρεμάρα για τα σχολικά ζητήματα και αίσθημα ανεπάρκειας.

Επιπλέον, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση είναι ο οικονομικός τομέας. Τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνουν το αίσθημα εξουθένωσης του γονέα που μπορεί να βιωθεί στη συνέχεια μ’ ένα αίσθημα χαμηλού ενδιαφέροντος και εμπλοκής σε πιο ευχάριστες καταστάσεις. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους γονείς αλλά ταυτόχρονα και τα παιδιά.

Γενικότερα, σαν 1ο βήμα είναι σημαντικό να υπάρχει αναγνώριση της εξάντλησης αφού πρόκειται για μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξουθένωσης που δημιουργείται λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες (υπερφορτωμένες υποχρεώσεις, στρες, αποφυγή εμπλοκής σε ευχάριστες καταστάσεις). Έπειτα από την αναγνώριση, θα πρέπει ως 2ο βήμα να ξεκινά η προσπάθεια για αποφόρτιση και ξεκούραση ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αισιοδοξία για την αλλαγή. Σε κάποιες πιο δύσκολες περιπτώσεις ο γονέας μπορεί να χρειαστεί και την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

Σημείωση: Η αλλαγή μετά την αναγνώριση δεν γίνεται απότομα αλλά σταδιακά. Βάζω 1 μικρό και εφικτό στόχο την εβδομάδα. Στην αναζήτηση αυτού του δρόμου, εξελισσόμαστε διαρκώς μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας: Δηλαδή, στην ψυχική και σωματική υγεία.

ΓΟΝΙΕ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ, ΞΕΚΙΝΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΟΥ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ, ΝΙΩΣΕ, ΖΗΣΕ!

 

Στέφανη Ναζίρη

Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, 

Facebook Page: Ψυχολογία και Παιδιά - Child Psychology - Naziri S.