Διατροφικές συμβουλές για μια ομαλή εγκυμοσύνη!!!
Διατροφικές συμβουλές για μια ομαλή εγκυμοσύνη!!!


Για τις περισσότερες γυναίκες, η στιγμή που κυοφορούν και φέρνουν στο κόσμο το δικό τους μωράκι είναι ότι πιο σημαντικό σε ολόκληρη τη ζωή τους. Τότε είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πολύ βασική προϋπόθεση τόσο κατά την προσπάθεια σύλληψης όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η εφαρμογή μιας  υγιεινής διατροφής και γενικότερα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Βασικός στόχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το έμβρυο να αναπτυχθεί σωστά, οπότε κρίνεται απαραίτητο η μητέρα να ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, τόσο για την αποφυγή της άσκοπης αύξησης  του σωματικού της βάρους, όσο και για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης  ενδεχόμενων επιπλοκών όπως ο διαβήτης κύησης. Καλό θα ήταν, η προετοιμασία για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη να αρχίσει ως και τρεις μήνες πριν από την σύλληψη.  Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής με κάποια αγαπημένη φυσική δραστηριότητα και μια πιο υγιεινή διατροφή θα αποτελούσε την ιδανική βάση για την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Η καλύτερη επιλογή τροφίμων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης 

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που χρήζουν περισσότερης προσοχής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικά από αυτά πρέπει να αποφεύγονται τελείως ενώ άλλα πρέπει να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή.

Γάλα: Επιλέξτε τυποποιημένο γάλα του εμπορίου το οποίο  πρέπει να έχει περάσει από παστερίωση πριν  το καταναλώσετε. Μπορείτε να επιλέξετε γάλα τύπου κεφίρ ή ξινόγαλα συσκευασμένα από το σουπερμάρκετ αλλά απαγορεύετε η κατανάλωση σπιτικού κεφίρ/ξινόγαλου, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την σωστή φύλαξη των μυκήτων πράγμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για το έμβρυο.

Τυρί:  Μπορείτε να καταναλώνετε μαλακά είδη τυριών που έχουν παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα όπως το cottage cheese, το χαλούμι, η συσκευασμένη φέτα και αναρή, μοτσαρέλα, το κατσικίσιο τυρί και το τυρί κρέμα.  Αντίθετα  απαγορεύετε η κατανάλωση μαλακών τυριών όπως το μπρι , το καμεμπέρ αλλά και άψητων μαλακών τυριών όπως το δανέζικο μπλε τυρί, την γκοργκοτζόλα και το ροκφόρ  λόγω των ζωντανών μικροοργανισμών που περιέχουν και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο έμβρυο γνωστή ως λιστέρια.  Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στο έμβρυο, θνησιγένεια ή ακόμη και αποβολή.

Παγωτό: Επιλέξτε συσκευασμένο παγωτό από το σουπερμάρκετ. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα και αυγά, έτσι ο κίνδυνος για δηλητηρίαση έχει εξαλειφθεί.  Επιπλέον αποφύγετε την κατανάλωση μαλακού παγωτού από μηχανές διότι υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης λιστέριας ή σπιτικού παγωτού φτιαγμένο από ωμό αυγό διότι υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλα. 

Αυγά: Βράστε ή ψήστε πολύ καλά τα αυγά σας(τουλάχιστον 10 λεπτά), για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σαλμονέλας που θα ταλαιπωρήσει εσάς με διάρροιες και εμέτους  αλλά ευτυχώς δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο.  Αποφύγετε την κατανάλωση μερικώς ψημένων ή ωμών αυγών π.χ στη σπιτική μαγιονέζα/παγωτό.

Ψάρι: Καρχαριοειδή λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο και διοξίνες αντίστοιχα.  Επιπλέον τα οστρακοειδή όταν είναι μαγειρεμένα θεωρούνται ασφαλή και μπορούν να καταναλώνονται. Όσον αφορά την κατανάλωση σούσι, μπορούν να καταναλωθούν αυτά που περιέχουν λαχανικά ή εάν το ψάρι που περιέχουν έχει προηγουμένως ψηθεί.  Έτσι  υπάρχει πλήρης ασφάλεια αφού σκοτώνονται όλοι οι πιθανοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

Καφεΐνη: Επιτρέπετε η κατανάλωση μέχρι και 2 καφέδων την ημέρα δηλαδή 200mg καφεΐνης, τα οποία ισοδυναμούν με μία κούπα στιγμιαίο καφέ=100mg και 1 καφέ φίλτρου =140mg.  Μεγάλη προσοχή και στις κρυφές πηγές καφεΐνης όπως είναι  το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα. Κατανάλωση  πολύ μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου ή μειωμένο βάρος γέννησης .

Οινόπνευμα: Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύετε, αφού το αλκοόλ μπορεί να περάσει το πλακούντα και να επηρεάσει δυσμενώς το έμβρυο. Εμποδίζει την σωστή παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, και υπάρχει περίπτωση να  προκληθεί το Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού.  Το έμβρυο που γεννιέται και έχει αποκτήσει το σύνδρομο αυτό, αντιμετωπίζει προβλήματα όπως αλλοιώσεις των χαρακτηριστικών του προσώπου, μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, προβλήματα όρασης  και μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης.

Συμπερασματικά, η εγκυμοσύνη σας θα αποτελέσει μια από τις πιο ευτυχισμένες και παραγωγικές στιγμές και αναμνήσεις στην ζωή σας, χωρίς ανεπιθύμητες επιπλοκές  και κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για το μωράκι σας, εάν εφαρμόσετε με λίγη προσπάθεια τις πιο πάνω πρακτικές συμβουλές και ακολουθήσετε όσο πιο πιστά  μπορείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής.


Αρετή Ζαντή
Διατροφολόγος​
[email protected]
 

Πηγές: The British Dietetic Association, Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες