«Ακόμα και 10 λεπτά χρόνος με το παιδί μου είναι αρκετά;»
«Ακόμα και 10 λεπτά χρόνος με το παιδί μου είναι αρκετά;»


Ο ποιοτικός (αποκλειστικός) χρόνος, η ενίσχυση της σχέσης γονέα-παιδιού και τα ωφελήματα στην ανατροφή του παιδιού:

Ο ποιοτικός (αποκλειστικός) χρόνος δεν είναι τόσο εύκολος όσο ακούγεται αλλά όχι και τόσο δύσκολος όταν γίνει κατανοητός. Σχεδόν όλοι οι γονείς γνωρίζουν πλήρως την σημασία του ποιοτικού χρόνου και τον απολαμβάνουν καθημερινά με τα παιδιά τους! Βέβαια, υπάρχουν και οι στιγμές όπου μερικοί γονείς χρειάζεται να περάσουν από κάποια «ψυχοεκπαίδευση» ή συμβουλευτική για να κατανοήσουν πως ακριβώς λειτουργεί.

Το πιο σημαντικό που έχω να σας πω είναι ότι μέσα από αποκλειστικό ποιοτικό χρόνο θα πρέπει να υπάρχει η αλληλεπίδραση, η επικοινωνία, η ενθάρρυνση, η συνεργασία, η χαλάρωση αλλά το πιο σπουδαίο…η διασκέδαση!

Βασική συνθήκη επιτυχίας; Και οι δύο πλευρές (γονιός-παιδί) να το διασκεδάσουν, να κάνουν αστεία και ως εκ τούτου η μπαταρία της σχέσης αυτής να γεμίσει θετικά συναισθήματα και εμπειρίες.

Είναι όμως μόνο το παιχνίδι ποιοτικός χρόνος;

Αν και το παιχνίδι αποτελεί βασικό εργαλείο ενδυνάμωσης της σχέσης παιδιού-γονέα, ο ποιοτικός χρόνος δεν απαρτίζεται μόνο από παιχνίδι. Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι οποιαδήποτε θετική δραστηριότητα και στόχος του ποιοτικού χρόνου είναι να κάνει το παιδί να νιώθει ξεχωριστό.

Εφόσον, έχουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα αφιερώσουμε στο παιδί μας θα πρέπει να ξέρουμε ότι τη συγκεκριμένη ώρα θα αφοσιωθούμε στο παιδί μας κάνοντας το να νιώθει μοναδικό. Η αποκλειστική προσοχή θα δώσει ένα άμεσο μήνυμα στο παιδί μας ότι είναι η προτεραιότητα μας πλημυρίζοντας το αυτόματα με θετικά συναισθήματα. Ως αποτέλεσμα, η σχέση γονιού-παιδιού ενδυναμώνεται, γεμίζει θετικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Πολλοί γονείς σκέφτεστε… «τι μπορώ να κάνω με το παιδί μου;» «Δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο»

Κι όμως… παρά τίποτα, ακόμα και 10 λεπτά είναι αρκετά. Φτάνει αυτά τα 10 λεπτά να αποτελέσουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ με το παιδί σας!

Tips:

  1. Αποφασίστε πόσο χρόνο έχετε να διαθέσετε για αποκλειστικό χρόνο (π.χ. 15 λεπτά)
  2. Για αρχή εξηγείστε στο παιδί τι είναι αυτά τα 10 λεπτά χρόνου που θα έχετε μαζί.
  3. «Δώστε όνομα στον αποκλειστικό σας χρόνο: π.χ. «Μοναδικός Χρόνος», «super game», «η ώρα του παιδιού», «η ώρα της Μαρίας» ή ότι άλλο σκαρφιστεί το παιδί ή εσείς.
  4. Δώστε την προσοχή σας περιγράφοντας το τι κάνει το παιδί σας και ταυτόχρονα ενθαρρύνετε την επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού σας (π.χ. «Έχεις φτιάξει έναν πολύ ψηλό πύργο, υπέροχος», «πόσο όμορφα έχεις στήσει τα ζώα στη φάρμα, «πολύ όμορφο που μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου μαζί μου»).
  5. Αποφύγετε ρόλο δασκάλου ή κριτικής «κράτησε σωστά το μολύβι, πώς ζωγραφίζει έτσι με μανία; Προσεχτικά!» «πως έκανες έτσι το παιχνίδι που σου αγόρασε η θεία;»
  6. Ρωτήστε τι ρόλο θέλει να έχετε εσείς στο παιχνίδι. «εγώ τι θα ήθελες να κάνω τώρα;»

Εμπειρίες γονέων που εκπαιδεύτηκαν στο ποιοτικό παιχνίδι («ΠικΝικ Γονέων»):

«Πατέρας. Σ»: πλέον το κάνουμε κάθε μέρα με τη κόρη μου. Είναι πραγματικά ο χρόνος που ανυπομονεί να έχει μαζί μου και εγώ μαζί της. Νόμιζα ότι δεν θα είχα τον χρόνο. Το άρχισα με 10 λεπτά και τώρα το κάνουμε 15 λεπτά καθημερινές και 30 λεπτά το Σαββατοκύριακο. Δυσκολεύτηκα στην αρχή να αλλά μέσα από τα παιχνίδια ρόλων και τη συζήτηση που είχαμε με τους άλλους γονείς κατάλαβα τον στόχο και το αποτέλεσμα.

«Μητέρα. Ε»: Λόγω του ότι έχω 4 παιδιά στην αρχή είπα αποκλείεται να τα καταφέρω να παίζω με τις 4 ξεχωριστά κάθε μέρα. Μετά από 2 μήνες κατάφερα να οργανώσω τον χρόνο με τη κάθε μία. Όταν μας είπατε ότι ακόμα και 10 λεπτά είναι σημαντικά στην αρχή είπα είναι λίγος χρόνος άρα και χαμένος. Τελικά, αν αυτό γίνεται συχνά έχει αποτελέσματα. Θα ήθελα όμως να γίνω ακόμη πιο συνεπής.

«Μητέρα. Χ»: Στην αρχή σκέφτηκα ωχ. Θα με βάζει να παίζω με τους πειρατές του. Αυτό που με βοήθησε στην αρχή ήταν ότι ο χρόνος είναι καθορισμένος. Τώρα περνάει ο χρόνος και δε το καταλαβαίνω. Άρχισα να συνηθίζω τους πειρατές και ο γιος μου λατρεύει αυτό τον χρόνο.

Αν κάποιος από εσάς θα ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία του με το ποιοτικό παιχνίδι μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μου την εμπειρία σας για να διαβάσουν κι άλλοι γονείς! Στείλτε μήνυμα στη σελίδα μου δώστε μας μια σύντομη περιγραφή και θα μπορώ να το κοινοποιήσω σε κάποια επόμενη θεματική στο “HELLOmama”. Ανυπομονώ να μοιραστούμε εμπειρίες!

Θα τα πούμε στην επόμενη μας θεματική!

#ButterflyTip: Δημιουργείστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και έτσι θα γεμίσετε θετικά την Μπαταρία Σχέσης Γονέα-Παιδιού

#ButterflyTip: Να θυμάστε ότι το παιχνίδι δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά, αλλά όλους μας.

 

Στέφανη Ναζίρη

Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Resilient Lives – Centre for Social and Emotional Health,