Φέτος τις γιορτές έχω δώσει το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί μου;-γράφει η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Στέφανη Ναζίρη
Φέτος τις γιορτές έχω δώσει το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί μου;-γράφει η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Στέφανη Ναζίρη


Ναι είναι αλήθεια. Δεν έχουν όλοι το πλεόνασμα χρημάτων ώστε να μπορούν να προσφέρουν το πιο ακριβό δώρο ή το πιο πολυτελές γιορτινό ταξίδι. Είναι όμως αυτό το καλύτερο δώρο; Είναι αυτό που ζητάει μια παιδική καρδούλα τις γιορτές;

Πολλοί γονείς λένε: «Τα παιδιά μου έχουν αμέτρητα παιχνίδια», «Έχω κουραστεί να σκέφτομαι τι δώρο να πάρω στο παιδί μου, στο ανιψάκι μου». Σε μια εποχή όπου τα πλείστα παιδιά έχουν ήδη πολλά παιχνίδια, οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να βρουν νέες πρωτότυπες ιδέες για να προσφέρουν ένα μοναδικό δώρο για το παιδί τους. Άλλοι διαφωνούν με τα παιχνίδια και λένε: «Είναι απλό, στα παιδιά παίρνουμε κάτι χρήσιμο, ένα βιβλίο, ρούχα ή παπούτσια». Αυτό από τη μια ακούγεται ενδιαφέρον. Από την άλλη όμως αποτελεί παγίδα, διότι, δε μπορούμε να μηδενίσουμε την ανάγκη και την επιθυμία των παιδιών για παιχνίδι. Ως εκ τούτου, η λύση δεν είναι τόσο απλή (αλλά όχι και τόσο δύσκολη). Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου κάποια παιδιά ευχαριστιούνται και με τα «μη παιχνιδιάρικα δώρα», ιδιαίτερα όταν βρούμε κάποιο βιβλίο, ένα ρούχο ή παπούτσι που έχει πάνω τον αγαπημένο τους ήρωα ή το αγαπημένο τους χρώμα.

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο, δε θα βρείτε ιδέες για τα καλύτερα παιχνίδια. Στόχος του κειμένου αυτού είναι να κρατήσετε κυρίως το ότι «Ο κάθε γονιός γνωρίζει το παιδί του καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο». Ο κάθε ένας από εσάς έχει ένα παιδί με διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετική ηλικία, διαφορετική προσωπικότητα. Επομένως, ο καθ’ ένας από εσάς μπορεί να το προσαρμόσει τα δώρα του ανάλογα με το δικό του παιδί.

Τι είναι όμως αυτό που ισχύει για όλα τα παιδιά;

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Είναι η Αγάπη. Τα αληθινά Συναισθήματα. Ο κοινός ποιοτικός χρόνος. Το κοινό παιχνίδι.

Το χαμόγελο. Η αγκαλιά.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι πλείστες οικογένειες τις γιορτές έχετε περισσότερο χρόνο για να αφιερωθείτε στα παιδιά σας. Το πολυτιμότερο δώρο είναι να εκμεταλλευτείτε αυτές τις μέρες και να τις χαρίσετε στα παιδιά σας! Μοιραστείτε όσες περισσότερες καινούργιες στιγμές, ούτως ώστε να ζήσετε όλοι μαζί μοναδικές οικογενειακές εμπειρίες. Χαρίστε στα παιδιά σας κοινές παιχνιδιάρικες δραστηριότητες. Ο χρόνος με τα παιδιά σας θα τα κάνει να ταξιδέψουν στα συναισθήματα τους, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αναμνήσεις και να τις κρατήσουν για πάντα σαν φυλακτό.

Αυτό είναι και το πολυτιμότερο δώρο.

Αγαπητοί γονείς, εύχομαι φέτος να φτιάξετε τις καλύτερες αναμνήσεις με τα παιδιά σας!

Οι πιο γλυκές αναμνήσεις μένουν στο μυαλό των παιδιών και όταν μεγαλώσουν θα μοιράζονται με χαρά και συγκίνηση όλες αυτές τις στιγμές. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται για πάντα γιορτινές οικογενειακές στιγμές. Και μη ξεχάσετε να βγάλετε μια φωτογραφία ή να σχεδιάσετε μαζί την εμπειρία σας. Μπορεί ο χρόνος να μη γυρίζει πίσω και μια απλή φωτογραφία να μη μπορεί να αποτυπώσει με λεπτομέρεια όλες τις οικογενειακές γιορτινές στιγμές, από την άλλη όμως, μια φωτογραφία μπορεί να μας ταξιδέψει οποιαδήποτε στιγμή πίσω στα ωραία, νοσταλγικά, παιδικά μας χρόνια.

Θα τα πούμε στην επόμενη μας θεματική!

#ButterflyTip: Να θυμάστε ότι το καλύτερο δώρο για το παιδί σας το ξέρετε μόνο εσείς.

Καλή χρονιά! 

 

Στέφανη Ναζίρη, Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος 

Resilient Lives – Centre for Social and Emotional Health