Προωρότητα νεογνών. Ποιοι παράγοντες παίζουν σημαντικότατο ρόλο - από την παιδίατρο Δρ. Εύη Ηρακλέους
Προωρότητα νεογνών. Ποιοι παράγοντες παίζουν σημαντικότατο ρόλο - από την παιδίατρο Δρ. Εύη Ηρακλέους


Από την παιδίατρο Δρ. Εύη Ηρακλέους της κλινικής "Μητέρα και Παιδί"

 

Τα τελευταία χρόνια  η συχνότητα  γέννησης πρόωρων νεογνών αυξάνεται ραγδαία. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό. Η αλλαγή του τρόπου ζωής , το περιβάλλον, η γέννηση μωρόν από μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες και άρα πιθανή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή φαίνεται να είναι κάποιοι από αυτούς.

Η γέννηση ενός νεογνού πριν να συμπληρώσει την 37η εβδομάδα κύησης το καθιστά πρόωρο. Όσο πιο μικρής ηλικίας κύησης είναι το νεογνό, όσο πιο χαμηλό βάρος έχει, το αν προέρχεται από πολύδιμη κύηση, ή αν συνυπάρχει άλλος επιβαρυντικός παράγοντας υγείας καθιστούν αυτά τα μωρά ευάλωτα σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Μετά το πρώτο stress του πρόωρου τοκετού, είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερωθούν σωστά για το τι μπορούν να αντιμετωπίσουν στην πορεία τα μωρά τους και η οικογένεια τους γενικότερα. Ανάλογα με τον βαθμό προωρότητας, τα επιμέρους προβλήματα του χρόνου παραμονής τους στις εντατικές μονάδες νεογνών αυτά τα προβλήματα εξατομικεύονται.

Πρόωρα > 33 εβδομάδων συνήθως παρουσιάζουν: 

  1. Σιτιστικά προβλήματα για αρκετό διάστημα ακόμα και μετά την έξοδο τους από την μονάδα νεογνών.
  2. Ίκτερος που παρατείνεται
  3. Αυξημένες πιθανότητες για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου
  4. Αναπνευστικά προβλήματα
  5. Νευρολογικά προβλήματα ή μαθησιακές διαταραχές κυρίως αν εκτός από την προωρότητα υπήρχαν  και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η χοριοαμνιονίτιδα και η περιγεννητική ασφυξία.

Πρόωρα <33 βδομάδων
Για αυτά τα μωρά τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Εκτός από τα πιο πάνω παρουσιάζουν συχνότερα:

  1. Νευρολογικά προβλήματα (εγκεφαλική παράλυση)
  2. Μαθησιακές διαταραχές
  3. Αναπνευστικά προβλήματα
  4. Προβλήματα ακοής 
  5. Προβλήματα όρασης
  6. Ψυχοσωματική προβλήματα (αυτισμός)
  7. Ενδκρινολογικες διαταραχές δηλαδή συχνότερα μικρό ανάστημα και παχυσαρκία

Όλα αυτά καθιστούν διαφορετική την λειτουργία της οικογένειας τόσο από συναισθηματική πλευρά όσο και από οικονομική. Πρέπει οι γονείς από την αρχή να το αντιληφθούν για να μπορέσουν να βρουν όλες τις διεξόδους που θα κάνουν την ζωή τη δική τους και των παιδιών τους πιο εύκολη και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης κάθε νέο ζευγάρι να έχει πλήρη αντίληψη για το τι μπορεί να σημαίνει προωρότητα και να είναι σωστά ενημερωμένο για τα σημεία που πρέπει να προσέξει για να ολοκληρωθεί μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

Η εξέλιξη στα φάρμακα και στην τεχνολογία έχουν βοηθήσει παρά πολύ τα πρόωρα τα τελευταία χρόνια ειδικά σε χώρες με οργανωμένα συστήματα υγείας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλεί αίσθημα ασφάλειας .Ο στόχος όλων όσοι εμπλέκονται στην παρακολούθηση μιας εγκυμοσύνης είναι να φτάνει χωρίς προβλήματα όσο πιο κοντά στην συμπλήρωση των 40 εβδομάδων που προνοεί η φύση ως ολοκλήρωση της κύησης. Μόνο όταν υπάρχουν σαφείς παράγοντες που απειλούν την ζωή ή την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου δικαιολογείται να γεννηθεί νωρίτερα.