Χριστούγεννα στη δεκαετία του '80
Χριστούγεννα στη δεκαετία του '80


Η δεκαετία του 80 για μένα αντιπροσωπεύει την παιδική μου ηλικία!!!
Με ένα rewind  να σας ξεναγήσω τους νεότερους στα Χριστούγεννα της δεκαετίας του 80!!
Πάμε γύρω στο 1985 Δεκέμβρη... περίοδος Χριστουγέννων!!
Όσο αγρίευε ο καιρός "χειμώνιαζε για τα καλά",όπως επίσης όταν έφτανε η στιγμή να πάρουμε τους πρώτους ελέγχους μας στο σχολείο και άρχιζαν οι δήμοι να στολίζουν τους δρόμους ... μύριζαν Χριστούγεννα!!!
Έναν ύφαλο είχαμε να περάσουμε μόνο αυτόν των βαθμών μας , αλλά Δόξα τον Θεό εγώ τα πήγαινα περίφημα !!!"η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους"

20/22 δεν θυμάμαι πολύ καλά τα σχολεία μας έκλειναν και οι διακοπές μας άρχιζαν!
Ήταν οι πιο όμορφες διακοπές του χρόνου γεμάτες χαρά, μυρωδιές , ζεστασιά , αγάπη, λιχουδιές, συναντήσεις με αγαπημένα μας πρόσωπα, στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου όπως είχε επιλέξει η μαμά να το διακοσμήσει βέβαια ,αλλά δεν έπαυε να είναι το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ever!!
"Ασχέτως που το πετυχαίνω τώρα σε καμία φωτογραφία και αναφωνώ: seriously????"

Μερικές φορές έρχονταν να περάσουν μαζί μας τις γιορτές ο παππούς και η γιαγιά από το χωριό ,όσο ήταν ακόμη άνετοι με τις μετακινήσεις.
Η χαρά μας ήταν μεγάλη διότι δεν τους είχαμε καθημερινά και εννοείτε ότι τους κοιτάζαμε και λιώναμε.
Έφτανα στο σημείο να βγάζω το τηλέφωνο από την πρίζα για να μην τους έρθει καμία πρόταση από την θεία μου να πάνε να μείνουν και μαζί τους!! 
24 Δεκέμβρη μεγάλη μέρα ...θυμάμαι την πρώτη φορά που αποφασίσαμε με τον αδελφό μου και δυο ακόμη φίλους μας , να πούμε τα κάλαντα.
Αφού εφοδιαστήκαμε με τα τριγωνάκια μας κανονίσαμε να πάρουμε τους δρόμους 6:30 το πρωί!!
Είναι δυνατόν; έξω ήταν ακόμη νύχτα.... Ξύπνιος ήταν μόνο οποίος έπρεπε να πάει στην δουλειά του!!
Μαμά σοβαρά τώρα;;;;συμφώνησες σε αυτό;;;
Πολύ κουλ ήσουνα????
Οκ άλλες εποχές δεν λέω αλλά όπως και να έχει ήμασταν στον δρόμο και μπαίναμε σε σπίτια και πολυκατοικίες χιλιόμετρα μακριά...,για να σας δώσω να καταλάβετε την απόσταση που καλύπταμε , από το ΓΣΠ στα Starbucks γυρνώντας σπίτι μας στις 3 το μεσημέρι. Εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες μας και τις γεμάτες τσέπες μας. Νομίζω ήταν η πρώτη και η τελευταία μας φορά δεν το ξανά επιχειρήσαμε. Γυρνώντας μοσχοβολούσε το σπίτι από τα μελομακάρονα , τους κουραμπιέδες και την προετοιμασία των φαγητών για το Ρεβεγιόν!!!!"Ουαου"
Από κάθε σπιτικό αναδύονταν χιλιάδες μεθυστικές μυρωδιές!!

25 Δεκέμβρη σίγουρα Μαζευόμασταν για το οικογενειακό τραπέζι ,μεγααααλοοοο τραπέζι γιατί ήμασταν μεγαααλοοο σόι!!
Γλέντι κανονικό μέχρι αργά το βράδυ!
Η χαρά των παιδιών!!! Λογικό αφού Μαζευόμασταν όλα τα ξαδέλφια μαζί και όλοι είχαμε δώρα για όλους!!
Αν ήμασταν τυχεροί μπορεί την περίοδο αυτή των διακοπών να βλέπαμε και χιονάκι... που όντως έκανε τα Χριστούγεννα μαγικά στα παιδικά μας μάτια!!!
Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο για μας που ζούσαμε στην πρωτεύουσα.
Πριν κοιμηθούμε τις πολύ κρύες μέρες , πηγαίναμε στο παράθυρο και κοιτούσαμε αν είναι άσπρος ο ουρανός.... αυτό σήμαινε ότι οι πιθανότητες να χιονίσει ήταν μεγάλες!!
Διαφορετικά το εναλλακτικό σενάριο ήταν να βγούμε λίγο πιο έξω από την Αθήνα να ευχαριστηθούμε χιονοπολεμο και να γυρίσουμε παρέα με έναν χιονάνθρωπος στο καπω του αυτοκινήτου!!!"(
(σίγουρα ως το σπίτι δεν έφτανε ποτέ . Έλιωσε στην μέση της διαδρομής.)
Οι διακοπές μας θεματικά χωρίζονταν σε 3 κατηγορίες : Χριστούγεννα ,Πρωτοχρονιά, των Φώτων ,Άι Γιαννιού ....ΤΕΛΟΣ επιστροφή στα θρανία!!
Κατάθλιψη ψυχοπλάκωμα παπλομαπλακομα!! 
Πάρτ του (part 2)
Πρωτοχρονιά
Πιστεύαμε και δεν πιστεύαμε στον Άι Βασίλη ,κάθε χρόνο και λιγότερο,αλλά όλα τα απαραίτητα τα κάναμε για να μας φέρει ο Αγιούλης τα δώρα μας. Δεν παίζαμε με αυτά!!!1Το γράμμα εννοείτε και μπισκότα με γάλα για το βράδυ.... μόνο το τζάκι δεν μας είχε κάτσει!!!
Πόσες χρονιές δεν βάζαμε στοίχημα ότι θα μείνουμε ξάγρυπνοι... ποτέ δεν τα καταφέραμε.
Όμως δεν θυμάμαι ποτέ να κάναμε παράπονα για τα δώρα μας(όπως τα δικά μου παιδιά  παρόλο που ότι γράφουν τους το φέρνει ο Καλός ΑΓΙΟΥΛΗΣ) ,όπως επίσης δεν ζητούσαμε κάτι συγκεκριμένο ...ξέραμε ότι εκείνος θα αποφάσιζε τι δώρο θα μας φέρει και το γράμμα μας ήταν να του υπενθυμίσουμε που μένουμε και ότι τον περιμένουμε!!!!
Και πάντα μας εντυπωσίαζε :ουαουυυυυ μα πως το ήξερε;;;
Παιδιά!!!!!!!!!Αχ τι ωραία χρόνια !!!Πεθυμησα τα!!

Φτάνοντας στο τέλος να μην ξεχάσω να σας πω ότι στην Αθήνα τα χρόνια αυτά υπήρχαν 3 πολυκαταστήματα που στα μάτια μας φάνταζαν ,όταν τα επισκεπτόμασταν , λες και πηγαίναμε στο Harold's !!! Ναι είναι η τέλεια παρομοίωση !!!!Εκεί λοιπόν πηγαίναμε για να εξαργυρώσουν τις οικονομίες μας και τα αποκτηθέντα από τα κάλαντα! 
Στο αγαπημένο μου ΜΙΝΙΟΝ!!!

2016
Κορίτσια τι λέτε θα γράψετε το γράμμα στον Άι Βασίλη;Περνούν οι μέρες...
Μαμά δεν υπάρχει ο Άι Βασίλης πλάκα μας κανείς;;
....τι κρίμα ! Όσο μπορούσα το υποστήριξα αλλά κάποια στιγμή ένιωθα ότι τους κορόιδευα... η μάλλον ποιον κορόιδευα; τα κορίτσια ; εμένα ; η τα κορίτσια εμένα;
....οκ μελομακάρονα και κουραμπιέδες θα κάνουμε;;;
Θύμισε μας ποια είναι ;;;;;

Παρακάτω.... ποτέ λέτε να στολίσουμε το δέντρο;;;
Τωωωωραααααα!!!!!


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!