Επιστροφή στο σχολείο.Tips για ομαλή μετάβαση!
Επιστροφή στο σχολείο.Tips για ομαλή μετάβαση!


Πρώτη μέρα στο σχολείο σήμερα και όπως κάθε αρχή έτσι και αυτή της νέας σχολικής χρονιάς , μας βρίσκει γονείς και παιδιά γεμάτους με έντονα συναισθήματα. Από τη μία η χαρά της επιστροφής στη σχολική ρουτίνα και από την άλλη η αγωνία για τις όποιες ακαδημαϊκές και μη δυσκολίες που πιθανόν να φέρει η νέα αυτή χρονιά.

Πιο κάτω μάζεψα κάποια tips που  κατά την άποψη μου τόσο σαν εκπαιδευτικός όσο και σαν μανούλα θεωρώ σημαντικότερα ώστε να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να έχουν μία ομαλή μετάβαση στο νέο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Σχολικός εξοπλισμός

Ξεκινάτε προετοιμάζοντας μαζί με το παιδί σας το σχολικό εξοπλισμό που θα χρειαστεί για φέτος, φροντίστε να αγοράσετε ή να βρείτε μία καινούργια σχολική τσάντα, κάποια τετράδια, όμορφα μολύβια, γόμες, φακέλους κ.λ.π.  Έχει σημασία να τα επιλέξετε μαζί για να είναι στο γούστο του παιδιού σας και να το εμπνέει.

Τακτοποιήστε το δωμάτιο

Ξεφορτωθείτε περιττά αντικείμενα και τακτοποιήστε το δωμάτιο που θα διαβάζει το παιδί, μπορείτε να κρεμάστε μία μικρή αφίσα που του αρέσει ,ή ακόμη να του πάρετε  ένα καινούργιο φωτιστικό. Είναι σημαντικό ο χώρος στον οποίο θα γίνεται το διάβασμα να το κάνει να αισθάνεται όμορφα.


Ρυθμίστε το ωράριο ύπνου

Τα περισσότερα παιδιά το καλοκαίρι κοιμούνται πιο αργά και φυσικά ξυπνάνε και πιο αργά το πρωί. Προσπαθήστε λοιπόν λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου  να επαναφέρετε το ωράριο ύπνου του παιδιού σας σε αυτό της σχολικής ρουτίνας. Να πάνε τα παιδιά νωρίτερα για ύπνο, ώστε να μην έχετε προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα και φυσικά να αποφύγετε την πολλή γκρίνια.

 Γεμίστε τα με θετικά συναισθήματα

Μεταδώστε στα παιδιά σας χαρά και θετική ενέργεια για τα όμορφα πράγματα που θα έχει η νέα σχολική χρονιά!  Κάντε θετικές σκέψεις για τους νέους δασκάλους αλλά και συμμαθητές που θα έχουνε, μην προδικάζετε αρνητικά καταστάσεις και το κυριότερο μην επηρεάζεστε από σχόλια άλλων γονιών. Το κυριότερο, ποτέ μην σχολιάζετε αρνητικά τους εκπαιδευτικούς μπροστά στα παιδιά σας!!!!

Η κάθε σχέση παιδιού-δασκάλου  αποτελείται απο διαφορετική χημεία..!!

Επικοινωνήστε με συμμαθητές

Προσπαθήστε αν είναι εφικτό να φέρετε σε επαφή το παιδί σας με συμμαθητές τους, βάλτε τα παιδιά να μιλήσουν ή ακόμη και να συναντηθούν αυτό θα τα κάνει να αισθανθούν πιο οικεία με το περιβάλλον και θα τους γεμίσει αυτοπεποίθηση.

Κάντε μία μικρή επανάληψη σε μορφή παιχνιδιού

Λίγα παιχνίδια μαθηματικής λογικής , το αλφάβητο για τα πρωτάκια, πίνακα πολλαπλασιασμού και ότι άλλο εσείς νομίζετε για την ηλικία των παιδιών σας. ..

Και κάτι τελευταίο!!

Όχι πολλές απογευματινές δραστηριότητες

Μην γεμίσετε από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα απογεύματα των παιδιών σας με πολλές δραστηριότητες. Φυσικά και είναι ωραίο να έχουνε κάποια απογευματινή δραστηριότητα αλλά και ο χρόνος ξεκούρασης μετά το σχολείο είναι σημαντικός ώστε να γίνεται παραγωγικό το διάβασμά τους.

Καλή Νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε όλους!!

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!