Εγκυμοσύνη στο κρεβάτι: Και τώρα τι;
Εγκυμοσύνη στο κρεβάτι: Και τώρα τι;


Τι είναι η εγκυμοσύνη στο κρεβάτι;

Σχεδόν 1 στις 5 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να παραμείνουν στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορέι να κρατήσει από λίγες μέρες μέχρι και ολόκληρο το υπολειπόμενο διάστημα μεχρι τον τοκετό.

Όσο καλή ιδέα κι αν ακούγεται, αν η έγκυος είναι ήδη μαμά ενός ή και περισσότερων παιδιών η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη και να μετατραπεί σε βασανιστήριο.

Γιατί το συστήνουν κάποιοι γιατροί;

Η ξεκούραση στο κρεβάτι συστήνεται από τους γιατρούς όλου του κόσμου σε πολλές επιπλοκές. Για παράδειγμα. αν έχετε δίδυμα ή αδύναμο τράχηλο ή για κάποιο λόγο έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ξεκούραση στο κρεβάτι εάν υποψιάζεται ότι το μωρό σας δεν αναπτύσσεται σωστά στη μήτρα (ενδομήτριος περιορισμός ανάπτυξης) ή εάν έχετε πλακούντα που είναι ασυνήθιστα χαμηλά στη μήτρα, καλύπτοντας τον τράχηλό σας.

Τέλος, μπορείτε να μείνετε στο κρεβάτι στο σπίτι εάν έχετε προεκλαμψία, με την ελπίδα ότι θα διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.

Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι βοηθάει;

Έχουν διεξαχθεί μελέτες σχετικά με το αν η ξεκούραση στο κρεβατι βοηθά στη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού και η ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων δεν βρήκε πειστικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη χρήση του. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και η Εταιρεία για τη Μητρική-εμβρυϊκή ιατρική κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το bedrest δεν είναι αποτελεσματικό για την πρόληψη της πρόωρης γέννας και δεν πρέπει να συνιστάται συστηματικά.

Δεν υπάρχουν επίσης καμιά ένδειξη που να δείχνει ότι η ξεκούραση στο κρεβάτι  είναι χρήσιμη για τις γυναίκες που φέρουν πολύδυμα ή για εκείνες που έχουν προγεννητικό πλακούντα, τραχηλική ανεπάρκεια ή ενδομήτριο περιορισμό ανάπτυξης. Ορισμένες έρευνες για απλές δίδυμες εγκυμοσύνες διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη νοσοκομειακής περίθαλψης σε νοσοκομείο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης παράδοσης.

Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων σχετικά με το αν η ξεκούραση στο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με υπέρταση. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το κάνει, αλλά άλλες δεν το δείχνουν.

Μερικοί λένε ότι μέχρι να υπάρξουν καλά αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο, η ξεκούραση στο κρεβάτι αξίζει μια δοκιμή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο το κρεβάτι μπορεί να έχει ποικίλες αρνητικές συνέπειες και ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτό μέχρι να ξέρουμε ότι κάνει κάτι καλύτερο από βλάβη.

Ορισμένοι γιατροί τείνουν να πιστεύουν ότι η πλήρης ακινησία στο κρεβάτι θα πρέπει να περιορίζεται και ότι ορισμένες γυναίκες θα ήταν καλύτερα να περιορίσουν το επίπεδο δραστηριότητάς τους, να σταματήσουν τη δουλειά τους, να αποφύγουν να σηκώνουν βάρη και την παρατεταμένη ορθοστασία και να ξεκουράζονται για μερικές ώρες κάθε μέρα.

Η ουσία είναι ότι χρειάζεται περισσότερη καλή επιστημονική έρευνα. Εν τω μεταξύ, οι γιατροί διαφωνούν σχετικά με το πότε και πώς να συνταγογραφήσουν την πλήρη ακινησία στο κρεβάτι!

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι η έγκυος να ακούει τις οδηγίες του γυναικολόγου που την παρακολουθεί, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να ξέρει τις προσωπικές τις ανάγκες.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!