Οι αλλαγές στο σπίτι πριν τη γέννηση του μωρού
Οι αλλαγές στο σπίτι πριν τη γέννηση του μωρού


Το μωρό σας έρχεται και εσείς θέλετε να είστε όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται για να το υποδεχτείτε. Το ίδιο οργανωμένο θέλετε να είναι και το σπίτι σας. Δείτε ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε σε αυτό πριν έρθει το μωρό σας στον κόσμο και στο σπίτι σας.

Φτιάξτε τον χώρο του ατόμου που θα είναι δίπλα σας τις πρώτες μέρες

Κατά πάσα πιθανότητα με το που θα επιστρέψετε στο σπίτι από το μαιευτήριο θα έχετε δίπλα σας κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο (μαμά ή πεθερά) που θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα. Αν είστε από τις τυχερές και όντως θα έχετε ένα τέτοιο άτομο κοντά σας, φροντίστε να οργανώσετε τον χώρο που θα κοιμάται. Αν έχετε ένα έξτρα δωμάτιο, στρώστε το κρεβάτι με καθαρά σεντόνια, βάλτε καθαρές πετσέτες και φροντίστε για όλα τα απαραίτητα.

Εξαφανίστε τα μικρόβια

Κάντε συχνή απολύμανση αν θέλετε να ακουμπάτε τα πάντα στο σπίτι σας χωρίς φόβο ότι μπορεί να μεταφέρετε μικρόβια στο μωρό. Καθαρίστε καλά (εσείς ή ο σύζυγός σας) τον νεροχύτη της κουζίνας, τον νιπτήρα του μπάνιου, τους πάγκους και όποιο άλλο μέρος εσείς νομίζετε πως θέλετε να είναι πεντακάθαρο.

Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στο ψυγείο σας 

Είτε έχετε σκοπό να θηλάσετε το μωρό σας είτε όχι, το ψυγείο σας πρέπει να έχει χώρο άδειο για τα μπουκάλια με το γάλα του μωρού. Επιπλέον πρέπει να έχει τα απαραίτητα τρόφιμα και υλικά μαγειρικής που σίγουρα θα χρειαστείτε για να φτιάχνετε πρόχειρα γεύματα για εσάς και τον σύζυγό σσς. Πετάξτε όλα όσα έχουν λήξει και κάντε ένα καλό καθάρισμα στο ψυγείο σας. Δείτε εδώ πώς να το κάνετε γρήγορα και σωστά.

Οργανωθείτε σχετικά με το θέμα του πλυντηρίου 

Επειδή το μωρό σας θα λερώνει πολλά -μα πάρα πολλά- ρούχα, χρειάζεται να οργανώσετε το θέμα του πλυντηρίου. Πάρτε έναν μεγαλύτερο κάδο για άπλυτα (ή πάρτε ακόμα έναν κάδο για να βάζετε χωριστά τα άπλυτα ρούχα του μωρού σας), φροντίζετε να βάζετε πιο συχνά πλυντήριο έτσι ώστε να μην μαζεύονται πολλά ρούχα για σίδερο και κάντε μια καλή προετοιμασία για τους δύσκολους λεκέδες αγοράζοντας απορρυπαντικά κατάλληλα για μωρά αλλά και για δύσκολους λεκέδες.

Καθαρίζετε συχνά 

Επειδή με την νέα σας ασχολία -το μωρό σας- το σπίτι σας θα λερώνεται τόσο γρήγορα που δεν θα παίρνετε χαμπάρι, η λύση είναι μια. Βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας μια φορά στις 3 μέρες να περνάτε το σπίτι σας με μια σκούπα έτσι ώστε να είναι πάντα καθαρό. Κάνετε μια φορά την εβδομάδα και ένα γρήγορο ξεσκόνισμα και είστε έτοιμοι. Αφήστε το καθάρισμα του μπάνιου και της κουζίνας στον σύζυγό σας. Πρέπει να μάθετε να μοιράζεστε τις δουλειές πριν ακόμα έρθει το νέο μέλος της οικογένειας και να συνεχίσετε να τις μοιράζεστε και μετά.

Φροντίστε για την ασφάλεια του μωρού

Τα πιο σημαντικά αντικείμενα που πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή είναι η κούνια και το κάθισμα του αυτοκινήτου. Σιγουρευτείτε ότι η κούνια σας πληροί όλα τα κριτήρια μιας ασφαλούς κούνιας πράγμα που σημαίνει πως το κενό ανάμεσα στα κάγκελα και το στρώμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6 εκατοστά και το ύψος των κάγκελων πρέπει να είναι περίπου στα 50 εκατοστά. Αν η κούνια σας είναι δανεική από κάποιον φίλο ή συγγενή φροντίστε επίσης να ισχύουν τα παραπάνω. Όσον αφορά το κάθισμα του αυτοκινήτου μην δεχτείτε να πάρετε κάποιο μεταχειρισμένο αν δεν έχετε πρώτα επιβεβαιώσει ότι δεν λείπει κάποιο κομμάτι του.

Τέλος, λίγο πριν γίνεται γονείς καλό είναι να απολαύσετε τις τελευταίες σας στιγμές ως ζευγάρι μιας και σε λίγο καιρό θα είστε πλεόν τρεις.

Εμείς σας προτείνουμε τα παρακάτω:

  • Περάστε πολύ χρόνο με τους κολλητούς σας. Ποιος ξέρει πόσο καιρό θα κάνετε να τους δείτε μετά τη γέννηση του μωρού σας.
  • Κάντε όλα όσα αγαπάτε. Διαβάστε, γράψτε, κάνε βόλτες, μαγειρέψτε.
  • Δείτε ταινίες στο σινεμά. Θα κάνετε πολύ καιρό να πάτε ξανά.
  • Πηγαίντε για φαγητό σε διάφορα εστιατόρια και φάτε όσο θέλετε. Η δίαιτα θα ξεκινήσει μετά τον ερχομό του μωρού.
  • Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Απολαύστε ο ένας τον άλλον και οργανώστε κάποια κοντινή εκδρομή αν αυτό είναι εφικτό.
  • Στείλτε τον σύζυγό σας ένα ταξίδι με τους φίλους του. Χρειάζεται κι αυτός να περάσει λίγο χρόνο με τους κολλητούς του πριν αφιερωθεί στην πατρότητα.
  • Σερφάρετε στο ίντερνετ όσο περισσότερο μπορείτε… μέχρι να το σιχαθείτε.

Πηγή: spirosoulis.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!