Τι είναι η διάσταση κοιλιακών και πώς θα αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά μετά τον τοκετό;
Τι είναι η διάσταση κοιλιακών και πώς θα αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά μετά τον τοκετό;


Ήσασταν ενθουσιασμένες όταν η κοιλιά σας άρχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μετά τον τοκετό, δε σας μοιάζει και τόσο χαριτωμένη. 

Και γιατί ενώ τρώτε υγιεινά και ασκείστε τακτικά η κοιλίτσα σας έχει παραμείνει!  Μήπως υποφέρετε από διάσταση κοιλιακών;

Τι είναι η διάσταση κοιλιακών;
Διάσταση κοιλιακών είναι η αύξηση της φυσιολογικής απόστασης μεταξύ του δεξιού και αριστερού ορθού κοιλιακού. Τους ενώνει μία λευκή περιτονιακή δομή που εκτείνεται από το κατώτερο σημείο του στέρνου μέχρι χαμηλά στη λεκάνη. Αυτή η δομή ονομάζεται «Λευκή Γραμμή» και το φυσιολογικό της πλάτος διακυμαίνεται κατά το μήκος της. Στην εγκυμοσύνη πιο επιρρεπής για διάσταση είναι η περιοχή γύρω από τον ομφαλό, της οποίας το φυσιολογικό πάχος είναι στα 2.7 εκ. Αυτό γίνεται λόγω ορμονοελαστικών αλλαγών του συνδετικού ιστού και των μηχανικών φορτίων πάνω στο κοιλιακό τοίχωμα από το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η διάσταση του ορθού κοιλιακού εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο της κυοφορίας, σε ποσοστό πάνω από το 66% των εγκύων και στο 53% των γυναικών αμέσως μετά τον τοκετό.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διάστασης κοιλιακών είναι η ηλικία κυοφορίας άνω των 34 ετών, η πολλαπλή κυοφορία (πχ. δίδυμα), τα μεγάλα μωρά και η καισαρική τομή.

Πως μπορεί η διάσταση κοιλιακών να επηρεάσει τις γυναίκες μετά τον τοκετό;
Η διάσταση του ορθού κοιλιακού έχει συσχετισθεί με οσφυοπυελικό πόνο (πόνο στη μέση και στη περιοχή της λεκάνης), με ελάττωση της δύναμης και αντοχής των κοιλιακών (ακόμα και σε γυναίκες που ακολουθούσαν πρόγραμμα αερόβιας άσκησης κατά την εγκυμοσύνη) και με ουρογυναικολογική δυσλειτουργία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η διάσταση κοιλιακών μυών λόγω εγκυμοσύνης μπορεί μεταγενέστερα στην φάση της εμμηνόπαυσης να συνεισφέρει στα προβλήματα του πυελικού εδάφους όπως είναι η ακράτεια ούρων.

Ποιες γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα διάσταση κοιλιακών;
Κλινικώς φαίνεται να υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών που εμφανίζουν διάσταση κοιλιακών λόγω κυοφορίας. Η μία έχει να κάνει με τις γυναίκες που κατάφεραν με διάφορους τρόπους, όπως η άσκηση να μπορούν να πετυχαίνουν σωστή κίνηση του σώματός τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες με ή χωρίς ελάττωση της διάστασης. Η άλλη έχει να κάνει με τις γυναίκες που ενώ οι υπόλοιπες δομές τους έχουν επιστρέψει στα κανονικά, η διάσταση των κοιλιακών παραμένει και δεν μπορούν να πετύχουν τη σωστή κίνηση του σώματός τους με αποτέλεσμα τον οσφυϊκό πόνο και την δυσλειτουργία. Συνήθως οι γυναίκες που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία εάν έχουν προσπαθήσει να εκγυμναστούν και τα συμπτώματα παραμένουν, έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά στις περιτονιακές δομές της μέσης γραμμής και οδηγούνται στην χειρουργική αντιμετώπιση.

Διάσταση Κοιλιακών και Θεραπευτική Άσκηση
Εκτός του χειρουργείου ο μόνος άλλος τρόπος που υπάρχει για να ελαττώσει μία γυναίκα τη διάσταση των κοιλιακών της είναι η άσκηση. Οι ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτό είναι  κυρίως ασκήσεις ενδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος μέσω καθοδηγούμενων προγραμμάτων άσκησης. Υπάρχουν έρευνες που έχουν μελετήσει το κατά πόσο βοηθούν οι ασκήσεις στη μείωση της διάστασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.

Άσκηση στην εγκυμοσύνη
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές που κάνουν άσκηση έχουν περίπου 1 στις 3 πιθανότητες να μην αναπτύξουν καθόλου διάσταση του ορθού κοιλιακού.

Φαίνεται λοιπόν ότι  ενώ η σωματική άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην πρόληψη της διάστασης κοιλιακών, είναι όμως πολύ πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπισή της αφού έχει εμφανιστεί. Σε αυτή τη περίπτωση έχει δειχθεί επιστημονικά πως γυναίκες που ακολούθησαν πρόγραμμα συστηματικής άσκησης κατά την εγκυμοσύνη εμφάνισαν μικρότερου βαθμού διάσταση ορθού κοιλιακού πριν και μετά τον τοκετό και με μικρότερο χρόνο διόρθωσης της διάστασης. Ακόμα και η συστηματική βάδιση κατά την εγκυμοσύνη έχει θετικά αποτελέσματα για την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διάστασης κοιλιακών.

Άσκηση μετά τον τοκετό
Η καθοδηγούμενη από ειδικό άσκηση των κοιλιακών και του κορμού των γυναικών μετά τον τοκετό έχει θετικά αποτελέσματα στην ελάττωση της διάστασης του ορθού κοιλιακού.  Οι ειδικοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν κορσέ σύσφιξης της κοιλιάς ή άλλες τεχνικές περίδεσης και επίδεσης όπως tubigrip και taping ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Η άσκηση για την αντιμετώπιση της διάστασης κοιλιακών είναι η έως τώρα καλύτερη μη χειρουργική επιλογή που έχουν οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες μετά από τοκετό. Καλό είναι να δρα με την μορφή πρόληψης, οπότε να ξεκινάει από την εγκυμοσύνη και να είναι τακτική και υπό την επίβλεψη ειδικού για τέτοιες περιπτώσεις. 

Με την συνεργασία της κας Σοφίας Κουσίδου (Φυσικοθεραπεύτρια , Ειδικός Θεραπευτικής Άσκησης, Clinical Pilates Instructor, www.physiomotive.gr

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!