Πόσο καιρό θα πρέπει να προσπαθήσει το ζευγάρι για παιδί πριν ζητήσει ιατρική βοήθεια;
Πόσο καιρό θα πρέπει να προσπαθήσει το ζευγάρι για παιδί πριν ζητήσει ιατρική βοήθεια;


Yπολογίστε τις πιθανότητες που έχετε για φυσική σύλληψη! Η απάντηση στο ερώτημα «πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένει το ζευγάρι πριν ζητήσει ιατρική βοήθεια».

Λονδίνο

Οι 35αρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να συμβουλευθούν ειδικό σε περίπτωση που έχουν κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες σύλληψης επί έξι μήνες, σύμφωνα με ένα νέο μαθηματικό μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Βρετανία.

Η επιτυχής σύλληψη όταν δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας είναι θέμα τύχης: αυτό σημαίνει ότι κάποια ζευγάρια επιτυγχάνουν με την πρώτη προσπάθεια ενώ άλλα χρειάζονται αρκετούς μήνες προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σταδιακή πτώση της γονιμότητας

Με δεδομένο όμως ότι η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει σταδιακά από τη δεκαετία των 30 ετών, αυξάνονται οι πιθανότητες η ανεπιτυχής σύλληψη να αποτελεί πλέον θέμα κάποιου ιατρικού προβλήματος και όχι απλώς… κακοτυχίας.

Τώρα οι βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα απλό μαθηματικό μοντέλο προκειμένου να βοηθήσουν τα ζευγάρια να υπολογίσουν τις πιθανότητες που έχουν για φυσική σύλληψη και να δουν εγκαίρως εάν έχει φθάσει η ώρα να ζητήσουν συμβουλή από ειδικό σε θέματα γονιμότητας.

Το μοντέλο το οποίο βασίζεται στην ηλικία της γυναίκας καθώς και στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, μπορεί να προβλέψει μετά από πόσους εμμηνορροϊκούς κύκλους πέφτουν σημαντικά οι πιθανότητες σύλληψης.

Ηλικίες και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Για παράδειγμα όταν μια γυναίκα είναι 25 ετών το μοντέλο προβλέπει ότι μόνο μετά από 13 εμμηνορροϊκούς κύκλους οι πιθανότητες εγκυμοσύνης θα πέσουν κάτω από το 10% σε κάθε νέο κύκλο.

Ωστόσο στην ηλικία των 30 ετών οι πιθανότητες σύλληψης φαίνεται να πέφτουν κάτω από 10% για κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο μετά από 10 κύκλους. Στα 35 έτη πάλι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης πέφτουν κάτω από το κατώφλι του 10% μετά από μόλις έξι μήνες προσπαθειών.

Το νέο μοντέλο που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Public Library of Science ONE» προέκυψε με βάση αναλύσεις στοιχείων προηγούμενων μελετών σχετικά με τα ποσοστά σύλληψης των γυναικών σε διαφορετικές ηλικίες.

Καταργείται ο κανόνας του έτους

Σημειώνεται ότι σήμερα ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα ζευγάρια πρέπει να αναζητούν συμβουλή γιατρού όταν προσπαθούν ανεπιτυχώς να συλλάβουν επί ένα έτος. Τα νέα στοιχεία μαρτυρούν ότι στις 35αρες το όφελος είναι μεγαλύτερο εάν καταφύγουν στον ειδικό πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στους έξι μήνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε έναν on-line μετρητή τον οποίον τα ζευγάρια θα χρησιμοποιούν στο σπίτι ώστε να αποφασίζουν πότε είναι η κατάλληλη ώρα να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζεραλντίν Χάρτσχορν από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ που ήταν μια εκ των δύο κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης «τα ζευγάρια πιστεύουν ότι θα επιτύχουν να συλλάβουν όταν εκείνα θέλουν, ωστόσο το να ανακαλύπτουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μπορεί να αποτελέσει σοκ. Η διαδικασία επίσκεψης σε κάποιον ειδικό για ένα τόσο προσωπικό θέμα μπορεί να φαίνεται σε πολλά από αυτά τα ζευγάρια δύσκολη ως τρομακτική. Ετσι το να γνωρίζουν πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αρχίσουν να αναζητούν τα αίτια πίσω από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια».

Η καθηγήτρια προσέθεσε ότι εάν το ζευγάρι αποφασίσει να καταφύγει σε κάποιον ειδικό πιθανότατα θα υποβληθεί σε εξετάσεις γονιμότητας και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μπορεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις προσπάθειες για φυσική σύλληψη ή αν θα αναζητήσει κάποια θεραπεία γονιμότητας. «Η επίτευξη εγκυμοσύνης μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τυχερό παιχνίδι, αλλά το να έχει το ζευγάρι στα χέρια του όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί είναι κάτι καλό προκειμένου να καταφέρει τελικά να αποκτήσει παιδί».

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!