Αυτά είναι τα δέκα στάδια της μητρότητας
Αυτά είναι τα δέκα στάδια της μητρότητας


Από τη στιγμή που ο γιατρός σας ανακοίνωσε ότι σύντομα ο πελαργός θα επισκεφτεί και το δικό σας σπιτικό πετάτε στα ουράνια. Προτού όμως την πολυπόθητη απογείωση, μείνετε προσγειωμένες, ψύχραιμες,  συντονισμένες και προετοιμαστείτε για τα παρακάτω 10 στάδια, τα οποία είναι…. υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλες τις μέλλουσες μανούλες.

1ο στάδιο - Ενθουσιασμός
Επιτέλους, θα γίνετε γονείς! Σε λίγο καιρό, θα κρατάτε στα χέρια σας το δικό σας μωράκι… την «συνέχειά» σας. Χιλιάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό σας: Να είναι γερό (πάνω απ' όλα), θα είναι αγόρι ή κορίτσι; Σε ποιον θα μοιάζει; Πώς θα φτιάξετε το δωμάτιό του; Ετοιμάζετε ήδη λίστες με όλα αυτά που θα χρειαστούν, για το παιδικό δωμάτιο και την γκαρνταρόμπα του.

2ο στάδιο - Ταξίδι μητρότητας
Στο «ταξίδι» αυτό μαθαίνετε την αξία της μητρότητας από πρώτο χέρι. Αναθεωρείτε εντελώς τη μέχρι σήμερα άποψή σας, αλλά και την ευγνωμοσύνη που αισθάνεστε γι' αυτό τον υπέροχο άνθρωπο που αποκαλείτε «Μαμά». Βιώνετε τη μαγεία του πιο φυσικού, του πιο αγνού ενστίκτου από καταβολής κόσμου. Το να μεταμορφώνεστε από γυναίκα σε μητέρα. Κι αυτή η μεταμόρφωση ξέρετε ήδη ότι δεν είναι ανώδυνη. Το άγχος της μητρότητας, η ανασφάλεια για ό,τι άγνωστο συντελείται κάθε στιγμή στο σώμα μας, η αγωνία για το αν θα πάνε όλα καλά, όλα είναι φυσιολογικά, όλα έχουν το λόγο τους που συμβαίνουν. Και αυτός ο λόγος είναι ο πιο πολύτιμος από θα ζήσετε ποτέ.

3ο στάδιο - Πρώτες μέρες στο σπίτι
Μέσα στο μαιευτήριο όλα πήγαιναν ρολόι (ή σχεδόν όλα).  Τι γίνεται όμως με το που θα περάσετε το κατώφλι του σπιτιού σας αγκαλιά με το μωρό;  Πανικός!  Πως θα ξέρετε πότε πεινάει και πρέπει να φάει; Πως να το κάνετε μπάνιο; Και γιατί δεν θηλάζει αφού πεινάει; Μήπως να καθόσασταν λίγες μέρες ακόμα στο μαιευτήριο μέχρι να νιώσετε σίγουρη;

4ο στάδιο - Εξάντληση
Νιώθετε ότι το «παρόν κατεδαφίζεται»!  Αποκλείεται να καταφέρετε να αντέξετε κι άλλη εβδομάδα με αυτούς τους ρυθμούς. Πώς τα καταφέρνουν οι υπόλοιπες μαμάδες; Το βράδυ έχετε κοιμηθεί δύο ώρες -ίσως τρεις; Οι πέντε ώρες συνεχόμενου βραδινού ύπνου σας φαίνονται άπιαστο όνειρο; Σοβαρά τώρα, είχατε ακούσει ότι τα πράγματα στην αρχή είναι δύσκολα, απλά δεν είχατε συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολα. Ή μήπως δεν κάνετε εσείς κάτι καλά;

5ο στάδιο - Ξεπετάχτηκε
Το μικρό σας αρχίζει να μεγαλώνει.  Μόλις έμαθε να χρησιμοποιεί μόνο του το γιο-γιο.  Επιτέλους, κοιμάται και το βράδυ! Θεέ μου, τι ευτυχία! Ξαφνικά νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των καταστάσεων (ναι, σωστά διαβάσατε…νομίζετε)  και να μπείτε σε ένα ρυθμό. Γιορτάζετε κάθε μικρό ή μεγάλο του επίτευγμα. Είστε μία περήφανη μαμά.


6ο στάδιο - Σχολείο…καλή αρχή
Πρώτη μέρα στο σχολείο…όχι μόνο για το μικρό σας αλλά και κατά κάποιον τρόπο και για σας. Το βοηθάτε με τα μαθήματα του σχολείου (να' ναι καλά η Google).  Το βοηθάτε να μπει σε πρόγραμμα, να μάθει να κοινωνικοποιείται, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να εξοικειωθεί μέσα σε μια νέα «κοινωνία» έξω από τον πυρήνα της οικογένειάς του.

7ο στάδιο - Είπα μόνο μου
Το μικρό σας ανθρωπάκι δεν είναι πια μικρό. Σας βάζει πλέον τους δικούς του κανόνες: Δεν θα το φιλάτε δημόσια. Ούτε θα το αγκαλιάζετε. Επιπλέον, θα φοράει ότι θέλει εκείνο και θα έχει άποψη σε ότι το αφορά. Θέλει να τα κάνει όλα μόνο του. Από την μία χαίρεστε γι' αυτή τη νέα μορφή ανεξαρτησίας, από την άλλη θέλετε να το «πνίξετε» με την αγάπη σας.

8ο στάδιο - Εφηβεία…βοήθεια
Οι ορμόνες έχουν εισβάλει στο σπίτι σας και στη ζωή σας. Το λουλουδάκι σας έχει βγάλει…αγκάθια. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Πόσο χειρότερο θα γίνει; Κατευθύνεται μουγκρίζοντας προς το μέρος σας. Είναι θηρίο ανήμερο, δεν το χωράει ο τόπος. Νιώθετε περισσότερο δεσμοφύλακας, παρά μαμά. Εκτοξεύετε αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Πού πας; Με ποιον θα είσαι; Πότε θα γυρίσεις; Θα υπάρχουν γονείς εκεί; Κι εκείνο απαντά στις ερωτήσεις σας με αδιαφορία, με γρίφους ενίοτε και με αγανάκτηση. Υπομονή λοιπόν!

9ο στάδιο - Ενηλικίωση
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση προς την ενηλικίωση. Πώς πέρασαν τα χρόνια Θεέ μου…Θα σβήσει το 18ο κεράκι του σε λίγο..  Τι κι αν εσείς ξεφυλλίζετε ακόμα το βαφτιστικό του άλμπουμ. Σε λίγους μήνες θα ξεφυλλίζει διπλώματα οδήγησης, πανεπιστημιακά βιβλία, ψηφοδέλτια... Είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του; Να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την ζωή του; Κι ίσως η σημαντικότερη ερώτηση. Είστε κι εσείς έτοιμη να το αποδεχτείτε;

10ο στάδιο - Όνειρα και αμφιβολίες
Το βλαστάρι σας μεγάλωσε πια για τα καλά.  Τόσο πολύ που ετοιμάζεται να κάνει την δική του οικογένεια, να σας κάνει (για φαντάσου) γιαγιά. Και εσείς φροντίζετε να είστε πάντα δίπλα του, σε οτιδήποτε χρειαστεί, προσπαθώντας να εκπληρώνετε κάθε του όνειρο και ανάγκη.  Και κάπου εκεί… κάνοντας τον απολογισμό σας σαν μαμά… αρχίζουν οι αμφιβολίες. Του προσφέρατε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια; Του δώσατε αρκετές ευκαιρίες και ερεθίσματα; Υπήρξατε αντάξιά του;

Κι όμως, ακόμα και αυτές οι ερωτήσεις της αμφιβολίας, η αγωνία για το καλό του παιδιού που δεν σβήνει ποτέ είναι ακόμα μια απόδειξη για το  μεγαλείο της μητρικής αγάπης που δεν γνωρίζει όρια, σύνορα, φραγμούς. Μέχρι την τελευταία πνοή της η μάνα είναι πάντα εκεί για να μπορεί το παιδί, όσο μεγάλο πιά, όσο ανεξάρτητο,  στις πιο ευτυχισμένες και στις πιο δύσκολες στιγμές του να την αναζητά με μία μόνο λέξη, την πιο αγαπημένη από όλες: «Μαμά».

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!