7+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την επισκληρίδιο αναισθησία
7+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την επισκληρίδιο αναισθησία


Όταν οι συστολές της μήτρας έχουν αρχίσει να προκαλούν πόνο, τότε γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία. Η επισκληρίδιος γίνεται αποκλειστικά από αναισθησιολόγο και κάτω απ’ τις κατάλληλες συνθήκες.

  • Πρέπει η ίδια η γυναίκα να θέλει να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.
  • Δεύτερον τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος και πηκτικότητας πρέπει να είναι εντός των τιμών αναφοράς.
  • Τρίτον ο αναισθησιολόγος πρέπει να κατευθύνει την επίτοκο, ώστε το σώμα της να έχει την κατάλληλη θέση και στάση για να γίνει σωστά η επισκληρίδιος.
  • Η θέση που πρέπει να πάρει η επίτοκος είναι ξαπλωμένη στην αριστερή πλευρά με τα πόδια λυγισμένα κοντά στο στήθος καθιστή στην άκρη του κρεβατιού σκύβοντας μπροστά με τους ώμους χαλαρούς και το σαγόνι κοντά στο στήθος. Σ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η γυναίκα πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητη, ενώ ο αναισθησιολόγος διακόπτει τη διαδικασία κάθε φορά που η γυναίκα έχει σύσπαση. Η περιοχή της μέσης καθαρίζεται με αντισηπτικό και αποστειρώνεται. Στο σημείο που θα γίνει η επισκληρίδιος, γίνεται ένεση με τοπικό αναισθητικό, ώστε να μουδιάσει το δέρμα και να μειωθεί η ενόχληση.
  • Μετά ο αναισθησιολόγος εισαγάγει ένα λεπτό πλαστικό καθετήρα ανάμεσα σε 2 σπονδύλους στο χαμηλότερο τμήμα της μέσης, μέσω του οποίου θα γίνει η έγχυση της πρώτης δόσης του αναισθητικού. Το ένα άκρο του καθετήρα σταθεροποιείται στο σημείο της μέσης όπου έγινε η επισκληρίδιος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του καθετήρα σταθεροποιείται στον ώμο, ώστε να δίνονται οι επιπλέον δόσεις.
  • Το αναισθητικό που χορηγείται μουδιάζει τα νεύρα από τη μέση και κάτω συμπεριλαμβανομένης και της μήτρας.
  • Η επισκληρίδιος δεν επηρεάζει το έμβρυο, διότι τα φάρμακα δεν διαπερνούν τον πλακούντα.
  • Επίσης η γυναίκα δεν παραμένει αμέτοχη διότι με τη σωστή καθοδήγηση της μαίας μπορεί να εξωθήσει αποτελεσματικά.

Από τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, Dr. Χάρης Χηνιάδης

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!