10 απλά μυστικά για μια εύκολη εγκυμοσύνη!
10 απλά μυστικά για μια εύκολη εγκυμοσύνη!


Κάθε μέλλουσα μαμά από τη στιγμή που μένει έγκυος ανυπομονεί να περάσουν οι μήνες για να κρατήσει στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωράκι της και βέβαια, αυτό που εύχεται είναι να έχει μία εύκολη γέννα. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε 10 μικρά μυστικά που αν τα ακολουθήσετε όλη αυτή η περίοδος θα είναι πιο εύκολη και ξεκούραστη. 

1. Προγεννητικός έλεγχος 
Ο προγεννητικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του μωρού σας, για αυτό καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα καλό γιατρό και να οργανώσετε τον προγεννητικό έλεγχο αρκετά νωρίς.   

2. Ακολουθήστε μια σωστή και ποιοτική διατροφή 
Το σημαντικότερο δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα.  Πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που να συμπεριλαμβάνει καθημερινά: λαχανικά, φρούτα, υδατάνθρακες (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), πρωτεΐνες (βρίσκονται στα ψάρια, στο κρέας, στα αυγά, στους ξηρούς καρπούς), γάλα/γαλακτοκομικά προϊόντα. Βάλτε στην διατροφή σας έλαια ψαριών καθώς έχει αποδειχθεί ότι  έχουν  ευεργετική επίδραση στο βάρος γέννησης και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νεύρων του εμβρύου προς το τέλος της εγκυμοσύνης.   

3. Γυμναστείτε
Ένα καλό πρόγραμμα άσκησης μπορεί να σας δώσει δύναμη και αντοχή για να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του σώματος σας, το επιπλέον βάρος που θα βάλετε  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να χειριστείτε κατάλληλα το φυσικό άγχος του τοκετού. Επίσης θα είναι  πολύ πιο εύκολο για εσάς να επανέλθετε στην παλιά σιλουέτα σας, αφότου γεννηθεί το μωρό σας. Εάν είστε συνηθισμένη στην συχνή άσκηση, μπορείτε να συνεχίσετε όσον αισθάνεστε άνετα, εκτός αν η εξάσκηση σας εγκυμονεί κίνδυνους πτώσεων ή χτυπημάτων. Πιο ήρεμη άσκηση όπως περπάτημα, κολύμβηση, αεροβική στο νερό  και  γιόγκα είναι επίσης πολύ ευεργετική.   

4. Προσοχή σε κάποια τρόφιμα 
Κάποια τρόφιμα είναι καλύτερα να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγείας του μωρού και τη δική σας.  Για παράδειγμα η Λιστερία είναι μια πολύ συγκεκριμένη πάθηση που  μπορεί να προκληθεί από μαλακά τυριά  και μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή σοβαρή ασθένεια στα νεογνά. Προτιμήστε τα σκληρά τυριά ή τα λιγότερο επεξεργασμένα όπως το cottagecheese κλπ. Επίσης συχνή και η σαλμονέλα, που μπορεί να προκληθεί από ελαφρώς ψημένα πουλερικά και από ωμά ή ελαφρώς ψημένα αυγά. Βεβαιωθείτε ότι τόσο το κοτόπουλο όσο και το αυγό σας είναι πολύ καλά ψημένο.   

5. Εντάξετε το μασάζ στο πρόγραμμά σας  
Για περίπου 10 λεπτά, κάντε μασάζ στο σημείο, από την βάση των πλευρών μέχρι το στομάχι σας, καθώς οι ορμόνες που παράγονται στον πλακούντα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Επίσης, στα  μέσα περίπου της κύησης, οι περισσότερες γυναίκες, υποφέρουν από πρησμένους αστραγάλους και πόδια καθώς και έντονους πόνους στην μέση. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και προκαλούνται από το βάρος του εμβρύου. Κάποιες συνεδρίες μασάζ μπορούν να απαλύνουν τον πόνο 

6. Περπατήστε 
Το άγχος που έχουν όλες οι γυναίκες με τον τοκετό μπορεί να καταπολεμηθεί και με περπάτημα! Αν περπατάτε περίπου 30 λεπτά καθημερινά τα επίπεδα άγχους θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με τους γιατρούς. 

7. Πείτε «όχι» στους πολλούς καφέδες 
Κάποιες έρευνες θεωρούν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση κίνδυνου γέννησης ενός λιποβαρούς μωρού. Οι τρέχουσες πληροφορίες προτείνουν ότι τέσσερα φλιτζάνια  καφέ την ημέρα (ισοδύναμα με έξι φλιτζάνια  τσαγιού ή οκτώ αναψυκτικά) δεν βλάπτουν το μωρό σας. Προτιμήστε να καταναλώνετε χυμούς ή ένα ποτήρι εμφιαλωμένου νερού με μια φέτα  λεμόνι. 

8. Μην μένετε νηστικές πάνω από 2 με 3 ώρες 
Τα τακτικά γεύματα παρέχουν με μια σταθερή ροή  θρεπτικών συστατικών στο μωρό σας κι επίσης  κρατάνε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, έτσι ώστε να μην νιώθετε εξάντληση και ζαλάδες. Επίσης, τα μικρότερα γεύματα μειώνουν τις καούρες, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο προκύπτει από την πίεση που δέχεται το στομάχι.

9. Μην ξεχνάτε το νερό 
Η αλήθεια είναι, πως είναι δύσκολο να παραμείνετε ενυδατωμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί πολλά από τα υγρά που καταναλώνουμε απορροφούνται από τους ιστούς. Η ενυδάτωση βοηθάει στην πρόληψη πονοκεφάλων, πέτρας στο νεφρό, ζαλάδα, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων. 

10. Ξεκουραστείτε 
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε όσο το δυνατό περισσότερο.  Το σώμα σας με τις αλλαγές που συμβαίνουν το χρειάζεται για αυτό προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερο ακόμη και το μεσημέρι.  Αν πάλι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, βάλτε τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι και χαλαρώστε για 45 λεπτά!imommy.gr 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!