Ο καλοήθης όγκος που ρίχνει τη διάθεση για σεξ!
Ο καλοήθης όγκος που ρίχνει τη διάθεση για σεξ!


Ο αδένας της υπόφυσης είναι ένας μικρός στρογγυλός αδένας στην βάση του εγκεφάλου. Είναι ο κύριος ρυθμιστής των περισσοτέρων ορμονών του σώματος. Ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένος, το μηνιαίο γενετήσιο κύκλο της γυναίκας, τη σεξουαλική επιθυμία, την αύξηση του σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, τη δραστηριότητα των επινεφριδίων και της κορτιζόνης, ρυθμίζει την λειτουργία των υγρών του σώματος και ελέγχει την ποσότητα των ούρων, την έναρξη της γέννησης ενός παιδιού και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος μετά την εγκυμοσύνη.
Τα αδενώματα στην υπόφυση είναι καλοήθεις όγκοι.

Οι ιατροί περιγράφουν αυτούς τους όγκους με πολλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών είναι:

  • 1.Εκκριτικό αδένωμα: αναλόγως με την ορμόνη που εκκρίνουν. Αυτοί οι όγκοι προκαλούν συμπτώματα όπως σεξουαλική ανεπάρκεια, ανωμαλία ή διακοπή της εμμήνου ρύσεως, γαλακτόρροια, μεγαλακρία, σύνδρομο Cushing (υπερπαραγωγή κορτιζόνης) ή υπερθυρεοειδισμό.
  • 2.Μη- εκκριτικό αδένωμα: είναι συνήθως μεγάλο όταν ανακαλύπτεται και προκαλεί πίεση σε παρακείμενες ζωτικής σημασίας εγκεφαλικές δομές και θεραπεύεται με χειρουργική αφαίρεση.

Άλλος τρόπος ταξινόμησης είναι ανάλογα με το μέγεθος

  • 1.Μικροαδένωμα: το οποίο έχει μέγεθος μικρότερο του 1 cm.
  • 2.Μακροαδένωμα: το οποίο είναι μεγαλύτερο από 1 cm. Λόγω του μεγέθους τους συνήθως πιέζουν τις γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου και προκαλούν συμπτώματα. Ποιο ευαίσθητο είναι τα οπτικά νεύρα, όπου εμφανίζονται διαταραχές οράσεως με μείωση της οπτικής οξύτητας και του οπτικού πεδίου. Το αδένωμα επίσης μπορεί να επεκταθεί εντός του εγκεφάλου, να πιέσει την καρωτίδα αρτηρία και τα οφθαλμοκινητικά νεύρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολη η ολική αφαίρεση του όγκου.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος του αδενώματος και από την έκκριση ή όχι κάποιας ορμόνης.

  • Α. Υπερπαραγωγή ορμόνης: οι λειτουργικοί όγκοι που εκκρίνουν ορμόνες μπορεί να παράγουν περισσότερες από μία ορμόνη. Σχεδόν 20% εκκρίνουν προλακτίνη, η οποία προκαλεί γαλακτόρροια στις γυναίκες. Σε μεγαλύτερες ποσότητες η παραγωγή γάλακτος μπορεί να αφορά και τους άνδρες. Διαταραχές στην έμμηνο ρύση είναι πολύ συχνές επίσης.
  • Β. Μειωμένη παραγωγή ορμονών: περίπου το 75% των αδενωμάτων υποφύσεως δεν παράγουν ορμόνες, αλλά προκαλούν πιεστικά φαινόμενα και καταστρέφουν την φυσιολογική υπόφυση. Αυτό προκαλεί συνολική μείωση στην παραγωγή των ορμονών. Συχνότερα επηρεάζονται οι ορμόνες που σχετίζονται με το σεξ. Αυτό προκαλεί διαταραχή ή απώλεια της εμμήνου ρύσεως και στειρότητα με ταυτόχρονη απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας σε άνδρες και γυναίκες.
  • Γ. Διαταραχή αύξησης του σώματος: προκαλούνται από υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης και στα παιδιά εμφανίζεται με την μορφή γιγαντισμού και στους ενήλικες με ακρομεγαλία, μεγέθυνση γλώσσης κάτω σιαγόνας και των οστών του προσώπου, μεγάλη εφίδρωση και καρδιακή νόσο.
  • Δ. Διαταραχές οράσεως: εμφανίζονται σε μεγάλα αδενώματα που πιέζουν τα οπτικά νεύρα.

Διάγνωση
Η Μαγνητική τομογραφία Υποφύσεως είναι η κατάλληλη εξέταση για την αποκάλυψη των αδενωμάτων της υπόφυσης. Αποκαλύπτει και πολύ μικρά αδενώματα. Η Αξονική Τομογραφία Υποφύσεως χρησιμοποιείται ορισμένες φορές, αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει μικρά αδενώματα. 

Η πλήρης ενδοκρινολογική εξέταση όλων των ορμονών του ασθενούς από Ενδοκρινολόγο είναι απαραίτητη προ και μετά από την θεραπεία. Επίσης χρειάζεται και πλήρη νευρολογική εξέταση όπως και πλήρη οφθαλμολογική αξιολόγηση και οπτικά πεδία όταν υπάρχει απώλεια οράσεως.

Θεραπεία των αδενωμάτων 
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του αδενώματος, από τα συμπτώματα και από την ορμονική κατάσταση του ασθενούς. Η αποσυμπίεση των οπτικών νεύρων και η αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας του ασθενούς είναι ο κύριος στόχος της θεραπείας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει:

  • 1.Παρακολούθηση με Μαγνητική τομογραφία εφ’ όσον το αδένωμα είναι μικρό, δεν υπάρχουν οπτικές διαταραχές και δεν υπάρχει παραγωγή ορμονών.
  • 2.Χειρουργική: η εν λόγω θεραπεία πραγματοποιείται δια μέσου της μύτης και του σφηνοειδούς κόλπου με μικροχειρουργική και με την βοήθεια του ενδοσκοπίου(ενδοσκοπική μέθοδος αφαίρεσης του αδενώματος) 
  • 3.Στερρεοτακτική ακτινοθεραπεία: συνήθως εφαρμόζεται συμπληρωματικά της χειρουργικής θεραπείας όταν παραμένει υπόλειμμα αδενώματος μετά την χειρουργική επέμβαση.
  • 4.Φαρμακευτική αγωγή: εφαρμόζεται σε ορμισμένα αδενώματα κυρίως προλακτινώματα. capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!