Αποκόλληση πλακούντα: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Αποκόλληση πλακούντα: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε


Η αποκόλληση του πλακούντα είναι µια κατάσταση που πρέπει να κινητοποιεί την έγκυο, αλλά όχι να την πανικοβάλλει.

Tην πρώτη φορά που πιθανόν θα ακούσετε το γιατρό σας να μιλάει για αποκόλληση πλακούντα, είναι βέβαιο ότι θα θορυβηθείτε. Με βάση την εκτίμηση του γιατρού, μπορεί να πρόκειται για αποκόλληση άνευ σημασίας, οπότε δεν απαιτούνται κάποια δραστικά μέτρα αντιμετώπισης, μπορεί όμως και να χρειαστεί να παραμείνετε στο κρεβάτι ή να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να προστατεύσετε τη ζωούλα που μεγαλώνει μέσα σας.

Ρωτώντας και μαθαίνοντας, θα διαπιστώσετε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αρκετά συχνό, καθώς πολλές είναι οι γυναίκες που θα επιβεβαιώσουν ότι «ναι, κι εγώ είχα αποκόλληση πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Ενώ, όμως, σε κάποιες γυναίκες η αποκόλληση μπορεί να μη δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα, σε άλλες μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αιτία αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Και παρόλο που ακόμα και σε σοβαρές περιπτώσεις η προληπτική ιατρική μπορεί να αποτρέψει τις δυσάρεστες εκβάσεις, η σωστή ενημέρωση σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη και σωτήρια.

Πλακούντας: Το όργανο που τρέφει το μωρό
Ο πλακούντας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ο κυριότερος ρόλος του είναι να συνδέει το έμβρυο με το σώμα της μητέρας. Προσκολλάται στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, το αίμα της μητέρας περνάει από τη μήτρα στον πλακούντα και από εκεί, μέσω του ομφαλίου λώρου, φτάνει στο έμβρυο. Κάπως έτσι επιτρέπει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στο έμβρυο. Η αποκόλληση του πλακούντα παρατηρείται, φυσιολογικά, λίγο μετά τον τοκετό. Κάποιες φορές όμως η αποκόλληση εμφανίζεται πριν από τον τοκετό, καθώς ένα μέρος του πλακούντα, ή ακόμα και ολόκληρος, μπορεί να ξεκολλήσει από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας προβλήματα στη θρέψη του εμβρύου, γεγονός το οποίο χρειάζεται πολύ προσεκτική αντιμετώπιση.

Τι μπορεί να φταίει;
Δεν είναι απόλυτα γνωστός ο λόγος για τον οποίο ο πλακούντας μπορεί να αποκολληθεί από το τοίχωμα της μήτρας. Όπως έχει αποδειχτεί, όμως, πολλές καταστάσεις και παθήσεις προδιαθέτουν στο να συμβεί αυτό. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
•Η ύπαρξη προηγούμενης εγκυμοσύνης κατά την οποία είχε εμφανιστεί αποκόλληση πλακούντα.
•Οι δίδυμες, και γενικά οι πολύδυμες, κυήσεις.
•Τυχόν προγενέστεροι τοκετοί.
•Η προγενέστερη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης (προεκλαμψία).
•Να έχουν «σπάσει τα νερά».
•Να υπάρχει ινομύωμα μήτρας.
•Να είναι μικρός σε μήκος ο ομφάλιος λώρος.
•Να υπάρχουν μικρόβια που να δημιουργούν λοιμώξεις στη μήτρα.
•Η ηλικία της μητέρας να είναι μικρότερη από 20 ή μεγαλύτερη από 35 ετών.
•Το κάπνισμα.
•Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
•Η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
•Η ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αμνιακού υγρού.
•Να πάσχει η μητέρα από κάποιες διαταραχές της πήξης του αίματος.
•Να προκληθεί τραυματισμός της μήτρας (π.χ. από αυτοκινητικό ατύχημα).

Τα πιθανά σημάδια
Όταν συμβεί η αποκόλληση πλακούντα, τότε εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το σημείο αποκόλλησης, αλλά και με την έκταση του προβλήματος – δηλαδή ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η επιφάνεια του πλακούντα που έχει αποκολληθεί. Κάθε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα με διαφορετικό τρόπο, παρουσιάζοντας ένα ή και περισσότερα από αυτά. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:
•Εμφάνιση αιμορραγίας από τον κόλπο
•Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
•Συσπάσεις της μήτρας που δεν σταματούν
•Ναυτία
•Λιποθυμική τάση
•Ωχρότητα
Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Εκείνος μέσω ενός υπερηχογραφήματος θα μπορέσει να ελέγξει την επιφάνεια προσκόλλησης του πλακούντα στη μήτρα της μητέρας, να διαπιστώσει αν έχει ξεκολλήσει σε κάποιο σημείο, αλλά και να υπολογίσει την έκταση της επιφάνειας αυτής. Επίσης, θα μπορέσει να παρατηρήσει τις κινήσεις του εμβρύου, αλλά και να υπολογίσει την ανάπτυξή του. Αν η αποκόλληση γίνει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το καρδιοτοκογράφημα θα δώσει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου.

Τελικά πότε είναι σοβαρή και πότε όχι;
Ανάλογα με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, η αποκόλληση του πλακούντα χωρίζεται σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας και επικινδυνότητας. Οι περισσότερες περιπτώσεις εγκύων που εμφανίζουν αποκόλληση είναι χαμηλής επικινδυνότητας. Στις περιπτώσεις αυτές, που αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών, εμφανίζεται αίμα από τον κόλπο αλλά χωρίς κανέναν κίνδυνο για τη μητέρα ή το έμβρυο. Πολύ σπανιότερα, η μητέρα παρουσιάζει σοβαρότερα συμπτώματα, ενώ παρατηρείται επίσης κάποια εμβρυϊκή δυσφορία κατά την καρδιακή παρακολούθηση του εμβρύου με το καρδιοτοκογράφημα. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποια σοβαρή αιμορραγία μπορεί να είναι απειλητική για τη μητέρα και το έμβρυο, αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό και οι πιθανότητες πολύ χαμηλές.

Υπάρχει θεραπεία;
Για την αποκόλληση του πλακούντα δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποια θεραπεία, καθώς καμία φαρμακευτική αγωγή ή χειρισμός δεν μπορεί να προκαλέσει «επανασυγκόλληση». Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τα συμπτώματα και την εβδομάδα κύησης. Σε περιπτώσεις με ήπια κολπική αιμόρροια αυτό που ο γιατρός πρέπει να συστήσει στη γυναίκα είναι ξεκούραση. Η μέλλουσα μαμά πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, αποφεύγοντας κάθε εργασία και να παραμείνει ξαπλωμένη στο κρεβάτι για κάποιες ημέρες. Επίσης, πολλοί ερευνητές συστήνουν τη χορήγηση φαρμάκων, όπως προγεστερόνη. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι η χρήση προγεστερόνης «ηρεμεί» τη μήτρα και έτσι βοηθά στην «επανασυγκόλληση» του πλακούντα. Αν η αποκόλληση συμβεί στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, η χρήση κορτιζόνης θα βοηθήσει την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου. Έτσι, το έμβρυο θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε περίπτωση που η αποκόλληση μας αναγκάσει να επισπεύσουμε τον τοκετό και να φέρουμε στον κόσμο ένα πρόωρο μωράκι. Τέλος, η χρήση αντιβίωσης, που συνέστηναν κατά το παρελθόν πολλοί γυναικολόγοι, φαίνεται ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό και συνεπώς δε φαίνεται να χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν το έμβρυο είναι τελειόμηνο, τότε μπορούμε απλά να επισπεύσουμε τον τοκετό. happymom.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!