Γονιμότητα και Εγκυμοσύνη: Βασική Γνώση και Στατιστικές
Γονιμότητα και Εγκυμοσύνη: Βασική Γνώση και Στατιστικές


Μια γυναίκα προκειμένου να μείνει έγκυος πρέπει:Η γυναίκα να παράγει ένα υγιές ωάριο, ο άνδρας να παράγει επαρκές, υγιές σπέρμα.

Το ωάριο πρέπει να μεταφερθεί από τις ωοθήκες στη σάλπιγγα με επιτυχία.
Κάποια φυσιολογικά σπερματοζωάρια πρέπει να μπορέσουν να φτάσουν πολύ ψηλά στις σάλπιγγες, ώστε να συναντήσουν το ωάριο, διαπερνώντας επιτυχώς το τραχηλικό κανάλι και τη μήτρα.
Το ζευγάρι πρέπει να έχει επαφή στη σωστή χρονική στιγμή, περίπου στην ωορρηξία.
Το ωάριο πρέπει να μπορέσει να γονιμοποιηθεί φυσιολογικά και ως έμβρυο πλέον να μπορέσει να επιστρέψει στη μήτρα και να καταφέρει να εμφυτευθεί.

Είναι πλέον τεκμηριωμένο, πως μια υγιής γυναίκα στα 30 της, κάθε μήνα που προσπαθεί να μείνει έγκυος φυσιολογικά, έχει μια πιθανότητα περίπου 20% να μείνει έγκυος. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 γόνιμες γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες στον ίδιο κύκλο, οι 20 θα τα καταφέρουν, ενώ οι υπόλοιπες 80 θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά.

Στην ηλικία των 40 ετών, η πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος φυσικά είναι λιγότερο από 5% ανά κύκλο. Δηλαδή, για κάθε 100 "γόνιμες" γυναίκες που θα προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες φυσικά στο κύκλο αυτό, λιγότερο από 5 αναμένεται να είναι επιτυχείς στην προσπάθεια τους. Οι υπόλοιπες 95 θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά. Και ξανά. Για αυτό ακριβώς "φωνάζω" πως όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει πως θέλει ένα μωρό, πρέπει να δείξει αφοσίωση και συνέχεια σε αυτή τη διαδικασία.

Μπορεί τον ένα μήνα να μην είσαι εσύ η μία από τις 20 ή και τις 5 "τυχερές", τον επόμενο ή το μεθεπόμενο μήνα όμως να είσαι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Μπορεί κανείς να μην μπορεί να σου υποσχεθεί μια εγκυμοσύνη με την πρώτη, μπορεί κανείς να μη γνωρίζει εάν αυτή τη φορά θα είσαι στις 20/100, όμως κανείς δε μπορεί να σου πει πως δε μπορείς να μείνεις έγκυος. Έστω και το 1% αποτελεί υπαρκτή πιθανότητα. Για το λόγο αυτό πρέπει να μη το βάζεις κάτω με τη παραμικρή δυσκολία. Ούτε όμως και να πιστεύεις σε περισσότερο από ότι είναι εφικτό.

Οι περισσότερες γυναίκες που συζητάω πιστεύουν πως παραμένουν γόνιμες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι 50 με 52 έτη. Όμως, η αλήθεια είναι, και αυτό έγινε σαφές στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ESHRE 2014 που συμμετείχα, οι περισσότερες γυναίκες χάνουν την ικανότητα τους για τεκνοποίηση κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας των 40 ετών. Αυτό αφορά τόσο τις γυναίκες που προσπαθούν για φυσική σύλληψη, όσο και αυτές που έχουν καταφύγει σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Παρόλο που οι ιστορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσουν τις γυναίκες και τους συντρόφους τους να πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να μείνουν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση όποτε θέλουν, η μόνη αλήθεια παραμένει μια: η ηλικία μιας γυναίκας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών υπογονιμότητας. Και αυτό γιατί η ηλικία σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα και την ποιότητα των ωαρίων στις ωοθήκες. Όλα αυτά πάντα, δεδομένου πως η γυναίκα χρησιμοποιεί τα δικά της ωάρια.

Η γονιμότητα μειώνεται με διαφορετικούς ρυθμούς καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Δηλαδή, μια γυναίκα μπορεί να είναι πιο γόνιμη από μια άλλη στην ίδια ηλικία. Μπορεί μια στα 42 της να μπορεί εύκολα να μείνει έγκυος ενώ μια άλλη να έχει θέματα σύλληψης από τα 35. Σε γενικές γραμμές, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται στις αρχές της δεκαετίας των '30 και πέφτει με ταχύτερους ρυθμούς μετά την ηλικία των 35.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Αναπαραγωγικής Ιατρικής, οι γυναίκες που αποφασίζουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τις πιθανές εξετάσεις και θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν προκειμένου να μείνουν έγκυες. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν και τις πιθανότητες επιτυχίας, ακόμα και με θεραπείες υποβοήθησης της αναπαραγωγής, ανάλογα με την ηλικία τους και μόνο, ανεξάρτητα απο πιθανούς άλλους παράγοντες υπογονιμότητας που ίσως έχουν.

Με τη σωστή ενημέρωση για όλες τις επιλογές και με το να είναι ενήμερες για τις δικές τους ανάγκες και τους στόχους, μια γυναίκα και ο σύντροφός της θα είναι έτοιμοι να πάρουν τις καλύτερες για αυτούς αποφάσεις.ivfforums.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!