Τα 10 σημεία που δείχνουν ότι είσαι έγκυος
Τα 10 σημεία που δείχνουν ότι είσαι έγκυος


Μπορεί να έχεις σημάδια ότι είσαι έγκυος σύντομα μετά την σύλληψη, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας σου. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα σε περίπου 10 ημέρες από την σύλληψη. Ή ίσως να μην εντοπίσεις τυχόν αλλαγές για εβδομάδες, και μόνο να αναρωτηθείς αν είσαι έγκυος όταν έχεις καθυστέρηση. Είτε αντιμετωπίσετε μερικά, όλα ή κανένα από αυτά, εδώ είναι τα δέκα κορυφαία σημάδια της εγκυμοσύνης.

1. Μουδιασμένες θηλές
Δεδομένου ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν την παροχή αίματος προς το στήθος, ίσως να αισθάνεσαι ένα μούδιασμα γύρω από τις θηλές σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, και μερικές φορές είναι αισθητή μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Μόλις το σώμα σου συνηθίσει στην αύξηση της ορμόνης, η αίσθηση αυτή θα υποχωρήσει.

2. Κιλήδες
Είναι συνηθισμένο να παρατηρούνται κάποιες κηλίδες αίματος κατά τις ημέρες που θα είχες κανονικά περίοδο. Μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή ροζ ή καφέ κιλήδα στο σλιπ σας. Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει γιατί συμβαίνει αυτό στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά πιστεύεται ότι είτε προκαλείται από την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα, ή πιθανότερα, στην εξασθένιση των ορμονών που ελέγχουν την περίοδο.

3. Αδιαθεσία
Αν είσαι τυχερή, θα το γλιτώσεις εντελώς αυτό. Ωστόσο, η πρωινή ναυτία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Συνήθως ξεκινά όταν είσαι περίπου έξι εβδομάδες έγκυος, αν και μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα. Μπορεί να νιώθεις άρρωστη και ζαλισμένη, ή να κάνεις ακόμα και εμετό. Παρά το όνομα, την πρωινή ναυτία μπορεί να σε επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

4. Πρήξιμο στο στήθος
Όταν είσαι περίπου έξι εβδομάδων έγκυος, το στήθος σου μπορεί να έχει γίνει πολύ πιο τρυφερός στην αφή. Είναι παρόμοια κατάσταση με το πώς νιώθεις, πριν την περίοδο, αλλά πολύ πιο έντονη. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι το στήθος σου είναι μεγαλύτερο και πρησμένο, με μπλε φλέβες ορατές ακριβώς κάτω από το δέρμα.

5.  Αίσθημα κόπωσης
Νιώθεις εξαντλημένη; Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης στο σώμα σου είναι υπεύθυνες για την κούραση που αισθάνεσαι, καθώς και για το ότι μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη, αναστατωμένη και συναισθηματική. Αν και η κούραση δεν είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι, είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

6. Συχνοουρία
Από τις πρώτες περίπου έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ίσως να παρατηρήσεις ότι επισκέπτεσαι πιο συχνά την τουαλέτα. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό των ορμονών της εγκυμοσύνης, σε ένα μεγαλύτερο όγκο του αίματος στον οργανισμό σου, και στο γεγονός ότι τα νεφρά σου εργάζονται πιο σκληρά. Εάν αισθάνεσαι πόνο ή μια αίσθηση καψίματος όταν ουρείς, μπορεί να έχεις κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

7. Πιο σκούρες θηλές
Οι δερματικές αλλαγές είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία από τις πρώτες αλλαγές που μπορείτε να παρατηρήσεις είναι ο κύκλος του δέρματος γύρω από τις θηλές σας (areolas) να πάρει πιο σκούρα απόχρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί περίπου στις οκτώ εβδομάδες. Ίσως επίσης διαπιστώσεις ότι τα εξογκώματα γύρω από τις θηλές σου γίνονται πιο έντονα, και οι θηλές είναι πιο όρθιες. Το χρώμα του αιδοίου και του κόλπου σου μπορεί να αλλάξει σε μια βαθύτερη μωβ ή κόκκινα απόχρωση,αν και πιθανώς δεν θα το παρατηρήσετε αυτό!

8. Λιγούρες και αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης
Η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να είναι ένα σημάδι της εγκυμοσύνης. Μπορεί να απεχθάνεσαι κάποιες τροφές, αλλά να αναπτύξεις μια λαχτάρα για κάποιες άλλες. Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς για κάποιες γυναίκες. Μερικές μέλλουσες μαμάδες, αναφέρουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα τους, ενώ άλλες ότι δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση του καφέ ή ενός τροφίμου που τους αρέσει συνήθως, όπως τα αυγά. Η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να αλλάξει και ίσως να διαπιστώσεις ότι είσαι πιο ευαίσθητη σε μυρωδιές φαγητού.

9. Μια χαμένη περίοδος
Αν είσαι συνήθως αρκετά τακτικά, και η περίοδός σου δεν έχει έρθει στην ώρα της, θα πρέπει πιθανώς να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης πριν να παρατηρήσεις άλλα συμπτώματα. Μια χαμένη περίοδος είναι μια από τα πιο σίγουρους σημάδια της εγκυμοσύνης. Αλλά αν η περίοδός σου είναι συνήθως ακανόνιστη, δεν μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις ότι η περίοδός σου έχει αργήσει. Σε αυτή την περίπτωση, οι αλλαγές στο στήθος, η ναυτία και οι επιπλέον διαδρομές στην τουαλέτα μπορεί να αποτελέσουν πρώιμες ενδείξεις ότι είσαι έγκυος.

10. Η απόδειξη: ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι
Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης θα σου δώσουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, αν περιμένεις μέχρι τουλάχιστον την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης. Αν μια μπλε γραμμή εμφανίζεται στο παράθυρο της δοκιμής, είσαι πιθανώς έγκυος. Έτσι, κανόνισε ένα ραντεβού με τον/την γιατρό σου, και ετοιμάσου για το συναρπαστικό ταξίδι που έχεις μπροστά σου!mommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!