Διατροφή στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο: Τι πρέπει να προσέξει η μέλλουσα μαμά
Διατροφή στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο: Τι πρέπει να προσέξει η μέλλουσα μαμά


Η διατροφή στην εγκυμοσύνη δεν είναι ένα απλό θέμα. Οι ανάγκες που έχει να καλύψει μία έγκυος  διαφοροποιούνται σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πληροφορηθείτε για τις 5 ομάδες τροφίμων ( Φρούτα Λαχανικά, Γαλακτοκομικά, Κρέας, Δημητριακά, Λίπη), και ισορροπήστε τα γεύματα σας.

Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια με φυτικές ίνες

Περιορίστε την κατανάλωση της ζάχαρης και του αλατιού.

Περιορίστε αλκοόλ, καφεΐνη και λιπαρά και

Μείνετε ενυδατωμένη.

Αν έχετε και στο μυαλό σας τη μεσογειακή διατροφή, τότε είστε στον σωστό δρόμο.

Ας δούμε τις ανάγκες μια μέλλουσας μαμάς, ανά τρίμηνο:

Στο πρώτο τρίμηνο, δεν χρειάζεται να αυξήσετε ιδιαίτερα την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, καθώς οι ανάγκες σας σε ενέργεια αυξάνονται μόνο κατά 50-100 θερμίδες/ ημέρα, που θα μπορούσαν να καλυφθούν καταναλώνοντας 1 φρούτο ή 1 φέτα ψωμί επιπλέον. Ωστόσο, αυξάνονται σημαντικά οι απαιτήσεις για φυλλικό οξύ. Επιπλέον, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α είναι κατά 20% αυξημένη για την εγκυμονούσα σε σχέση με μία μη έγκυο γυναίκα, καθώς κρίνεται απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου και την ανάπτυξη των οργάνων του.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, χρειάζεται να αυξήσετε την κατανάλωση θερμίδων κατά περίπου 300-350 θερμίδες/ ημέρα (π.χ. 1 ποτήρι γάλα και 3 φρούτα). Επιπλέον, χρειάζεται να επικεντρωθείτε στην κάλυψη των αναγκών σας σε σίδηρο, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο οργανισμός σας στην αύξηση του όγκου του αίματος, που συμβαίνει στην εγκυμοσύνη και να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου και του πλακούντα. Εξίσου σημαντική είναι η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο, καθώς σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια και τα οστά του μωρού σας. Θα πρέπει να προσέξετε επίσης την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, κολιός, ρέγκα, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, κ.ά.), καθώς είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας.

 

Kατά το τρίτο τρίμηνο η μέλλουσα μαμά θα πρέπει να δώσει έμφαση σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο. Όσον αφορά τις ενεργειακές ανάγκες, αυξάνονται κατά 300- 400 θερμίδες/ ημέρα και εξαρτώνται από το ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους, το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, την ηλικία και τη σωματική δραστηριότητα. Κατά το τρίτο τρίμηνο, αυξάνονται και οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C (από 85mg σε 95mg), σε βαθμό που καλύπτεται εύκολα από τη διατροφή, καταναλώνοντας καθημερινά τουλάχιστον 5- 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Γυναίκες που ενδεχομένως, χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης C είναι όσες έχουν πολλαπλά έμβρυα και οι καπνίστριες.

 

Όταν μείνετε έγκυος δώστε στη διατροφή σας περισσότερη σημασία και βάλτε την σε προτεραιότητα . Συμβουλευτείτε επίσης το γιατρό σας για τις τροφές που είναι καλές για την ανάπτυξη του μωρού σας και για τον εαυτό σας.mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!