Τζάκι και μωρό… πάνε μαζί;
Τζάκι και μωρό… πάνε μαζί;


Θέλετε να ανάψετε το τζάκι σας, αλλά δεν ξέρετε αν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο νεογέννητο μωρό σας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, συνιστούν να αποφεύγετε να το ανάβετε πριν κλείσει το μικρό σας τον πρώτο του χρόνο. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 12.000 βρέφη και νήπια τα οποία παρουσίασαν βρογχιολίτιδα, διαπίστωσαν πως όσα ζούσαν σε σπίτι όπου έκαιγαν ξύλα στο τζάκι είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Τι είναι η βρογχιολίτιδα; Eίναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, αρχίζει συνήθως με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και συχνά προκαλείται από ιούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρή και απαιτείται νοσηλεία του βρέφους, κατά τους ερευνητές.

Η ίδια μελέτη έδειξε πως αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας (κατά 6%) διατρέχουν όσα βρέφη ζουν εντός ακτίνας 50 μέτρων από αυτοκινητόδρομους. Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευρήματά τους στα αέρια που εκλύονται από την καύση του ξύλου και τα αυτοκίνητα.

Παρόλα αυτά όμως, αν θέλετε να χρησιμοποιείται το τζάκι, είτε είστε έγκυος είτε έχετε νεογέννητο στο σπίτι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο, για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα ενώ θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός της καμινάδας.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!