Τι πρέπει να κάνετε αν είναι το παιδί σας επιθετικό!
Τι πρέπει να κάνετε αν είναι το παιδί σας επιθετικό!


Μερικά παιδιά είναι απ'τη φύση τους επιθετικά, με τρόπους που αρχίζουν να εκδηλώνονται στη διάρκεια του δεύτερου χρόνου.

Μήπως το παιδί σας θέλει να ανακατεύεται παντού; Μήπως θέλει να ελέγχει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του; Μήπως όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, διοχετεύουν την ενέργειά τους σε βίαιη συμπεριφορά;

Αν η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει στο δικό σας παιδί, τότε μάλλον θα πρέπει να το παρατηρήσετε στενότερα και να ορίσετε σταθερούς κανόνες που θα τηρείτε τόσο εσείς όσο και εκείνο με συνέπεια.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Δώστε του εναλλακτικές δυνατότητες να διοχετεύει την ενεργητικότητά του με θετικό τρόπο μέσα από τη σωματική άσκηση και το παιχνίδι.

Μην παραλείπετε να το παινεύετε κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι του χωρίς να έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Το λάθος που κάνουν οι γονείς, ειδικά αν έχουν αγόρια

Υπάρχουν οικογένειες που ενθαρρύνουν την επιθετική συμπεριφορά, ιδίως των αγοριών. Οι γονείς αποκαλούν το παιδί τους «μάγκα», «μούρη», «αλάνι» με περηφάνια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει για το ίδιο ότι η συμπεριφορά του είναι αποδεκτή και όχι κατακριτέα. Για παράδειγμα μπορεί να κλωτσάει, να δαγκώνει, να χτυπάει προκειμένου να κερδίσει την αποδοχή τους.

Σε κάποιες άλλες οικογένειες, η επιθετική συμπεριφορά εκλαμβάνεται ως «κακός οιωνός» μιας μελλοντικής εγκληματικής συμπεριφοράς. Επειδή οι γονείς θεωρούν ότι πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι στο φαινόμενο αυτό αμέσως μόλις εκδηλωθεί, τιμωρούν το παιδί τους με ξύλο.

Έτσι όμως, το παιδί θα πιστέψει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όταν δεν του αρέσει η συμπεριφορά τους, επομένως η στάση αυτή μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητά του, απέναντι στους άλλους.

Πώς θα μάθει ο γονιός στο παιδί του να ελέγχει τις επιθετικές τους παρορμήσεις;

Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθει ένα παιδί αυτό, είναι να είστε εσείς σταθεροί και συνεπείς κάθε φορά που παρεκτρέπεται. Και με τη δική σας συμπεριφορά, καθώς και εκείνη των αδελφών του, δώστε του ένα καλό παράδειγμα για να μιμηθεί.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!