Τι να κάνετε αν το παιδί σας ξυπνάει πριν από εσάς
Τι να κάνετε αν το παιδί σας ξυπνάει πριν από εσάς


Η λέξη ύπνος νομίζω ότι από τη στιγμή που γίνεσαι μαμά εξαφανίζεται για κάποια χρόνια από το λεξιλόγιό μας και αν επανέλθει, επανέρχεται σίγουρα πολύ πολύ αργότερα.

Τι συμβαίνει όμως αν το μωρό σας ξυπνάει νωρίτερα από εσάς; Μπορεί να αντιμετωπιστεί ή είναι απολύτως φυσιολογικό; Για εμένα πάντως αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ως τώρα ζωής μας με τον Οδυσσέα καθώς τον τελευταίο καιρό ξυπνάει από τις 7, με τρελό κέφι και θέλει παιχνίδι την ώρα που εγώ και ο Τάσος δεν μπορούμε να κουνηθούμε από το κρεβάτι...

Τι ισχύει πραγματικά.
Από τη στιγμή που θα γεννηθούμε είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε με το σκοτάδι και να ξυπνάμε με το φως. Όμως με το πέρασμα στην ενηλικίωση και τους ρυθμούς της ζωής μας αυτό πολλές φορές δεν συμβαίνει. 

Στα μωρά συμβαίνει ακριβώς αυτό που αναφέραμε. Έχουν τη συνήθεια να ξυπνούν με το πρώτο χάραμα και αυτό γιατί πολύ απλά είναι το φυσιολογικό Ωστόσο μπορεί πέρα από το φυσιολογικό να συμβαίνει το μωράκι σας να ανήκει στην κατηγορία εκείνων των μωρών που άσχετα με την ώρα που το έχετε βάλει για ύπνο εκείνο να ξυπνάει πάντα με την πρώτη αχτίδα ήλιου. 

Πώς όμως αντιμετωπίζεται το early rising ή αλλιώς το πολύ πρωινό ξύπνημα;
Ένα έξυπνο και λογικό tip είναι να προσπαθήσετε να παρατείνετε την ώρα ύπνου του μωρού σας. Πρέπει όμως να προσέξετε το εξής: αν ξεκινήσετε να το εφαρμόζετε θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά και όχι απότομα. Αν για παράδειγμα συνηθίζατε να κοιμίζετε το μωρό σας στις οκτώ, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κοιμίσετε μισή με μία ώρα το πολύ αργότερα για αρχή. 

Επιπλέον μπορείτε να τοποθετήσετε στην κούνια γύρω του μερικά μαλακά παιχνίδια έτσι ώστε όταν ξυπνήσει να μην είναι γκρινιάρικο και σας ξυπνήσει και εσάς αλλά αμέσως να απασχοληθεί με τα παιχνιδάκια του έως ότι σηκωθείτε και εσείς από το κρεβάτι. 

Ένα τελευταίο tip είναι να βάλετε στο παιδικό του δωμάτιο πολύ χοντρές κουρτίνες σε σκούρο χρώμα. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψετε την είσοδο των πρώτων ακτίνων του ήλιου στο δωμάτιό του και έτσι θα μπορέσετε και εσείς να κοιμηθείτε μερικά λεπτά παραπάνω. 

Αν το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο, όπως εμένα ο Οδυσσέας, θα πρέπει να του εξηγήσετε ξανά και ξανά πως το πρωί η μαμά και ο μπαμπάς έχουν ανάγκη από λίγο παραπάνω ύπνο και ίσως να το πάρετε στο κρεβάτι σας και να κοιμηθείτε λίγο αγκαλίτσα!

Πηγή: giatimama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!