Πώς εισάγουμε τη στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού
Πώς εισάγουμε τη στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού


Η εισαγωγή των νέων τροφίμων στη διατροφή του μωρού είναι κάτι που αγχώνει τη νέα μαμά. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι η ψυχραιμία και η υπομονή.

Πρώτα από όλα:
• Βεβαιωθείτε ότι στηρίζει πολύ καλά το κεφαλάκι του.
• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πράγματι ενδιαφέρεται για στερεά τροφή. Τα μωρά αυτά συνήθως σας κοιτάνε επίμονα όταν τρώτε και θέλουν να πάρουν το φαγητό από το στόμα σας.

Αν αρχίσετε τη στερεά τροφή και το παιδί σας δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, μη στεναχωριέστε. Αφήστε το για λίγες μέρες και ξαναδοκιμάστε. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε, δεν είναι όλα τα μωρά την ίδια στιγμή έτοιμα.

Θα πρέπει να ξεκινήσετε σταδιακά, δηλαδή σε μικρές ποσότητες στην αρχή, και διαδοχικά, δηλαδή κάθε καινούρια τροφή να εισάγεται με χρονική απόσταση από την προηγούμενη (περίπου μίας εβδομάδας).

Κατά την περίοδο εισαγωγής κάθε νέας τροφής, θα πρέπει επίσης να παρατηρήστε προσεκτικά το μωρό για τυχόν αντιδράσεις, όπως πχ. διάρροια, έμετο, ερεθισμό/εξανθήματα του δέρματος, και αναπνευστικά συμπτώματα.

Καλή επιλογή πρώτων στερεών τροφών είναι τα δημητριακά χωρίς γλουτένη (π.χ. ρυζάλευρο), τα φρούτα και τα λαχανικά.

Εν συνεχεία, εισάγονται πηγές ζωϊκών πρωτεϊνών και σιδήρου (π.χ. κόκκινο κρέας και πουλερικά) και δημητριακά με γλουτένη. Αφού τα παραπάνω τρόφιμα γίνουν καλά ανεκτά, τότε μπορούν να εισαχθούν τα όσπρια, το αυγό και το ψάρι.

Στο τέλος του 1ου χρόνου ζωής καλό είναι να έχουν εισαχθεί τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως π.χ. γιαούρτι και τυρί.

Καλό είναι να αντικαταστήσετε στην αρχή το δεκατιανό (το δεύτερο γεύμα της ημέρας, που είναι γύρω στις δέκα το πρωί) με μια κρέμα ρυζάλευρο. Ετοιμάστε μερικές κουταλιές κρέμα ρυζάλευρο και αφήστε το μωρό σας να τη δοκιμάσει. Μην απογοητευτείτε αν το μωρό σας δεν τρώει με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. Μπορείτε να αφήσετε να περάσουν ακόμα μερικές μέρες και να ξαναδοκιμάσετε.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!