Έτσι επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών η ψυχολογία των γονέων
Έτσι επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών η ψυχολογία των γονέων


Οι γονείς θεωρούνται από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή ενός παιδιού και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η συμπεριφορά όπως και η ψυχική τους κατάσταση, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα, τις συνήθειες και την καθημερινότητα του παιδιού τους.

Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρώιμο γονεϊκό άγχος προκαλεί μεταβολές στις οργανικές και τις ψυχολογικές λειτουργίες των παιδιών, από την πολύ πρώιμη περίοδο της εγκυμοσύνης. Όταν μια γυναίκα η οποία κυοφορεί, αγχώνεται οι ορμόνες που δημιουργούνται μεταφέρονται στο έμβρυο ως απειλές και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζει. Το αποτέλεσμα είναι υψηλά επίπεδα άγχους της εγκύου, που οδηγούν σε υψηλό ποσοστό άγχους του παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ισχυρό πρότυπο

Όσο υψηλότερο είναι το στρες που βιώνουν οι γονείς κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια ζωής του παιδιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στην ψυχολογία του.

Παιδιά υπερπροστατευτικών ή αυστηρών γονέων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές στα μετέπειτα χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς δεν ευνοούν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών των παιδιών τους, ενώ οι αυστηροί μειώνουν συστηματικά τα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά απαντούν με άγχος σε οποιαδήποτε νέα κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η ύπαρξη ισχυρής σχέσης μεταξύ των γονέων αποτελεί το θεμέλιο για την ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνική προσαρμογή τους.

Όταν οι γονείς έχουν καλή σχέση μεταξύ τους, τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα. Έρευνα που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες και οι γυναίκες που είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και τη σχέση με το σύντροφό τους, πριν και μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν δύο φορές πιο ισορροπημένα και ψυχικά υγιή παιδιά.

Από την άλλη, ένα κλίμα με συνεχείς γονεϊκές συγκρούσεις βλάπτει τα παιδιά, τα οποία εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα προσαρμογής σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα επιθετικής ή προκλητικής συμπεριφοράς, καθώς και πιο πολλά προβλήματα συναισθηματικής φύσεως, όπως άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η παρατεταμένη έκθεση σε συγκρούσεις μεταξύ των γονέων σχετίζεται επίσης με την ικανότητα των παιδιών να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, όπως η θλίψη και ο φόβος, ενώ μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και ο έλεγχος της πραγματικότητας. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους νέους θα εμπλακεί σε κακοποιητικές σχέσεις.

Μικροί μιμητές

Το ίδιο ισχύει και για τις ψυχικές διαταραχές. Όταν ο ένας γονέας πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, το παιδί του έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει παρόμοια ψυχική διαταραχή συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Η ψυχική κατάσταση των γονέων γενικότερα επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών τους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι η ύπαρξη κατάθλιψης της μαμάς ή του μπαμπά επηρέασε τη συμπεριφορά των παιδιών τους, που εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ χρησιμοποιούσαν φράσεις ή συμπεριφέρονταν αντίστοιχες με εκείνους. Τα παιδιά, οι γονείς των οποίων δεν βελτιώθηκαν, επίσης δεν παρουσίασαν πρόοδο.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και έχουν την τάση να μιμούνται, κυρίως τις γονεϊκές συμπεριφορές. Για να επιτευχθεί η ψυχική τους ηρεμία, απαιτείται σκέψη προτού πούμε ή πράξουμε το οτιδήποτε. Δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα να επηρεάζει αρνητικά τη δική μας ψυχολογία και κατ’ επέκταση την ψυχολογία των παιδιών μας.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, ως γονείς οφείλουμε να είμαστε κοντά και παρόντες, στις αρχικές αλλά και στις μετέπειτα σημαντικές στιγμές της ζωής του παιδιού μας, όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο ποίημα που θα πει ή πολύ αργότερα η τελετή αποφοίτησης.

Χρειάζεται να το ακούμε, να το κατανοούμε, να το κοιτάζουμε στα μάτια όταν του μιλάμε, δείχνοντας του έτσι, πως είναι σημαντικό και αξίζει την προσοχή και την αγάπη μας.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!