Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να ζουν απλά
Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να ζουν απλά


Σε μια εποχή με καταιγιστικούς ρυθμούς, σε μια κοινωνία υπερκαταναλωτική, οι γονείς καλούνται να διδάξουν τα παιδιά τους να ζουν πιο απλά και ποιοτικά. Όχι και η πιο εύκολη αποστολή στον κόσμο, όμως σίγουρα αξίζει να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας:

Όσο λιγότερο βλέπουν τηλεόραση και γενικά ασχολούνται με οθόνες, τόσο το καλύτερο και ο λόγος απλός. Εκτός από το ότι είναι μη δημιουργική και ανθυγιεινή συνήθεια, μέσω αυτών προβάλλονται διαφημίσεις οι οποίες δημιουργούν πρόσθετες ανάγκες και προάγουν το ανικανοποίητο στα παιδιά. Με απλά λόγια, τα παιδιά εντυπωσιάζονται εύκολα με όσα βλέπουν και ζητούν συνεχώς να τους παίρνετε πράγματα τα οποία δεν έχουν ανάγκη.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αναπόφευκτα και μέσω της συναναστροφής τους με άλλα παιδιά. Σίγουρα κάποια από αυτά θα έχουν πιο ακριβά και εντυπωσιακά παιχνίδια ή μπορεί να είναι συνεχώς με ένα tablet στο χέρι, συνεπώς το μικρό σας θα ζηλέψει και θα σας ζητήσει να του πάρετε τα ίδια. Πρέπει να δείξετε αυτοσυγκράτηση, να του εξηγήσετε ότι καλά παιχνίδια δεν είναι μόνο τα ακριβά και γενικά να του περάσετε το μήνυμα ότι πρέπει να περνάει καλά με όσα έχει. 

Τα παιδιά είναι δημιουργικά και έχουν ανάγκη από εκτόνωση. Εξασφαλίστε τους λοιπόν ελεύθερο χρόνο και δώστε τους κίνητρα να ζωγραφίσουν, να κάνουν χειροτεχνίες και να παίξουν με τους φίλους τους στην παιδική χαρά ή σε αλάνες.

Δείξτε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα και ποιότητα των παιχνιδιών που τους αγοράζετε. Φροντίστε να έχουν στην κατοχή τους όσα πραγματικά χρειάζονται και να είναι επιλεγμένα με τέτοιον τρόπο που να προάγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Κάπως έτσι θα μάθουν να αρκούνται με όσα έχουν.

Όταν πηγαίνετε στα μαγαζιά με το παιδί, καλό είναι να σας βλέπει ότι δεν...αδειάζετε τα ράφια. Ακόμα και για δική σας χρήση, να αγοράζετε μόνο όσα έχετε ανάγκη και έτσι να δίνετε το καλό παράδειγμα στο μικρό σας. Αν αντιθέτως βλέπει ότι δράτε με πλεονεξία, να περιμένετε ότι θα ζητάει τα πάντα και για εκείνο.

Τέλος, καθιερώστε μια καλή συνήθεια, η οποία είναι η εξής: ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να παροτρύνετε το παιδί σας να ξεχωρίσει όσα παιχνίδια δεν του προκαλούν πλέον το ενδιαφέρον και όσα ρούχα έχουν πάψει να του αρέσουν και να τα βάζετε στην αποθήκη ή να τα χαρίζετε σε φτωχά παιδάκια. mama.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!