SleepOver: Όταν το παιδί κοιμάται εκτός σπιτιού…
SleepOver: Όταν το παιδί κοιμάται εκτός σπιτιού…


Το sleepover όταν γίνεται κάτω από σωστές προϋποθέσεις ενισχύει την εμπιστοσύνη των παιδιών στις ικανότητες τους και τα βοηθάει να γίνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Αυτονομία και sleepover

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμό και προθυμία όταν αντιμετωπίζουν μια καινούργια πρόκληση, έτσι χαίρονται όταν πρόκειται να φιλοξενηθούν στο σπίτι της φίλης τους, της θείας τους η της γιαγιάς τους. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως το sleepover, που σημαίνει να κοιμηθεί το παιδί σε φίλους του το βράδυ, το βοηθάει να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά επίσης να γίνει κοινωνικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο.

Εννοείται βέβαια, πως πριν στείλουμε το παιδί μας να μείνει στο σπίτι όπου το έχουν καλέσει, θα το έχουμε προετοιμάσει πως στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Στην περίπτωση που το παιδί αρνείται κατηγορηματικά να μείνει σε ένα συγκεκριμένο σπίτι θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχουν άλλοι λόγοι της άρνησης του, σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε το ένστικτο μας.

Thebeginning

Πολλοί γονείς ξεκινούν να αφήνουν κάποια σαββατοκύριακα από μωρό το παιδί τους σε γιαγιάδες, θείες η νονούς με αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου το sleepover να είναι μια συνήθεια για την οικογένεια που δεν δημιουργεί προβλήματα. Αν δεν έχει γίνει όμως μια τέτοια αρχή από πολύ νωρίς, η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να φιλοξενείται είναι γύρω στα τρία με τέσσερα όταν δηλαδή είναι σε θέση να ακολουθήσει κανόνες και προγράμματα αλλά επίσης να αντέξει να ζήσει έστω και για λίγο σε ένα διαφορετικό χώρο μακριά από την οικογένεια του. Εννοείται πως το παιδί που μπαίνει στην διαδικασία να κοιμηθεί για πρώτη φορά εκτός σπιτιού χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση και ανάλογη προσοχή, καθώς φεύγοντας μακριά από τους γονείς του έρχεται αντιμέτωπο με ένα είδος αποχωρισμού.

Του τονίζουμε επίσης, πως στο σπίτι όπου θα φιλοξενηθεί, θα μείνει προσωρινά, υπογραμμίζοντας πως εμείς θα έχουμε την έννοια του και θα σπεύσουμε να το πάρουμε πίσω, αν αλλάξει γνώμη και θέλει να γυρίσει πιο γρήγορα κοντά μας γιατί δεν περνάει καλά.

Οι πρώτες υποχρεώσεις

Πριν αφήσουμε το παιδί μας να φιλοξενηθεί, φροντίζουμε να του εξηγήσουμε πως πρέπει να σέβεται το πρόγραμμα του σπιτιού και τις συνήθειες της οικογένειας κοντά στην οποία θα μείνει. Θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχει καταλάβει ότι με κανένα τρόπο δεν χρειάζεται να δείξει δυσαρέσκεια αν οι οικοδεσπότες θέλουν να κλείσουν την τηλεόραση στις δέκα το βράδυ.Του εξηγούμε πάντως πως μπορεί να ζητήσει την άδεια τους για να δει λίγο περισσότερο παίρνοντας όμως την απάντηση τους δεδομένη και οχι διαπραγματεύσιμη. Κάτι που επίσης απαραίτητα εξηγούμε στο παιδί είναι πως όσο καιρό βρίσκεται στο ξένο σπίτι (αλλά ακόμα και στο σπίτι θείων η του παππού και της γιαγιάς), πρέπει να διατηρεί τακτικό τον χώρο που τον φιλοξενεί χωρίς να σκορπίζει τα πράγματα του στο πάτωμα η στα άλλα δωμάτια.

Weekend στο σπίτι του συμμαθητή μας 

Πριν αφήσουμε το παιδί μας να φιλοξενηθεί στο σπίτι του αγαπημένου του φίλου με τον οποίο πηγαίνει μαζί στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, φροντίζουμε να γνωρίσουμε τους γονείς του και να κάνουμε παρέα μαζί τους τσεκάροντας το περιβάλλον τους αλλά και τον τρόπο που φέρονται οι ίδιοι στα παιδιά τους. Παράλληλα, προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια συναισθήματα έχουν για το δικό μας παιδί. Του δείχνουν αγάπη; Όταν το παιδί μας πηγαίνει για ένα απόγευμα σπίτι τους επιστρέφει ευχαριστημένο από την στάση τους; Πως αντιδρά όταν αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη οικογένεια; Εννοείται βέβαια, πως έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους γονείς που θα φιλοξενήσουν το παιδί μας για να τους ενημερώσουμε για τις συνήθειες του που είναι καλό να μην τις αλλάζει ακόμα κι όταν βρίσκεται σε περιβάλλον εκτός πατρικού σπιτιού.

Τους εξηγούμε επίσης το πρόγραμμα που ακολουθεί συνήθως το παιδί μας, και από το οποίο δεν επιτρέπεται να παρεκτραπεί κατά πολύ, όπως και τις διατροφικές του προτιμήσεις η αλλεργίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις στο μεσημεριανό τραπέζι. Τα τηλεφωνήματα στο παιδί μας όσο είναι φιλοξενούμενο είναι αναγκαία, η συνομιλία μαζί του δεν το «ξεσηκώνει» όπως μπορεί να πιστεύουν πολλοί γονείς, αντίθετα το ηρεμεί χαρίζοντας του ασφάλεια και σιγουριά.

Η λίστα της γιαγιάς

Η γιαγιά και ο παππούς δέχονται πάντα να φιλοξενήσουν τα εγγονάκια τους με ενθουσιασμό και τις καλύτερες προθέσεις, άλλωστε ο ρόλος τους στη ζωή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός. Στην περίπτωση βέβαια της φιλοξενίας, αυτό που ιδιαιτέρως πρέπει να προσέξουν είναι να μην παραβιάζουν την διαπαιδαγωγική κατεύθυνση των γονιών αποπροσανατολίζοντας έτσι τα εγγονάκια τους. Για αυτό δεν είναι κακό όταν φιλοξενούν για ένα σαββατοκύριακο τα παιδιά μας, να τους δίνουμε μια λίστα με τις συνήθειες τους και με το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν για το επόμενο 48ωρο. Βέβαια, το μεγαλύτερο και πιο συνηθισμένο λάθος των παππούδων όπως και της θείας η της νονάς, είναι η υποχώρηση τους στις παράλογες απαιτήσεις των παιδιών με το σκεπτικό ότι το εγγονάκι δεν πρέπει ποτέ να είναι στεναχωρημένο η δυσαρεστημένο .kanaliena.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!