Σταματήστε να «τραβάτε» την κοιλιά προς τη σπονδυλική στήλη και να «πετάτε» έξω τον πισινό σας - Από τον Δημήτρη Αϊπαυλίτη
Σταματήστε να «τραβάτε» την κοιλιά προς τη σπονδυλική στήλη και να «πετάτε» έξω τον πισινό σας - Από τον Δημήτρη Αϊπαυλίτη


Για να γίνω πιο κατανοητός, με τον όρο «τραβάτε» μέσα την κοιλιά σας εννοώ το «ρούφηγμα» της κοιλιάς προς τα μέσα και με το «πετάτε» έξω τον πισινό σας εννοώ τη λόρδωση που δημιουργούμε για να τονίσουμε τους γλουτιαίους μας.
Το «ρούφηγμα» της κοιλιάς δε δυναμώνει τους κοιλιακούς μύες και το πυελικό έδαφος!

Ξέρω! Θα μου πείτε: «Περίμενε, τόσα χρόνια έτσι μας λένε!» Αυτή είναι η απάντηση που λαμβάνω από κάθε καινούρια γυναίκα (έγκυο ή μη) που έρχεται να γυμναστεί και προσπαθούμε να δυναμώσουμε τους μύες  του εν τω βάθει κορμού της. Να σας πω και την αλήθεια; Κάνει ακριβώς το αντίθετο! Δοκιμάστε το απλά και δείτε πόσο δυσχεραίνει την αναπνοή σας και πόσο δυσλειτουργικό νιώθετε τον κορμό σας με την κοιλιά «τραβηγμένη» στη σπονδυλική στήλη.

Και ο πισινός;
Στην προσπάθεια που γίνεται σε κάθε γυναίκα για βελτίωση στη στάση του σώματος της, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι σταματήσουμε αυτό το «πέταγμα» της λεκάνης προς τα πίσω. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι απλό και χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τόσος κόσμος έχει πόνους στη μέση, στον αυχένα, στα γόνατα και δυσλειτουργικό κορμό; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πηγή του κακού (ή μέρος της), πολύ πιθανό, να είναι αυτό το αθώο(;) «πέταγμα». Αρκετές φορές η πηγή του πόνου δεν είναι εκεί που νιώθουμε τον πόνο.

Στην εγκυμοσύνη, στις φυσιολογικές προσαρμογές του σώματος, υπάρχει πολλές φορές και αυτή η πρόσθια κλίση της λεκάνης. Ενοχλητικό αλλά μην απελπίζεστε! Γνωρίζοντας ότι αυτό πιθανότατα να εμφανιστεί, με τη σωστή άσκηση μπορούμε να το μετριάσουμε.

Πού καταλήγουμε;
Οι μύες του εν τω βάθει κορμού μας είναι ενα τέλεια συγχρονισμένο σύστημα μυών που όταν λειτουργεί σωστά βελτιώνει την απόδοση μας παντού. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δυνατού και έξυπνου μυικού συστήματος που ανα πάσα στιγμή μπορεί να μας βοηθήσει. Πόσο μάλλον στη γυναίκα κατα τη διάρκεια του τοκετού που θέλουμε να έχει πλήρη έλεγχο για να σπρώχνει και να χαλαρώνει όποτε αυτή θέλει, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τοκέτο γρήγορο, εύκολο και με όσο το δυνατό λιγότερους πόνους.

Γι’αυτό ξεκινήστε από τώρα να μαζεύετε τους γλουτούς στη φυσιολογική τους θέση και συγκεντρωθείτε στο πυελικό σας έδαφος. Στην επόμενη σας εκπνοή κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ένα φερμουάρ που ξεκινά και ανεβαίνει από το κέντρο του πυελικού σας εδάφους, τραβώντας τους μύες μαζί του, με κατεύθυνση την κορυφή της κεφαλής σας. Και επειδή το φερμουάρ δεν πέφτει από μόνο του, στην επόμενη σας εισπνοή, κατεβάστε το ελεγχόμενα.

Ένα καλά συνδεδεμένο σύστημα μυών του εν τω βάθει κορμού σημαίνει:
•    Βελτιωμένη δύναμη κορμού
•    Βελτιωμένη στάση σώματος
•    Λιγότεροι πόνοι και ενοχλήσεις
•    Καλύτερη στήριξη της λεκάνης
•    Αρχή της θεραπείας πιθανής διάτασης του ορθού κοιλιακού
•    Βελτίωση σε περίπτωση πρόπτωσης πυελικών οργάνων και ακράτειας
•    Κάνει τη σπονδυλική στήλη να φαίνεται πιο μακριά

Δημήτρης Αϊπαυλίτης
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Πιστοποιημένος Prenatal & Postnatal Trainer
Ιδιοκτήτης MamaLab Fitness


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!