Πώς να κάνω μπάνιο στο νεογέννητο μωρό μου;
Πώς να κάνω μπάνιο στο νεογέννητο μωρό μου;


Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε μια ανησυχία για την πρώτη φορά που θα πλύνετε το μωρό σας. Μην ανησυχείτε όμως!

Η επαφή του μωρού με το νερό είναι πολύ σημαντική. Μη ξεχνάτε ότι το μωρό σας κολυμπούσε τόσους μήνες στο αμνιακό υγρό. Το μπάνιο συμβάλει τόσο στη σωματική υγιεινή όσο και στην ψυχολογική τόνωση του μωρού.

Αυτά που θα χρειαστείτε είναι μία μπανιέρα που σας εξυπηρετεί, ειδικό σαμπουάν και αφρόλουτρο για νεογνά, μια μικρή πετσέτα, μπουρνούζι με κουκούλα, και θερμόμετρο νερού.

Το νερό στην μπανιέρα ελέγχεται με την άκρη του αγκώνα μας (περίπου 37 βαθμοί Κελσίου) και η θερμοκρασία δωματίου στο μπάνιο να είναι κατάλληλη ανάλογα με την εποχή. Πρέπει να φροντίσετε ώστε οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι κλειστά για να μη δημιουργούνται ρεύματα.

Ξεντύστε το μωράκι και βάλτε το προσεχτικά μέσα στη μπανιέρα. Κρατήστε το σταθερά και προσέξτε να μην γλιστρήσει. Σαπουνίστε το με απαλές κινήσεις, ανάμεσα στα πόδια, κάτω από τις μασχάλες και πίσω από τα αυτάκια. Όση ώρα βρίσκεστε με το μωρό στο μπάνιο μην το αφήσετε ούτε λεπτό από τα μάτια σας και μην ασχολείστε με τίποτα άλλο. Αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το μωρό, σκουπίστε το απαλά με μια πετσέτα ή φορέστε του το μπουρνούζι.

Η καθαριότητα στον αφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις. Πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον αφαλό γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται έως ότου πέσει το κολόβωμα (7-10 ημέρες) και επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας. Έως ότου να συμβεί αυτό η υγιεινή του μωρού γίνεται τοπικά με καθαρό χλιαρό νερό. Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σε αυτήν την περιοχή για να αερίζεται.

Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί για το πώς κάνουμε μπάνιο ένα μωρό.mothersblog.gr

 

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!