Γκαραγκιόζης η ιστορία του σε 10 γραμμές
Γκαραγκιόζης η ιστορία του σε 10 γραμμές


Ο πασίγνωστος λαϊκός μας ήρωας του ελληνικού θεάτρου σκιών , ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο το πώς γεννήθηκε και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό. Η πιο διαδεδομένη αναφέρεται στον θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Ο Χατζηαβάτης ήταν εργολάβος και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράϊ του πασά.Πήρε στο γιαπί εργάτες και αρχιμάστορα έβαλε τον Καραγκιόζη που ήταν μαραγκός,. Ο πασάς είδε ότι αργούσε να τελειώσει κι φοβέρισε τον Χατζηαβάτη πως θα τον θανατώσει. Ο Χατζηαβάτης φοβήθηκε και φανέρωσε ότι φταίχτης ήταν ο Καραγκιόζης που έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν. 
Ο πασάς φοβέρισε και τον Καραγκιόζη αλλά εκείνος εξακολούθησε να αστειεύεται. ΄Ετσι ο πασάς τον θανάτωσε.
Όλοι αγανάχτησαν με τον άδικο σκοτωμό του Καραγκιόζη κι ο πασάς για να καλοπιάσει τον λαό έχτισε ένα ωραίο μνημείο στην Προύσα κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά.
Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράϊ να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη.Μια μέρα ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη. 
Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει παραστάσεις όπου θέλει, έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης.karagiozismuseum.gr 

Μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδάκια σας από κοντά το μουσείο του Καραγκιόζη για να μάθετε και να ζήσετε απο κοντά τη μαγεία του.

 

«ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ  ΠΑΦΙΟΣ» 
Τηλ.:   22 439 766, 
Κιν:     99 640 611 (Χρίστος Πάφιος)


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!