Όσα δεν ξέρετε για τα δίδυμα
Όσα δεν ξέρετε για τα δίδυμα


Έχουν τα δίδυμα τηλεπάθεια; Έχουν ίδια δακτυλικά αποτυπώματα; Και γιατί οι μαμάδες με δίδυμα ζουν περισσότερο; Ξεχωρίζουμε τις αλήθειες από τους μύθους για τα δίδυμα αδέρφια.

Τα μονοζυγωτικά (όμοια) δίδυμα περνούν από γενιά σε γενιά

Μύθος. Στην πραγματικότητα, τα ετεροζυγωτικά δίδυμα που περνούν από γενιά σε γενιά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα ετεροζυγωτικά δίδυμα αναπτύσσονται όταν οι ωοθήκες της γυναίκας «κατεβάσουν» περισσότερα από ένα ωάρια κατά την διάρκεια του κύκλου της. Η προδιάθεση να συμβαίνει αυτό σε μία γυναίκα είναι κληρονομική –δηλαδή περνά από γενιά σε γενιά. Τα όμοια δίδυμα, από την άλλη, προέρχονται από το ίδιο ωάριο. Ο αυθόρμητος διαχωρισμός του ωαρίου, στη συνέχεια, είναι ένα τυχαίο συμβάν, το οποίο, όπως μέχρι στιγμής γνωρίζουμε, δεν έχει να κάνει με τα ωάρια.

Τα δίδυμα «πηδούν» μία γενιά

Μύθος. Μπορεί να τα ετεροζυγωτικά δίδυμα να κληρονομούνται στις οικογένειες, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι παίζει ρόλο σε ποια γενιά μείνατε έγκυος. Αν, λοιπόν, κάποιος γονιός σας έχει δίδυμο αδερφό ή αδερφή έχετε τις ίδιες πιθανότητες με τους παππούδες σας να αποκτήσετε και εσείς δίδυμα.

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν πανομοιότυπο DNA

Μύθος. Μάλλον, σχεδόν μύθος. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται το 9,99% του DNA τους, όχι το 100%. Γι'αυτό κι αν τα παρατηρήσετε θα δείτε ότι έχουν ορισμένες μικρές διαφορές μεταξύ τους, π.χ. μια ελιά ή ένα εκ γενετής σημάδι. Οι ερευνητές έχουν, ακόμα, βρει έναν μονοζυγωτικό δίδυμο, ο οποίος είχε ένα γονίδιο μιας συγκεκριμένης ασθένειας που ο δίδυμος αδερφός του δεν είχε. Οι διαφορές ανάμεσα στα όμοια δίδυμα μπορεί να αυξάνονται καθώς περνούν τα χρόνια, λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά είναι πιθανό ακόμα και τα ίδια τα γονίδια να μεταβάλλονται ελάχιστα.

Τα δίδυμα έχουν ίδια δακτυλικά αποτυπώματα

Μύθος. Τα δακτυλικά αποτυπώματα δημιουργούνται στη μήτρα και διαφέρουν σύμφωνα με την επαφή του εμβρύου με το αμνιακό υγρό, τον ομφάλιο λόρο και οτιδήποτε άλλο υπάρχει εκεί μέσα (βλέπε: το άλλο μωρό!). Συνεπώς, τα δακτυλικά αποτυπώματα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά –ακόμα και ανάμεσα στα όμοια δίδυμα.
Τα ζώα μπορούν να ξεχωρίσουν τα όμοια δίδυμα ακόμα κι όταν οι άνθρωποι δε μπορούν
Σε κάποια μελέτη, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας βρέθηκε να μπορούν να μυρίσουν τις διαφορές ανάμεσα σε μονοζυγωτικά δίδυμα, ακόμα κι αν αυτά ζούσαν στο ίδιο σπίτι και -υποθετικά- ήταν εκτεθειμένα στις ίδιες περιβαλλοντικές οσμές. Πώς τα καταφέρνουν; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

Τα δίδυμα αγόρι/κορίτσι είναι πάντα ετεροζυγωτικά

Αλήθεια. Καθώς τα όμοια δίδυμα προέρχονται από το ίδιο ωάριο, έχουν πάντα το ίδιο φύλο. Έτσι, όσο δίδυμα γνωρίζετε που είναι αγόρι/κορίτσι είναι σίγουρα ετεροζυγώτες.

Τα δίδυμα έχουν τηλεπάθεια

Άγνωστο. Κανείς δεν έχει αποδείξει με βεβαιότητα ότι τα δίδυμα μπορούν ή δε μπορούν να επικοινωνούν τηλεπαθητικά μεταξύ τους, αλλά πολλά δίδυμα ισχυρίζονται ότι νιώθουν ταραχή ή άγχος τη στιγμή που ο δίδυμος αδερφός/δίδυμη αδερφή τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ακόμα και στην άλλη άκρη της ίδιας χώρας. Είναι, επίσης, γνωστό ότι τα δίδυμα συχνά αναπτύσσουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, τους οποίους μόνο αυτά μπορούν να κατανοήσουν. Υπάρχει, λοιπόν, σίγουρα κάτι ξεχωριστό στη μεταξύ τους σχέση.

Οι μαμάδες των διδύμων ζουν περισσότερο

Αλήθεια! Έρευνα του 2011 βρήκε ότι γυναίκες που με φυσικό τρόπο συνέλαβαν και γέννησαν δίδυμα έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών, συγκριτικά με γυναίκες που απέκτησαν ένα παιδί με κάθε εγκυμοσύνη και γέννα. Και όχι, δεν έχει σχέση με την παραπάνω αεροβική άσκηση που κάνει η μαμά που κυνηγάει δύο παιδιά ταυτόχρονα. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της «έμφυτης καλύτερης υγείας» τους, η οποία τις έκανε ικανές να συλλάβουν και να γεννήσουν δίδυμα. TheBump.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!