Πως και πότε να γνωρίσω στο παιδί το νέο μου σύντροφο; Από τη ψυχολόγο Νικολέττα Πιτσιλλίδου
Πως και πότε να γνωρίσω στο παιδί το νέο μου σύντροφο; Από τη ψυχολόγο Νικολέττα Πιτσιλλίδου


Η αναγγελία ενός νέου ατόμου στην ζωή του γονιού αλλά και του παιδιού θα προκαλέσει διάφορες αλλαγές στο παιδί, τόσο συναισθηματικά όσο και συμπεριφορικά. Για αρχή, θα πρέπει η μητέρα να είναι σίγουρη για την επιλογή της  και τα συναισθήματα της, προτού γνωρίσει τον νέο σύντροφο στο παιδί. Σημαντικό ρόλο έχει και η συναισθηματική κατάσταση του παιδιού, διότι εάν αντιμετωπίζει οποιεσδήποτε δυσκολίες περί διαφόρων θεμάτων, είτε σχολείου είτε τον χωρισμό των γονιών του, τότε δεν θα ήταν κατάλληλη στιγμή για την παρουσίαση ενός καινούργιου ατόμου στην ζωή του. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει μια ευημερία στην ζωή του παιδιού και φυσικά η συναισθηματική άνεση και ασφάλεια ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί.

Η παρουσίαση του νέου συντρόφου να γίνει όσο πιο απλά γίνεται. Ιδανικό για την μητέρα, θα ήταν να εκφράσει προς το παιδί πως έχει γνωρίσει ένα πολύ σημαντικό άτομο για εκείνη, χωρίς να προχωρήσει αμέσως σε πολλές λεπτομέρειες. Παραθέτουμε μόνο τα κομμάτια που το αφορούν. Η γνωριμία με το νέο άτομο, καλό θα ήταν αρχικά να διαρκέσει λίγο και σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπως σε ένα πάρκο ή παιδότοπο. Έτσι, τα παιδιά θα νιώθουν λιγότερο άγχος, θα είναι πιο άνετα και δραστήρια και αυτό θα βοηθήσει στην αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιού και νέου συντρόφου. Εάν, όλα πάνε καλά, ο χρόνος θα αυξάνεται στις επόμενες συναντήσεις. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα κτίσει θετική σχέση με το νέο άτομό και θα είναι πιο ανώδυνη η αποδοχή και ένταξη του στην οικογένεια. Προσοχή όμως, μην περιμένεις η σχέση να κτιστεί άμεσα, χρειάζεται υπομονή και το παιδί να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη προτού αποδεχτεί το νέο άτομο.

Να είσαι προετοιμασμένη για οποιεσδήποτε αντιδράσεις από το  παιδί και να θυμάσαι να είσαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί του και να του δίνεις το δικαίωμα να εκφράζει τα συναισθήματα του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ένταξη ενός νέου ατόμου στην ζωή του παιδιού και δεν σημαίνει ότι αυτά θα αποφασίσουν για εσάς, αλλά άκουσε το και δώσε του την ευκαιρία να εκφραστεί.

Να είσαι θετική, υπομονετική και ανοικτή στην επικοινωνία με το παιδί σου!

Νικολέττα Πιτσιλλίδου  (ψυχολόγος)