Είναι μοναχοπαίδι; Πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη διαπαιδαγώγηση του
Είναι μοναχοπαίδι; Πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη διαπαιδαγώγηση του


Τα μοναχοπαίδια έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ισχυρίζονταν οι παλαιότερες γενιές και όσο γενίκευση και αν μοιάζει αυτό, σε πολλές περιπτώσεις ισχύει. Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς αδέρφια έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες που τα κάνει να ξεχωρίζουν από εκείνα που μεγαλώνουν σε οικογένειες με πολλά παιδιά, όμως πλέον με τη γνώση που υπάρχει μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν αρνητικές συμπεριφορές.

Ας δούμε μερικές πολύτιμες συμβουλές:

Δεν περνάει πάντα το δικό του
Στον βωμό της μοναδικότητάς τους και του γεγονότος πως «ένα παιδί έχουμε, ας του κάνουμε το χατίρι» μπορεί να γίνουν πολλά λάθη. Επειδή είναι πιο εύκολο να αγοράζεις συνέχεια παιχνίδια σε ένα μόνο παιδί ή επειδή είναι το μονάκριβο της οικογένειας οπότε του αξίζουν τα πάντα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψει αλλοίωση του χαρακτήρα του και μια αυξανόμενη αδηφαγία. Είναι σημαντικό να μάθουμε στο παιδί μας ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα και όποτε τα θέλει. 

Η σημασία του να μοιράζεται
Δεν έχει αδερφάκι για να μοιραστεί το δωμάτιο, τα παιχνίδια ή το χρόνο των γονιών του. Αυτό του στερεί το πολύτιμο μάθημα του «μοιράζεσθαι» που τόσο καλό κάνει στα αδέρφια. Ας προσπαθήσουμε να του δώσουμε να καταλάβει πως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τα μοιραζόμαστε και δεν είναι μόνο δικά μας, ακόμα και αν πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιες καταστάσεις για να το βοηθήσουμε να το κατανοήσει. 

Η φιλία είναι σημαντικότατη
Ο φίλοι είναι τα αδέλφια που διαλέγουμε και αυτό είναι σπουδαίο μάθημα για ένα μοναχοπαίδι. Πρέπει να το μεγαλώνουμε μαθαίνοντας του πως η φιλία είναι ιερή και πως μπορούμε να στηριζόμαστε πάνω στους πραγματικούς μας φίλους, να μοιραζόμαστε μαζί τους στιγμές και να νιώθουμε βαθιά συναισθήματα για εκείνους. 

Τα ξαδέρφια είναι σαν αδέρφια
Για τα παιδιά που δεν έχουν αδέρφια, το κενό γεμίζει με τα ξαδερφάκια τους. Αν έχουμε τη χαρά να έχουμε αδερφούς και ξαδέρφια που έχουν κάνει παιδιά, είναι καλό να επενδύσουμε σε αυτές τις σχέσεις και να χτίζουμε πολύτιμους οικογενειακούς δεσμούς που θα μείνουν για πάντα ζωντανοί.

Πρέπει να περνάει καλά μόνο του
Κακά τα ψέματα, τα αδέρφια είναι παρέα. Στο σπίτι τα σαββατοκύριακα, στο πλοίο για τις διακοπές, στις ίδιες τις διακοπές, τα απογεύματα, κάθε στιγμή. Επειδή ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του δεν έχει αυτή την πολυτέλεια της παρέας ανά πάσα στιγμή, πρέπει να μάθει να περνάει καλά και μόνο του. Τα χόμπι, οι δραστηριότητες και η ουσιαστική σχέση με τους γονείς θα κάνει τον χρόνο να περνάει όμορφα και εποικοδομητικά.dearmom.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!