Πώς να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται μόνο του
Πώς να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται μόνο του


Η καλή ποιότητα ύπνου είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία των παιδιών, όσο και για τους ενήλικες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από τον ανενόχλητο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα παιδί που δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή ζητάει από τους γονείς να κοιμούνται μαζί του παραμένοντας στο κρεβάτι του για μεγάλο διάστημα, επηρεάζει αρνητικά τόσο τη δική του ποιότητα ύπνου όσο και των γονιών.

Τι είναι αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μάθουν στο παιδί τους να κοιμάται στο κρεβάτι του όλη νύχτα; 

Να είστε ξεκάθαροι. Προσπαθήστε να μην περνάτε στο παιδί ανάμικτα μηνύματα. Πολλές φορές οι γονείς, ενώ κάνουν ολόκληρο μάθημα στο παιδί για το πως να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, ενδίδουν στην επιθυμία του παιδιού να κοιμηθεί μαζί τους λέγοντας “Μόνο για απόψε”.

Επιλέξτε μια χαλαρή στιγμή (όχι πριν τον ύπνο), που θα του εξηγήσετε το νέο πλάνο του ύπνου. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του (πχ. αναστάτωση, φόβο, λύπη). Βοηθήστε το παιδί να απαλλαγεί από αυτά τα συναισθήματα χωρίς να προσπαθήσετε να το πείσετε για το πόσο πολύ θα του αρέσει να κοιμάται μόνο του, γιατί το πιθανότερο είναι ότι στην αρχή δε θα του αρέσει. Προχωρήστε σταδιακά. Σκεφτείτε τη διαδικασία ως τον απογαλακτισμό, μην περιμένετε πως θα γίνουν όλα σε ένα βράδυ

Βάλτε περισπασμούς στο δωμάτιο. Αν έχει το παιδί κάτι να βλέπει ή να ακούει δε θα αισθάνεται τόσο βαρετά και τόση μοναξιά στο δωμάτιο του. Μια απαλή μουσική, ένα μουσικό βιβλίο μπορούν να αποσπάσουν το νυσταγμένο παιδί.

Αντιμετωπίστε τις φοβίες. Αν το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μόνο του, χρησιμοποιήστε τη φαντασία του για προστασία. Δημιουργήστε φανταστικούς ήρωες που θα λειτουργούν ως προστάτες του παιδιού και βάλτε ένα από τα λούτρινα ζωάκια του όπως μια τίγρη για παράδειγμα, στην πόρτα για να το φυλάει.

Η παρουσία σας στο δωμάτιο. Ξαπλώστε σιωπηλά για λίγο με το παιδί, και στη συνέχεια απομακρυνθείτε από το κρεβάτι κάνοντας κάτι άλλο (ακούστε μουσική με ακουστικά ή διαβάστε ένα βιβλίο με το φακό σας) χωρίς να κάνετε συζήτηση με το παιδί. Αφήστε το να ξέρει ότι θα μείνετε για λίγο στο δωμάτιο μέχρι να το πάρει ο ύπνος χωρίς όμως να μιλάτε γιατί αλλιώς θα βγείτε έξω. Μέχρι να το συνηθίσει το παιδί υπενθυμίστε του κάνα δυο φορές τη διαδικασία.

Μετά από μια βδομάδα, ξεκινήστε να αφήνετε το παιδί μόνο του για δύο τρία λεπτά για να “πάτε στην τουαλέτα”. Επιστρέψτε στο δωμάτιο όπως του το υποσχεθήκατε. Έτσι σιγά σιγά το παιδί θα αρχίσει να δείχνει ανοχή στην απουσία σας χωρίς να πανικοβάλλεται.

Δοκιμάζοντας αυτούς τους τρόπους για δύο εβδομάδες, συνήθως τα παιδιά μαθαίνουν να κοιμούνται μόνα τους!Parentshelp.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!