Η σωστή ηλικία για κάθε άθλημα
Η σωστή ηλικία για κάθε άθλημα


Προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά μας έναν ολοκληρωμένο και υγιεινό τρόπο ζωής, θα πρέπει η σωματική άσκηση να αποτελεί μέρος της καθημερινής τους δραστηριότητας. Η άσκηση βοηθά το σώμα μας να βελτιώνει τις επιδόσεις του και είναι γνωστό ότι μειώνει τους κινδύνους υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η άσκηση, επίσης, βοηθάει στην ενδυνάμωση και στην δημιουργία γερών οστών, χτίζει μυική μάζα και υγιείς αρθρώσεις, βοηθά στην βελτιστοποίηση των αντοχών και, εν τέλει, στην διατήρηση υγιούς βάρους.

Επιπλέον, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, τα παιδιά που ασκούνται καθημερινά όσο χρειάζεται, κοιμούνται καλύτερα και παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Ακριβώς όπως και με τις διατροφικές μας συνήθειες, οι συνήθειες εκγύμνασης και άσκησης που διαμορφώνουμε ως νέοι είναι αυτές που διατηρούμε και στην ενήλικη ζωή μας. Οπότε, είναι καλό τα παιδιά να κινούνται και να ασκούνται τώρα για να έχουν την υγεία τους και στο μέλλον.

Η πλειοψηφία των παιδιών χρειάζονται από 60 λεπτά μέχρι και 180 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε ημέρα ανάλογα με την ηλικία τους και την φυσική τους κατάσταση. Η δραστηριότητα αυτή καθαυτή δεν είναι τόσο σημαντική όσο σημαντικό είναι να συνδράμει στο τρίπτυχο: δύναμη, αντοχή και ευελιξία.

 

Άσκηση για τις ηλικίες 2-3

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά εξελίσσουν τις κινητικές δεξιότητες τους με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η ρήψη πραγμάτων. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται για τουλάχιστον 120 λεπτά φυσικής δραστηριότητας.


Ένα καλό πρόγραμμα για αυτές τις ηλικίες είναι 60 λεπτά ελεύθερης δραστηριότητας, μέσα στα πλαίσια του παιχνιδιού που μπορεί να εκτελέσει το παιδί, καθώς και άλλα 60 λεπτά δομημένου χρόνου άσκησης. Προτεινόμενες ασκήσεις για αυτή την ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνουν το παιχνίδι στην παιδική χαρά (κούνια, αλογάκι, ήπια αναρρίχηση), το παιχνίδι στο νερό, το τρέξιμο, το ποδήλατο, τη μπάλα, ενώ ακόμη και μια βόλτα στο πάρκο αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για μια ώρα άσκησης με το παιδί σας.

Άσκηση για τις ηλικίες 4-5

Ένα παιδί ηλικίας 4-5 ετών έχει αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες αρκετά, ώστε να ελέγχει τουλάχιστον τα βασικά. Σε αυτό το σημείο, η άσκηση το βοηθά να αναπτύξει περαιτέρω την ισορροπία του και να βελτιώσει το σύνολο των σωματικών του ικανοτήτων.

Αν και η μια ώρα είναι το ελάχιστο απαιτούμενο της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η άσκηση έως 180 λεπτά παραμένει ευεργετική. Η άσκηση είναι καλό να χωρίζεται μεταξύ δομημένης δραστηριότητας και άλλης, ελεύθερης άσκησης. Σε αυτή την ηλικία εστιάστε σε δραστηριότητες που τα βοηθούν στην ανάπτυξη της ισορροπίας τους και στο συντονισμό χεριού-ματιού, όπως η ρήψη της μπάλας και η γυμναστική. Ανάλογα με τις φυσικές ικανότητες του παιδιού σας και το επίπεδο άνεσης αυτού, ασκήσεις όπως η εκμάθηση κολύμβησης ή το ποδήλατο είναι καλές επιλογές. Από την ηλικία των 4-5 ετών το παιδί σας μπορεί, επίσης, να αρχίσει να συμμετέχει σε μικρότερης κλίμακας αθλήματα. Ωστόσο, καλό είναι να  περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά και να επικεντρωθείτε μόνο στα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να παραμένουν ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός εάν κοιμούνται. Η τηλεόραση, το ταξίδι με αυτοκίνητο, λεωφορείο κ.α. ή το να είναι δεμένο σε ένα καροτσάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι καλό για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κακής υγείας.

 

Οι ήπιες δραστηριότητες μέχρι την ηλικία αυτή είναι το περπάτημα με αργό ρυθμό, το να στέκεται όρθιο, η κίνηση γύρω. Η πιο έντονη δραστηριότητα περιλαμβάνει παιχνίδια όπως το κρυφτό, περπάτημα μέσα στη λάσπη ή μέσα στη θάλασσα, γρήγορο περπάτημα, ή αθλήματα όπως το ποδήλατο, ο χορός, το κολύμπι, η ορειβασία, το σχοινάκι και η γυμναστική.


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!