5 λόγοι για να έχει το παιδί κατοικίδιο
5 λόγοι για να έχει το παιδί κατοικίδιο


Η συζήτηση είναι ατέρμονη με φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς διαφωνούντες. Είναι καλό για τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα; Για τους γονείς σίγουρα δεν είναι ούτε η πιο βολική και σίγουρα ούτε η πιο οικονομική επιλογή. Δείτε όμως, τα δέκα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ζωή με ένα κατοικίδιο στα παιδιά και αποφασίστε μόνοι σας, πιο ψύχραιμα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Είναι τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που δίνουν οι μικροί τετράποδοι φίλοι από τόσο μικρή ηλικία.

Υπευθυνότητα

Τα παιδιά με κατοικίδια ζώα αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης και της φροντίδας για τους άλλους πολύ νωρίτερα. Τα κατοικίδια εξαρτώνται από τον άνθρωπο για την επιβίωσή τους, την τροφή, την ψυχαγωγία και τις πιο βασικές τους ανάγκες. Τα παιδιά που εμπλέκονται ενεργά στην καθημερινή ζωή των κατοικίδιων μαθαίνουν να δείχνουν κατανόηση και συμπόνοια. Εάν τα παιδιά μάθουν να είναι υπεύθυνα για ένα άλλο ον, τότε θα μάθουν να φροντίζουν καλύτερα και τον εαυτό τους. Είναι όμως, σημαντικό να μάθουν οι ενήλικες στα παιδιά πώς να φροντίζουν τα αγαπημένα τους ζώα, δίνοντάς τους σταδιακά όλο και μεγαλύτερες ευθύνες. Όταν είναι μικρά, τα παιδιά μπορούν να γεμίζουν τα μπολ με την τροφή και το νερό. Αργότερα, οι ευθύνες τους μεγαλώνουν και τα παιδιά σταδιακά αναλαμβάνουν ακόμη και τη βόλτα των κατοικίδιων.

Αυτοπεποίθηση

Άτομα που είναι υπεύθυνα συνήθως έχουν και υψηλότερη αυτοπεποίθηση. Όταν ένα παιδί υλοποιεί με επιτυχία τη φροντίδα ενός κατοικίδιου τότε νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό του.

Μικρότερη ευπάθεια σε αλλεργίες και άσθμα

Η συντροφιά ενός σκύλου μέσα στο σπίτι, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences”. Εάν τα παιδιά εκτεθούν στο τρίχωμα ενός κατοικίδιου πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, τότε αναπτύσσουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Άσκηση και παιχνίδι

Τα κατοικίδια και ειδικότερα οι σκύλοι, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι. Οι δραστηριότητες που συνδέουν ένα παιδί με το κατοικίδιό του είναι πρωτίστως σωματικές. Τα παιδιά κινούνται αρκετά και αθλούνται διατηρώντας το σώμα τους σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ότι ένα παιδί που έχει για συντροφιά την τηλεόραση ή το tablet. Η καθημερινή βόλτα του σκύλου κάνει καλό σε όλους.

Ηρεμία-Αντιμετώπιση άγχους

Τα κατοικίδια ζώα έχουν την ικανότητα να ηρεμούν τα παιδιά. Ορισμένα παιδιά μάλιστα νιώθουν καλύτερα με τους μικρούς τετράποδους φίλους τους από ότι με άλλους ανθρώπους. Όπως ακριβώς και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά στρέφονται στα αγαπημένα τους κατοικίδια όταν είναι στεναχωρημένα, θυμωμένα ή απλώς αναστατωμένα. Με ένα μαγικό τρόπο, τα ζώα ηρεμούν τα πνεύματα προσφέροντας άνευ όρων αγάπη.Μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά και τα παιδιά έχουν άγχος. Το χάιδεμα και η αγκαλιά ενός σκύλου μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.

πηγή:letsfamily.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!