Το μενού της Καθαράς Δευτέρας και πώς θα το ετοιμάσετε!
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας και πώς θα το ετοιμάσετε!


Αν τα σχέδιά σας για την Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν φαγάκι στο σπίτι μετά το πέταγμα του αετού, τότε έχετε ήδη ξεκινήσει να αναρωτιέστε τι θα μαγειρέψετε. Γι' αυτό κι εμείς προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο καθαροδευτεριάτικο μενού, από το ορεκτικό ως το γλυκό... απ' τα χεράκια σας!

Ταραμοσαλάτα, η απαραίτητη

Τι θα χρειαστείτε

200 γραμμάρια ταραμά

40 ml ελαιόλαδο

40 ml σπορέλαιο

6 φέτες ψωμί τοστ (ή μπαγιάτικο ψωμί -την ψίχα από 4 τέσσερις χοντρές φέτες)

60 ml φρέσκο χυμό λεμόνι

Τι πρέπει να κάνετε

Μουλιάστε το ψωμί σε κρύο νερό για ένα λεπτό. Έπειτα, στραγγίξτε και βάλτε το στο μούλτι.

Προσθέστε τον ταραμά και τον χυμό λεμονιού και χτυπήστε το για ένα λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν.

Προσθέστε εναλλάξ τα δύο είδη λαδιού, λίγο-λίγο την φορά, για να μην «κόψει» ο ταραμάς. Μόλις έχετε ρίξει και την τελευταία σταγόνα λαδιού, ανακατέψτε με ένα κουτάλι και μεταφέρετέ το σε ένα μπολ ή πιάτο.

Αφήστε το μια ωρίτσα στο ψυγείο προτού το σερβίρετε και γαρνίρετε με ελιές! 

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητή κάπαρη

Τι θα χρειαστείτε

250 γραμμάρια φάβα κομμένη

3 κρεμμύδια ξερά

1/2 λίτρο ζεστό νερό

1 κουταλιά μέλι θυμαρίσιο

Λίγη κάπαρη

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε ζεστό νερό και τη φάβα μαζί με ένα κρεμμύδι καθαρισμένο. Σιγοβράζετε χωρίς καπάκι για 40 λεπτά και παράλληλα αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια. 

Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζοντας. Αν δείτε ότι η φάβα στεγνώνει, βάλτε λίγο ζεστό νερό.

Μόλις μαλακώσει η φάβα κι αρχίσει να λιώνει και να πήζει, την βγάζετε απ’ την εστία και την αδειάζετε σε ένα μπλέντερ, μαζί με το κρεμμύδι και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Χτυπήστε καλά για λίγα λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. 

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέστε ¼ της κούπας ελαιόλαδο και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια, καθαρίστε τα κρεμμύδια, κόψτε τα σε ροδέλες και βάλτε τα στο τηγάνι. Μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν. Τέλος, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε ελαφρά για άλλα 5 λεπτά. 

Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγάνι βάζετε μία κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε την κάπαρη για λίγα λεπτά. 

Σερβίρετε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την τηγανητή κάπαρη, μαζί με αρκετό ελαιόλαδο. 

Χταπόδι στο αλουμινόχαρτο

Τι θα χρειαστείτε

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

1 δαφνόφυλλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πρέζα ρίγανη

2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Τι πρέπει να κάνετε

Καθαρίστε και βάλτε ολόκληρο το χταπόδι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Απλώστε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, τοποθετήστε το χταπόδι στη μέση και περιχύστε το με το μείγμα.

Κλείστε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο –όχι πολύ σφιχτά γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήστε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά, στους 180 βαθμούς και σερβίρετε.

Tips:

-Μην το αλατίσετε. 

-Το σιγανό ψήσιμο, το μελώνει. 

-Για να το κόψετε πιο εύκολα και να μην γλιστράει, το αφήνετε μισή ώρα στην κατάψυξη. 

Καλαμαράκια κρασάτα με λεμόνι

Τι θα χρειαστείτε

500 - 600 γραμμάρια καλαμάρια σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Χυμό από 1 λεμόνι

1/2 φλ. λευκό κρασί

1/2 φλ. ελαιόλαδο

Φλούδα από 1/2 λεμόνι

1 φλ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι

1/2 κ.γ. ρίγανη

1/2 ματσάκι άνηθο

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε τα καλαμαράκια. 

Τα αφήνετε να αχνίσουν καλά μέχρι να ασπρίσουν, ανακατεύοντας απαλά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε το φαγητό να πάρει μία βράση για να φύγει το αλκοόλ. 

Βάζετε στην κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, τον χυμό, τη φλούδα και τη ρίγανη. Ανακατεύετε, αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και προσθέτετε το ρύζι και το αλατοπίπερο. 

Σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε το φαγητό με τον ψιλοκομμένο άνηθο. 

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Τι θα χρειαστείτε

1 φλ. ελαιόλαδο

2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό

3 φλ. ζάχαρη

4 φλ. νερό

2 ξυλάκια κανέλας

150 γραμμάρια αμύγδαλα ή καρύδια, ψιλοκομμένα

Κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα

Τι πρέπει να κάνετε

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσετε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.

Ρίχνετε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζετε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Τip: Το συνεχές ανακάτεμα στο καβούρδισμα είναι απαραίτητο, γιατί το σιμιγδάλι αρπάζει εύκολα. Σκοπός είναι να ψηθεί σιγά-σιγά, όχι να καεί.

Παράλληλα βράζετε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας.

Όταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και ρίχνετε το καυτό μείγμα ζάχαρης, ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και καίει πολύ.

Χαμηλώστε τη φωτιά και βάλτε πάλι επάνω της την κατσαρόλα. Ανακατεύετε, καπακώνετε και αφήνετε για 2-3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να απορροφηθούν τα υγρά.

Αφαιρέστε τα ξύλα κανέλας και αδειάστε τον χαλβά στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση. Αφήστε τον να «σταθεί» για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίστε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίστε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!