Η άσκηση στη τρίτη ηλικία κρατάει μυαλό και σώμα σε φόρμα- γράφει η Κωνσταντίνα Κόντη
Η  άσκηση στη τρίτη ηλικία κρατάει  μυαλό και  σώμα σε φόρμα- γράφει η Κωνσταντίνα Κόντη


Έμαθα ,ότι οι Σπαρτιάτες σκότωναν όσους ξεπερνούσαν το 75ο έτος της ηλικίας τους, με τον ισχυρισμό, ότι θα ζούσαν σε βάρος της κοινωνίας ,αφού δεν μπορούσανε πλέον να προσφέρουν  τίποτα! Σκληρή η ζωή στην Σπάρτη!

Στα χρόνια μας τώρα, ένα  από τα αναμφίβολα πανίσχυρα τοτέμ της κουλτούρας μας είναι η νιότη και η σωματική ευεξία. Σκεφτείτε τους ηλικιωμένους που άρχισαν μια νέα ζωή στην ταινία Κοκούν. Πολλοί κυνηγούν οτιδήποτε πιστεύουν ότι θα παρατείνει τα νιάτα τους, ενώ στην πραγματικότητα η πηγή της νιότης κρύβεται μέσα τους.

Είναι γνωστή ως αυξητική ορμόνη (HGH)και διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών, των οστών και των οργάνων, ενώ αυξάνει τον μυϊκό τόνο, την  μυϊκή μάζα και την ευλυγισία. Από τη γέννηση μέχρι και την ηλικία περίπου των 30 ετών, η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται φυσικά στο αίμα περίπου μιάμιση ώρα αφότου αποκοιμηθείτε και άλλη μια φορά πριν ξυπνήσετε το πρωί.

Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό μειώνονται με τον καιρό. Στην ηλικία των 60 περίπου το 30 % των αντρών παράγουν ελάχιστη ή και καθόλου αυξητική ορμόνη. Εικάζεται πως ένας από τους λόγους που οι γυναίκες ζουν περισσότερο είναι ότι συνεχίζουν να παράγουν αυξητική ορμόνη ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Επίσης, εκκρίνουμε δόσεις αυτής της ορμόνης ύστερα από την άσκηση Και ύστερα από κάποιον σοβαρό τραυματισμό, γιατί είναι ουσία που βοηθάει στην θεραπεία. Η αυξητική ορμόνη παράγεται πλέον σε εργαστήρια και δίνεται σε παιδιά που πάσχουν από νανισμό, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη τους.

Πως μπορείτε όμως να βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να παράγει την συγκεκριμένη ορμόνη;

Ένας από τους τρόπους για να την παράγεται άμεσα και σε μόνιμη βάση είναι μέσω των ασκήσεων έκρηξης. Αυτό σημαίνει ότι οι επαναλήψεις της άσκησης  πρέπει να διαρκούν μόνο 35 με 45 δευτερόλεπτα. Μελέτες με συναρπαστικά αποτελέσματα έδειξαν ότι εξηντάχρονοι  που για 10 με 15 χρόνια δεν γύμναζαν  καθόλου το μυϊκό τους σύστημα , μπορούν να μάθουν να σηκώνουν βάρη, να αποκτήσουν μυς όμοιους  με εκείνους εικοσάχρονων αγοριών και να έχουν αντίστοιχα επίπεδα ενέργειας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι στα 70 και στα 80 σας μπορείτε να είστε τόσο δυνατοί όσο είσαστε στα 20 και στα 30 σας! Μπορείτε όχι μόνο να συνεχίσετε να αυξάνεται την αντοχή σας μέσω της αερόβιας άσκησης, αλλά να αυξάνεται και την δύναμη σας με σύντομες εκρηκτικές σαν αερόβιες ασκήσεις. Εδώ, πρέπει να θυμάστε έναν άλλον παράγοντα ,δώστε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Σιγουρευτείτε ότι δεν δηλητηριάζετε το σώμα σας καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών, αλατιού και κρέατος. Αν αποκτήσετε τον έλεγχο του σώματος σας τώρα θα μπορείτε ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να είστε ένα δυνατό και ενεργό μέλος της κοινωνίας που  θα συνεισφέρει και θα απολαμβάνει τη ζωή στο μέγιστο! 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!