Instagram και παιδιά: Υπάρχουν κίνδυνοι...
Instagram και παιδιά: Υπάρχουν κίνδυνοι...


Παρότι μέσα δικτύωσης όπως το Instagram παρέχουν την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να μοιράζονται γλυκές φωτογραφίες με ένα ευρύ κοινό, η παρουσία φωτογραφιών μικρών παιδιών –ακόμα και η παρουσία με δικούς τους λογαριασμούς– είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ακόμα και παιδιά μικρής –και πολύ μικρής- ηλικίας να έχουν ενεργούς λογαριασμούς στα social media διαθέτοντας πλήθος ακόλουθων ανά τον κόσμο.

Οι βασικοί προβληματισμοί
«Κύριο μέλημα κάθε γονέα θα πρέπει να είναι η προφύλαξη της ιδιωτικότητας των παιδιών τους, με βασικότερο τον φόβο να πέσουν οι φωτογραφίες των μικρών τους στα χέρια κάποιων που.. δεν πρέπει. Ας μην κρυβόμαστε, τα κρούσματα παιδεραστίας αυξάνονται με τρομακτικούς ρυθμούς» αναφέρει η ειδικός Alex Kidman.

«Λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, τα παιδιά μπορούν εύκολα να εξισώσουν τον προγραμματικό τους εαυτό με αυτόν που προβάλλουν στη μάχη των likes και των ακολούθων. Επιπλέον, το διαδικτυακό bullying, γνωστό και ως cyberbullying, είναι μια τάση που μπορεί να φέρει τα παιδιά μας σε δυσμενή θέση, ανεβάζοντας φωτογραφίες που δεν τους εκφράζουν ή δεχόμενα αρνητικά σχόλια και κριτική για την εμφάνισή τους» συμπληρώνει.

Από την άλλη, δεν είναι μόνο τα παιδιά που ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα απέδειξε ότι το 66% των γονέων δε διστάζει να ανεβάσει φωτογραφίες από εκδρομές με τα παιδιά ή βίντεο από βόλτες στη θάλασσα και το πάρκο. Μήπως εκθέτουμε τα παιδιά μας σε έναν κίνδυνο, χωρίς καν να το καταλάβουμε;

Ποιο είναι τελικά το σωστό;
Σχετικά με τις δημοσιεύσεις των γονέων η Kidman αναφέρει ότι το σημαντικότερο είναι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λεπτομέρειες αποκαλύπτουμε σε κάθε μας φωτογραφία.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να νομίζουμε ότι η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα υπέροχο συμβάν για να μοιραστούμε με τους διαδικτυακούς μας φίλους, όμως, για κάποιον επιτήδειο αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να μάθει σε ποια περιοχή βρίσκεστε και ακόμα χειρότερα σε ποιο σχολείο πηγαίνει το παιδί σας.

Πέρα από την τοποθεσία μας, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να δημοσιεύσουμε γυμνές ή και ημίγυμνες φωτογραφίες των παιδιών μας. Αυτές είναι που εγείρουν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των παιδεραστών και εν τέλει, εκθέτουν τα παιδιά στο μεγαλύτερο δυνατό κίνδυνο που καραδοκεί.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!