Οι αλλαγές στην περίοδο μετά τον τοκετό
Οι αλλαγές στην περίοδο μετά τον τοκετό


Τι συμβαίνει όταν τελειώσει η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και επανέλθει η περίοδος της εμμηνόρροιας;

Πότε επανέρχεται η περίοδος;

Μετά την εγκυμοσύνη, απαιτείται πρώτα να πέσουν τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με τον θηλασμό. Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης καταστέλλουν την εντολή του εγκεφάλου για ωορρηξία, όπως αναφέρει ο Τζον Τόπιλ, γυναικολόγος στο Όστιν του Τέξας.

Κατά μέσο όρο, η περίοδος επανέρχεται μεταξύ έξι και εννέα μηνών μετά τον τοκετό.

Εάν δεν θηλάζετε, τότε μπορεί να έλθει νωρίτερα, γύρω στις τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, όποτε και οι γιατροί συνιστούν αποφυγή της ερωτικής επαφής.

Είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει η περίοδος μετά τον θηλασμό;

Μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Δεν υπάρχει ακριβές πρόγραμμα. Ορισμένες γυναίκες κάνουν πάνω από έξι μήνες για να απογαλακτίσουν το μωρό τους, οπότε άμα δεν επανέλθει η περίοδος μετά από αυτό το διάστημα θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, όχι όμως γιατί θα συμβαίνει κάτι σοβαρό, απλώς έχει να κάνει με τις ορμόνες κάθε γυναικείου σώματος.

Μπορώ ακόμα να μείνω έγκυος;

Ναι. Ορισμένες γυναίκες μπορούν να συλλάβουν αμέσως μετά τον θηλασμό. Η ωορρηξία μπορεί να έρθει αμέσως μετά τον τοκετό, οπότε θα η γυναίκα μπορεί κάλλιστα να μείνει έγκυος.

Θα είναι διαφορετική η περίοδός μου μετά την εγκυμοσύνη;

Θα μπορούσε. Υπάρχει περίπτωση να είναι ίδια, να είναι καλύτερη, υπάρχει όμως και η περίπτωση να επιδεινωθεί. Η μήτρα μετά την εγκυμοσύνη είναι διογκωμένη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο βαριές περιόδους, σύμφωνα με τον Δρ Τόπιλ.

Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες ανεξάρτητοι από την εγκυμοσύνη που μπορεί να αλλάξουν την περίοδό σας. Για παράδειγμα, σε πολλές γυναίκες αλλάζει η περίοδός τους μεγαλώνοντας.

Παρόλα αυτά, συνήθως η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο ανώδυνη, καθώς μειώνονται οι κράμπες.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!