Μπορεί το άγχος να προκαλέσει αποβολή;
Μπορεί το άγχος να προκαλέσει αποβολή;


Το καθημερινό άγχος δεν προκαλεί αποβολή. Οι έρευνες δεν έχουν βρει ένα σύνδεσμο μεταξύ της αποβολής και του καθημερινού στρες στη μοντέρνας ζωής (όπως η κίνηση στους δρόμους ή μία δύσκολη μέρα στη δουλειά). Ούτε και κάτι αιφνίδιο όπως οι δυνατές φωνές μπορούν να την προκαλέσουν.

Τα περισσότερα αίτια μίας αποβολής είναι είτε άγνωστα είτε πέρα από τον έλεγχό σας. Παραπάνω από τις μισές αποβολές στο πρώτο τρίμηνο είναι από τυχαία γεγονότα που προκαλούνται από ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων στο ωάριο. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το ωάριο ή το σπέρμα έχει το λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων, και έτσι το ωάριο δεν μπορεί να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Όμως, το ακραίο άγχος, από το διαζύγιο, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή το θάνατο ενός κοντινού προσώπου, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της υγείας του εμβρύου. Σύμφωνα με Δανική μελέτη του 2008 που μελέτησε περισσότερες από 19.000 γυναίκες, αυτές που είχαν υψηλά επίπεδα στρες, είχαν μεγαλύτερο ρίσκο αποβολής από εκείνες που ήταν σε πιο μέτρια επίπεδα. Άλλοι ερευνητές έχουν βρει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος, ή ακόμα σε αλλεργίες και άσθμα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!