Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση και πότε γίνεται
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση και πότε γίνεται


Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία το αμνιακό υγρό εκχυλίζεται και αναλύεται για να εξετάσει τα χρωμοσώματα ενός μωρού.

Αυτό το αμνιακό υγρό αποτελείται από κύτταρα, πρωτεΐνες και εμβρυϊκά ούρα, τα οποία μπορούν να αναλυθούν για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία του μωρού.

Γενικά, η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων εγκυμοσύνης και συνιστάται για γυναίκες που ετοιμάζονται να γεννήσουν και είναι 35 ετών και άνω.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εκχυλίζεται το αμνιακό υγρό προκειμένου να αναλυθεί. Το αμνιακό υγρό περιέχει κύτταρα του μωρού.

Τα κύτταρα και οι πρωτεΐνες σε αυτό το υγρό εξετάζονται σε ένα εργαστήριο προκειμένου να ανιχνευθεί η παρουσία συγκεκριμένων εμβρυϊκών διαταραχών. Αυτό το υγρό περιέχει επίσης αλφα-φετοπρωτεΐνη (AFP), η οποία μπορεί να μετρηθεί σε εργαστήριο.

Το ραντεβού για μια αμνιοπαρακέντηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και η πλειονότητα του χρόνου δαπανάται για την εκτέλεση λεπτομερούς υπερήχου.

Γιατί να υποβληθείτε σε αμνιοκέντηση;

Αυτή η εξέταση έχει ποσοστό ακρίβειας άνω του 99% για τη διάγνωση του συνδρόμου Down. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση πολλών διαφορετικών γενετικών και χρωματοσωματικών προβλημάτων στο μωρό, συμπεριλαμβανομένης της Anencephaly (όταν στο μωρό λείπει μεγάλο μέρος του εγκεφάλου).

Η εξέταση χρησιμοποιείται επίσης για την ανίχνευση ασυνήθιστων μεταβολικών διαταραχών που μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά, καθώς και άλλων γενετικών προβλημάτων, όπως η τρισωμία 18.

Μια αμνιοπαρακέντηση μπορεί επίσης να καθορίσει εάν το μωρό πάσχει από δυσπλασία του νευρικού σωλήνα, όπως η Spina bifida ή ορισμένες μεταβολικές ασθένειες.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!