Φαίνεται το φύλο του μωρού από… το σχήμα της κοιλιάς;
Φαίνεται το φύλο του μωρού από… το σχήμα της κοιλιάς;


Υπάρχουν διάφορες “δοξασίες” για το πώς μπορούμε να δούμε το φύλο του μωρού. Το σχήμα της κοιλιάς της μαμάς είναι άραγε μία από αυτές;

Η «γρήγορη» απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι, πως δεν υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία επιστημονικά στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν, πως το σχήμα της κοιλιάς συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το φύλο του μωρού.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το σχήμα της κοιλιάς;
Το μέγεθος του μωρού

Είναι γεγονός, πως όσο μεγαλύτερο είναι το μωράκι, τόσο πιο μυτερή φαίνεται η κοιλιά της μαμάς, ιδιαίτερα σε πιο προχωρημένα στάδια της κύησης. Σε γενικές γραμμές τα αγοράκια τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα κοριτσάκια. Ίσως σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να αναζητήσουμε και τη «βάση» της δοξασίας αυτής.

Η θέση του μωρού
Αν το μωράκι έχει στραμμένη την πλάτη του προς την κοιλιά της μαμάς, τότε γίνεται τρόπον τινά πιο μυτερή. Αν αντίθετα η πλάτη του μωρού είναι στραμμένη προς την πλάτη της μαμάς, τότε η κοιλιά της φαίνεται πιο επίπεδη και στρογγυλή.

Η θέση των κοιλιακών μυών της μητέρας
Ο ορθός κοιλιακός μυς αποτελείται από ένα ζεύγος παράλληλων μυών και εκτείνεται από το θώρακα προς τη λεκάνη. Εκτός κύησης – όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα 1 – οι μύες αυτοί είναι κοντά ο ένας με τον άλλο.

Όσο, όμως, η κύηση προχωρά, μεγαλώνει το μωράκι και μαζί του και η μήτρα. Έτσι κάποια στιγμή το μέγεθος της μήτρας θα είναι τέτοιο, που θα πιέζει το ζεύγος των μυών, που συναποτελούν τον ορθό κοιλιακό. Το αποτέλεσμα είναι οι δύο παράλληλοι μύες να «απομακρυνθούν» μεταξύ τους, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα 2.

Όσο η απόσταση μεταξύ του ζεύγους αυτών των μυών μεγαλώνει, τόσο πιο μυτερή φαίνεται και η κοιλιά.

Συνήθως, η διάσταση του κοιλιακού μυός γίνεται για πρώτη φορά αισθητή από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου και έπειτα. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται με την πρόοδο της κύησης μέχρι να φθάσουμε στον τοκετό.

Αν μάλιστα δεν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, ο ορθός κοιλιακός μυς έχει «δοκιμαστεί» από προηγούμενη κύηση και είναι πιο «χαλαρός». Έτσι η διάσταση του ορθού κοιλιακού ενδέχεται να κάνει αισθητή την εμφάνισή της πιο νωρίς. Κατά συνέπεια και η κοιλιά σας θα δείχνει πιο μυτερή νωρίτερα.

Η έκταση του φαινομένου της διάστασης του ορθού κοιλιακού εξαρτάται και από το λεγόμενο μυϊκό τόνο. Οι μύες δεν είναι ποτέ τελείως «χαλαροί», αλλά βρίσκονται σε μια σχετική τάση, είναι δηλαδή – έστω και λίγο – «τεντωμένοι». Αυτή η τάση των μυών ονομάζεται μυϊκός τόνος. Ο μυϊκός τόνος εξαρτάται από το κατά πόσον οι μύες είναι «γυμνασμένοι».

Συνεπώς, θα μπορούσε να πει κανείς, πως όσο πιο πολύ έχετε γυμνάσει την κοιλιά σας, τόσο πιο ψηλός είναι ο μυϊκός τόνος του ορθού κοιλιακού. Στην περίπτωση αυτή, ο ορθός κοιλιακός «ανθίσταται» περισσότερο της μήτρας που μεγαλώνει και ο διαχωρισμός του επέρχεται αργότερα στην εγκυμοσύνη και είναι λιγότερο εμφανής. Οπότε και η κοιλιά σας θα φαίνεται πιο επίπεδη και στρογγυλή.

Πώς θα μάθω το φύλο του μωρού μου πριν τον τοκετό;

Σήμερα μπορούμε να διακρίνουμε το φύλο του μωρού με τον υπερηχογραφικό έλεγχο αρκετά νωρίς μέσα στην κύηση και σίγουρα στο υπερηχογράφημα β – επιπέδου.

Εξάλλου, αν έχετε υποβληθεί στη διαδικασία της λήψης τροφοβλάστης ή σε αμνιοπαρακέντηση, από τα αποτελέσματα της εξέτασης του ληφθέντος ιστού μπορείτε να δείτε, αν το μωράκι σας είναι αγόρι ή κορίτσι.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να προκύψει και αν συστηθεί να υποβληθείτε σε έλεγχο του εμβρυϊκού γενετικού υλικού, που εντοπίζεται στο αίμα της μητέρας.

Πηγή: mytwins.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!